Een echt goede tuna melt maak je natuurlijk met homemade tonijnsalade en je belegt het met pittige oude kaas. (kan natuurlijk met elke kaas die jij lekker vindt)

tuna melt met oude kaas

Tuna melt met oude kaas

De allereerste keer dat ik hoorde over de tuna melt had ik zo mijn twijfels. Ik bedoel; kaas en tonijn? Moest dat lekker zijn? Ik stond dus niet meteen te springen om het uit te proberen, maar zoals dat vaak gaat met dit soort dingen had Tom op gegeven moment besloten dat we het moesten maken. Tonijnsalade maak ik wel vaker dus een plakje kaas erop leggen was nu niet meteen een wereldschokkend verschil. Dacht ik…

Maar jeetje was bleek ik me vergist te hebben in die tuna melt! Het is echt heel erg lekker. Super eenvoudig om te maken en een echte tosti 2.0 zeg maar. Om het te maken heb je niet veel nodig. Uiteraard een goede tonijn uit blik. Ik kies meestal voor die met olijfolie maar je kunt er ook voor kiezen om de versie op water te gebruiken als je minder vet wenst te eten.

Tuna melt met gesmolten oude kaas

Waar komt de tuna melt vandaan?

Zoals vaak met dit soort recepten is de oorsprong vaak niet goed te achterhalen. Volgens de ‘legende’ is het zo dat deze Amerikaanse sandwich is ontstaan in Charleston. Het is per ongeluk ontstaan toen een bak met tonijnsalade op de gegrilde kaas eronder viel. En voila; de tuna melt was geboren. Of het echt zo is gegaan zullen we nooit weten denk ik maar dat doet niets af aan de heerlijke smaak van de tonijntosti.

Een ‘melt‘ betekent eigenlijk niet veel meer dan dat de kaas is gesmolten. Je hebt een tuna melt, maar je kunt er van alles tussen stoppen natuurlijk. Het enige wat daarbij in de weg kan zitten is je eigen verbeeldingskracht.

Zuurdesem

Voor het maken van de tuna melt gebruik ik het liefst stevig brood zoals in dit geval zuurdesem. Maar je kunt ook gewoon volkoren of wit brood gebruiken als je dat lekkerder vindt. Ik vind wit brood altijd snel te klef worden. Ondanks dat je het roostert. Dus voor mij liever stevig brood, maar kies vooral wat jij lekker vindt!

Probeer ook zeker eens de tuna melt van een wrap uit!

tuna melt met oude kaas

Tuna melt met oude kaas

Nog geen review
GangLunch
KeukenSandwiches

Rijk gevulde tonijnsalade als beleg voor een tosti. De pittige Old Amsterdam kaas zorgt voor een perfecte balans van smaken
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 5 minuten
totaal 15 minuten

2 personen

Materiaal

  • Paninigril

Ingrediënten

  • 4 dikke plakken zuurdesem of ander lekker stevig brood
  • 4 plakken oude kaas old amsterdam of anders
  • 140 gr tonijn in olijfolie
  • 1 el kappertjes fijn gehakt
  • ½ rode paprika in kleine blokjes gesneden
  • 1 lenteuitje in dunne ringetjes gesneden
  • 50 gr cherry tomaatjes klein gesneden
  • 2 eieren hard gekookt, gepeld en in blokjes gesneden
  • 1 el mayonaise
  • ½ tl gerookt paprikapoeder

  • Verwarm je tosti-ijzer, panini gril of een goede koekenpan.
  • Meng alle ingrediënten behalve de kaas en het brood voor de tonijnsalade door elkaar en breng op smaak met zout en peper
  • Leg op iedere plak brood een plak oude kaas en leg daarna het brood (kaas boven) op het tosti-ijzer  of in de koekenpan. Laat de kaas in een paar minuten smelten.
  • Vervolgens lepel je op twee van de vier boterhammen een royale portie tonijnsalade en dek die dan toe met de andere twee boterhammen. Tosti-ijzer dicht of vuur onder de koekenpan op hoog en laat de tuna melts nog een minuut of twee bakken tot het brood lekker krokant is.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 841kcal | Koolhydraten: 72g | Eiwit: 54g | Vet: 37g | Verzadigd vet: 15g | Meervoudigd onverzadigd vet: 8g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 9g | Transvet: 0.03g | Cholesterol: 235mg | Natrium: 1553mg | Kalium: 545mg | Vezels: 4g | Suiker: 8g | Vitamine A: 2218IU | Vitamine C: 45mg | Calcium: 507mg | Ijzer: 7mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Probeer ook eens een croque madame!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.