Dudefood dinsdag: over vakantiebestemmingen en Chicken & Waffles

Chicken and waffles | simoneskitchen.nl

De Misses loopt alweer druk rond in het huis met allerhande reisgidsen en ook pluist ze menig vakantiewebsite helemaal uit.
Yep, er moeten weer vakanties gepland worden. Altijd een leuk moment om te zien hoe druk de Misses hiermee kan zijn.
En wat ik al helemaal leuk vind, is dat ze de Dude zelfs een beetje het gevoel geeft alsof hij inspraak heeft in de definitieve vakantiebestemming.
Ik ben Dude genoeg om toe te geven dat ik totaal geen zeggenschap heb wanneer het op het uitkiezen van een vakantieland aankomt.
Maar ik zeg er wel eerlijk bij dat ik het waardeer dat de Misses doet alsof dit zeker wel het geval is.

De gesprekken over het inplannen van de vakantie verlopen ieder jaar eigenlijk een beetje op dezelfde manier en dat is ongeveer zo:
“Zeg schat, waar gaan we dit jaar eigenlijk heen met vakantie?” Ik antwoord dan iets in de trant van: “Tja, heb ik nog niet echt over nagedacht.”

Keuze uit ‘drie’

Met zo mogelijk nog meer enthousiasme zegt de Misses dan: “Nou, ik zat te denken aan Amerika of Italië of Frankrijk.”
Inmiddels heeft de Dude zoveel ervaring in dit spel opgedaan, dat hij weet dat de derde bestemming die genoemd wordt, zeker niet de favoriet van de Misses is. Plagerig en nonchalant zeg ik dan: “Frankrijk? Ja, lijkt me wel leuk. Of Cuba, misschien?”
De Misses zucht dan een keer en antwoordt: “Cuba is misschien leuk voor een ander jaar. Maar anders Amerika of Italië?”
Merk op dat Frankrijk inmiddels heel vernuftig uit de opties is verdwenen. Ja mensen, als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen.
“Ja anders moet je maar eens kijken hoe je de vakantie in één van die twee landen wilt gaan inrichten.”
Dit is voor de Misses het teken om op te veren en eens flink te gaan kakelen over hoe die twee of drie weken in het buitenland ingedeeld gaan worden: “Nou kijk, leuk dat je dat vraagt, want in Italië kunnen we naar Umbrië gaan en dan logeren we daar in een oude boerderij, ik heb trouwens al een optie genomen voor de eerste week in juni. En ze hebben daar ook zo’n leuk dorpje waar ze zelf mooie kaas maken. Dat dorpje kunnen we op dag zes wel leuk bezoeken. En ik zat ook te denken om in die stad blah, blah te gaan bekijken. Dat kan op dag 11 en daarna kunnen we…”
Meestal heeft de Misses een klein kwartier nodig om de complete vakantie tot in detail te beschrijven.
En voor de tweede bestemming (in dit voorbeeld Amerika), volgt er ook een uitgebreide reisomschrijving.
Wanneer de twee reisplannen compleet en tot in detail behandeld zijn, wordt dit relaas altijd afgesloten met: “…maar het staat nog niet helemaal vast, hoor. Misschien weet jij ook nog iets leuks? Wat vind  je ervan?”

Chicken & waffles | simoneskitchen.nl

Kippenvelmomentje

Van binnen gier ik het dan bijna uit en zeg dan: “Ik weet het nog niet. Klinkt allebei leuk.”
En dan komt de meest listige vraag van de dag: “Ja, maar welke van de twee lijkt je leuker?”, gevolgd door een veelzeggende stilte.
Dit is altijd een moment waarbij de Dude moet oppassen, want de Misses heeft natuurlijk ook onder de twee overgebleven bestemmingen een favoriet en dit luistert nauwkeurig.
Met kippenvel herhaal ik dan in sneltreinvaart de twee vakantiebeschrijvingen in mijn hoofd en met name welke van de twee omschrijvingen net een halve minuut langer duurde dan de andere. De bestemming waarvan de planning nét iets gedetailleerder was, is in 99 van de 100 gevallen ook de voorkeur van de Misses.
Dus in dit geval dacht ik even na en sprak toen voorzichtig: “Ik vind die reis naar Italië net wat leuker klinken.”
En wanneer de Misses dan breed begint te glimlachen en zegt: “Ok, als jij dat wilt, dan gaan we naar Italië.”, dan weet ik dat ik weer goed gegokt heb.

