Begin tirade:

Goedbeschouwd ben je als vrouw eigenlijk flink de lul, om het zo maar even te zeggen. De eerste 12-13 jaar van je leven gaat het goed, maar dan besluit moeder natuur dat je ongesteld moet worden. Elke maand voor pakweg 30-40 jaar voel je je toch echt wat minder fantastisch voor een week. Dat is even snel geteld een dag of 3000, dat je moet rotzooien met tampons, maandverband en meer van die ellende. Buikpijn, stemmingswisselingen enzovoort. Hoe je je voelt gedurende die week is sterk persoonsgebonden maar laten we zeggen dat ik weinig vrouwen ken die juichen als ze weer ongesteld ‘mogen’ worden.

Bloemkoolcouscous met teryaki kip | simoneskitchen.nl

Krijg je kinderen dan komt daar nog eens de zwangerschap bij maar daar kan ik dan weer niet over meepraten dus dat laat ik even buiten beschouwing. Maar als je dan denkt eindelijk eens klaar te zijn met die ongesteldheid, want je raakt in de overgang, dan begint de ellende pas goed.

Dan mag je – voor de volgende tien jaar of zo – “genieten” van opvliegers, slapeloze nachten, depressieve buiten, stemmingswisselingen en gierende hormonen. Ik bedoel: hoezo is dat eerlijk, moeder Natuur?? In welk deel van de creatie van man en vrouw is dat zo oneerlijk verdeeld?

Hormonen hebben we allemaal. Zowel mannen als vrouwen natuurlijk, maar die vrouwelijke hormonen? Die mogen van mij even heel hard het raam uitwaaien op het moment. Blegh…  Na opvlieger nummer 75.987 en slapeloze nacht nummer 5.647 ben ik er wel een beetje klaar mee. En geloof me, ik heb alles geprobeerd: geen koffie, geen pittige dingen, geen alcohol, geen-weet-ik-veel-wat-ze-allemaal-zeggen-dat-je-niet-moet-nemen-als-je-in-de-overgang-bent. Dus het lijkt me heerlijk om – tijdelijk dan liefst – even een man te zijn. Te slapen als je hoofd het kussen raakt en vooral geen opvliegers te hebben. En dan liefst zonder de snor, dank u.

“Einde tirade”

Zo zijn jullie er nog? Dan heb ik voor iedereen die het tot hier heeft gered een heerlijk recept. Met bloemkoolcouscous en kip teryaki. Dat is dan toch weer een leuke bonus of niet? 😉

Bloemkoolcouscous met teryaki kip | simoneskitchen.nl

Bloemkoolcouscous met teryaki kip

Nog geen review

Decoratief klokje bereidingstijd
totaal 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

Teryaki-saus

  • 2 el honing
  • 1 el geraspte verse gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tl tamari of sojasaus
  • 60 ml water

Sesamdressing

  • 2 tl sesamolie
  • 2 tl tamari
  • 2 tl rijstwijnazijn

Cashewtopping

  • 75 gr cashewnoten gehakt
  • 40 gr sesamzaadjes
  • 2 el honing

  • Maak de teryakisaus door de honing, gember, knoflook, tamari en water in een kleine kom te mengen. Zet apart.
  • Maak de sesamdressing door sesamolie, tamari en azijn samen te doen in een klein kommetje en zet apart.
  • Doe de bloemkoolroosjes in een keukenmachine en maal ze fijn tot het de consistentie heeft van rijst of couscous. Rasp de courgette op de grove kant van een blokrasp.
  • Verhit een grote anti aanbak pan of wok en bak hierin op hoog vuur de bloemkool met het zout voor 3-4 minuten of tot goed warm. Voeg de courgette toe en bak even mee. Doe over in een grote kom en zet apart.
  • Maak de cashewtopping door de cashewnoten en de sesamolie in een pannetje te roosteren en drizzle hier de honing overheen. Bak tot goudbruin en haal uit de pan. Laat afkoelen en hak in stukjes.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de kip voor 4-5 minuten aan elke kant of tot goudbruin en bijna gaar. Voeg de teryaki saus toe aan de kip en bak nog eens voor een minuut of vier. Draai de kip halverwege om zodat beide kanten met de saus zijn bedekt. Haal de kip uit de pan, snij in plakken en voeg weer toe aan de saus. Voeg de sesamdressing eraan toe en roer goed om.
  • Verdeel de bloemkoolcouscous over vier borden en verdeel de kip hierover. Het restant van je dressing verdeel je over de borden en bestrooi met de cashewtopping.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.