De Franse tosti; de croque madame is een onwaarschijnlijk lekker broodje. Hoe je het maakt? Dat zie je hier!

Croque madame | simoneskitchen.nl

Croque madame

De croque madame en de croque monsieur… Eigenlijk de veredelde tosti op zijn Frans.  Ik kan de twee nooit uit elkaar houden om eerlijk te zijn, weet alleen dat ik ze allebei lekker vind. Dus toen ik het recept voor een croque madame zag in de nieuwste Jamie magazine wist ik dat ik hem wilde maken. Tenslotte is het bijna Pasen en dus eiergerechten tijd… En wat dan beter te doen als met pasen een croque madame maken voor de lunch of ontbijt?

Croque madame | simoneskitchen.nl

Het verschil tussen de croque madade en de croque monsieur

Voor zover ik heb kunnen achterhalen op het wereld wijde web is het verschil tussen een madame en een monsieur dat de madame een lekker gebakken eitje en bechamel saus op de tosti heeft en de monsieur ofwel een bechamelsaus ofwel een kaassaus heeft. Eigenlijk is de monsieur dus een tikkie saaier. Toch? We maakten onze versie eigenlijk een beetje stom. Dus ik stel voor dat jullie het beter doen, want wat je eigenlijk moet doen, is een normale tosti maken, die lekker roosteren en daarna de bechamel toevoegen.

Om redenen die vooral ons onduidelijk zijn roosterden we eerst het brood, deden ham en kaas ertussen, de bechamel erover en probeerden dat dan te roosteren zodat ook nog de kaas goed zou smelten, maar eh… dat werkte niet zo goed. Niet meer doen dus.

Niet dat het niet lekker was hoor, want het smaakte absoluut voortreffelijk maar hij moet meer gesmolten kaas hebben zoals deze monster croque monsieur die we in Frankrijk aten… Met blauwe kaas gesmolten! Veel blauwe kaas!

Croque monsieur met blauwe kaas | simoneskitchen.nl

Ik zit gewoon al te kwijlen als ik naar deze kijk. En daar ontbreekt het een beetje aan bij die van mij. Eerlijk is eerlijk. Maar aan het recept mankeert niks en ik heb de instructies zo veranderd dat jouw croque madame een topper wordt. Bel je me dan even als ie klaar is?

O en licht is deze sjieke boterham echt niet te noemen. Maar een croque madame maak je natuurlijk niet elke dag, dus ach.. moet kunnen voor een keertje zeg ik.

Croque madame | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Croque madame

De Franse klassieker is natuurlijk de croque madame. Hoe je die zelf thuis maakt? Dat zie je hier!
Bereidingstijd: 15 min
Totale tijd: 15 min
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 1 el boter
  • 1 el bloem
  • 125 ml volle melk
  • 1 tl mosterd
  • zout peper
  • snufje nootmuskaat
  • 4 sneden lekker brood
  • 4 plakken ham twee mag ook maar ik hou van veel
  • 4 plakken kaas
  • 2 eieren

Instructies

  • Smelt de boter in een steelpannetje en voeg de bloem toe. Roer tot het goed gemengd is en laat even een beetje bakken (niet te hard!) om de bloem te garen. Voeg de melk geleidelijk toe en laat dit 2-3 minuutjes een beetje pruttelen tot het indikt. Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en de mosterd.
  • Beleg je brood met de kaas en de ham en doe dit tussen een grilplaat, tostimaker of paninigril. Laat het geheel lekker warm worden en smelten.
  • Zet alvast de gril aan (van de oven of een losse) en doe je bechamelsaus op de tosti en onder de gril tot de bechamel bruin is en warm.
  • Bak ondertussen een eitje voor erop.
  • Eet meteen op!
Gang: Lunch
Keuken: Franse keuken
Trefwoord: ei, kaas

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 698kcal, Koolhydraten: 39g, Eiwit: 39g, Vet: 43g, Verzadigd vet: 21g, Meervoudigd onverzadigd vet: 3g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 13g, Transvet: 0.3g, Cholesterol: 277mg, Natrium: 1577mg, Kalium: 476mg, Vezels: 4g, Suiker: 6g, Vitamine A: 1087IU, Vitamine C: 0.3mg, Calcium: 554mg, Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!