Chicken and waffles | simoneskitchen.nl

Chicken and Waffles; onwaarschijnlijke combinatie

Vorig jaar hebben we dit vakantiespel natuurlijk ook gehad en toen kwam Curaçao als favoriet naar boven.
Heerlijke vakantie gehad trouwens en ook nog een gerecht gevonden waar ik nog niet eerder van had gehoord; chicken & waffles.
Ik vond het maar een rare combinatie, gefrituurde kip met wafels en saus. Kan natuurlijk alleen maar door Amerikanen bedacht zijn.
Toch bestelde ik een portie en ik werd blij verrast door het feit dat deze maffe combi wel heel goed bij elkaar paste.
Ik denk niet dat ik chicken & waffles op vakantie in Italië ergens kan bestellen, dus maak ik het vandaag lekker zelf.
En zoals het een goede Dude betaamt, met bierbeslag natuurlijk!

Dus hier een recept van hartig en zoet, kip met wafels.
Over kippen gesproken: weet je wat het toppunt van narcisme is? Een kip die een spiegelei legt.

Chicken and waffles

Ingredients:

Voor de wafels:

  • 225 gr bloem
  • 35 gr maizena
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 175 ml karnemelk
  • 200 ml bier
  • 60 ml plantaardige olie
  • 2 eieren, gesplitst

Voor de kip:

  • 800 gr kleine kippenpootjes (drumsticks of party sticks)
  • 200 ml karnemelk
  • 1 el worchestersaus
  • 2 el hot wings saus
  • 100 gr bloem
  • 2 eieren
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl grof gemalen zwarte peper
  • 150 gr panko (japans broodkruim)
  • olie om in te frituren
   

Directions:

Voor de wafels:

  1. Doe de bloem, bakpoeder, zoet en maizena bij elkaar in een kom en mix even goed.
  2. Doe karnemelk, bier, olie en de eidooiers erbij en klop het geheel tot het glad is.
  3. Van de eiwitten klop je stevig schuim en schep dit er luchtig doorheen.
  4. Bak de wafels volgens de aanwijzingen van jouw wafel apparaat

Voor de kip:

  1. meng de karnmelk, worchestersaus en hot wings saus in een diepe kom en marineer hier de kippenpootjes voor een uur of twee in. Dek de kom wel af met huishoudfolie of aluminiumfolie. Wanneer je de pootjes langer dan twee uur wilt marineren, zet de kom dan in de koelkast
  2. Als de marinade goed ingetrokken is verwarm je de olie in een pan tot 160°C. Terwijl de olie warm wordt, kun je de pootjes gaan marineren
  3. Om de kippenpootjes te paneren zet je drie diepe borden neer. In het eerste bord stort je de bloem, in de tweede de losgeklopte eitjes en in de laatste meng je de panko met de peper en het paprikapoeder. Tenslotte zet je nog een vierde plat bord neer waarop je de gepaneerde pootjes kunt neerleggen.
  4. Haal de pootjes stuk voor stuk door de bloem, dan door het geklopte ei en tenslotte door het pankomengsel. Leg ze daarna op het platte bord
  5. Frituur de kippetjes in batches van 3 of 4 stuks in een minuut of 5 gaar en laat ze dan even uitlekken op wat keukenpapier
Serveer de kip en wafels samen met een goed glas bier en wat van die lekkere hot wings saus of een andere lekkere saus naar keuze.

Bewaren

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.

4 comments

  1. Het is ook overal hetzelfde met die vrouwen…
    Maar we geven mannen toch in ieder de illusie dat ze daar nog iets in te vertellen hebben 😉

  2. Ik vond de eerste twee afleveringen van de azijntrilogie zeer interessant. Heb ik deel 3 over het hoofd gezien of moet die nog komen?
    Groeten uit Vlaanderen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *