Zelf Arnhemse meisjes maken | simoneskitchen.nl

Het Arnhemse meisje

Een welbekend koekje uit het mooie Arnhem, is het Arnhemse meisje. Een lekker krokant koekje, waarvan we hier een snelle versie maakten met kant- en klaar bladerdeeg!

Natuurlijk moesten we ook zelf proberen om deze Arnhemse Meisjes te maken.
Super simpel recept en het lijkt toch al snel heel wat, wanneer je bij de koffie vertelt dat je de koekjes zelf hebt gebakken.

Arnhemse meisjes | simoneskitchen.nl

Lokale lekkernij

Toch heb ik een zwak voor steden die trots zijn op een lokale lekkernij. Noem het traditioneel, noem het nostalgie, maar ik vind het prachtig wanneer een stad of dorp zo fier is op een snoepje of koekje dat ze daar zelfs de naam van de streek of de stad aan koppelen.

Je hebt me natuurlijk helemaal te pakken wanneer je dat produkt van trots dan ook nog eens centraal neerzet in een soort van etalage die helemaal vol gestouwd staat met allerlei andere OudHollandsche lekkernijen.

Arnhemse meisjes

Natuurlijk ken ik de Goudse Stroopwafels en heb ik menig Bossche Bol verorberd wanneer ik in Oeteldonk op een terrasje aan de koffie zat (overigens schijnt de beste Bossche Bol van dit moment niet uit Den Bosch maar uit Den Haag te komen. Van banketbakkerij Boheemen om precies te zijn).

Zeeuwse babbelaars


En ook heb ik regelmatig een doosje Zeeuwse babbelaars uit de zilte provincie mee genomen of een potje mosterd uit Doesburg (met op het etiket de naam van de stad nog groter gedrukt dan de naam van het produkt).
Ook heb ik mijn tanden al eens gezet in een duivekater. Een obscure naam voor een brood dat ook bekend staat onder de naam Zaans Zoetbrood. Kortom ik heb al wat regionale trots geslikt in de diverse steden en provincies, maar nog steeds niet alles, zo blijkt hierna maar weer.

Vandaag was ik in Arnhem en stiefelde doelgericht door de winkelstraat in het centrum. De geur van stroopwafels kwam mij door de koude winterlucht al tegemoet en toen ik de boosdoeners enkele meters verderop zag liggen, keek ik blij verrast.

Arnhemse meisjes in Arnhem

Niet vanwege de stroopwafels, die kende ik wel en die hadden in directe zin niets met Arnhem te maken. Maar tussen de stroopwafels, Delfts blauwe blikjes en lange jannen zag ik zowaar zo’n lekkernij waar een stad trots op wil zijn; Arnhemse Meisjes.

Kijk en die had ik nog niet eerder gegeten. Eigenaardig, hè?
Ik begon direct de mentale discussie met mezelf over dat het pakje met koekjes wel aan de dure kant was, maar mijn andere ‘ik’ pareerde direct met: ‘Tja, als je dan toch een keer Arnhemse Meisjes wilt proeven, moeten ze natuurlijk wel uit Arnhem komen. Ja mijn andere ‘ik’ had gelijk en die andere ‘ik’ haalde nors bakzeil (geweldig: Een schizofreen is nooit alleen). De ene ‘ik’ liet de andere ‘ik’ natuurlijk wel als beloning voor zijn goede idee ook betalen voor de koekjes.

Maar wat is een Arnhems meisje nu eigenlijk?

Welnu, een Arnhems Meisje is een hardgebakken koekje van bladerdeeg bestrooid met veel suiker. Vervolgens wordt de suiker (natuurlijk) een soort harde karamel, waardoor je een bros, mierzoet koffiehapje krijgt.
In het kader van nostalgie: Bakker Hagdorn bakte ze voor het eerst in 1829 en het recept is nog steeds ‘familiegeheim’.

Zonder de ‘die hard’ fans van het Ernumse meisje tot op het bot te willen beledigen, blijft het naar mijn mening gewoon een koekje. Lekker koekje, dat wel. Maar gewoon een koekje.

zelf arnhemse meisjes maken

En als het je niks lijkt deze Arnhemse meisjes, dan heb ik nog wel een lekker ander koekrecept voor je. Keus genoeg!

20130329 MH2A6898

Zelf Arnhemse meisjes maken

Nog geen review
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 25 minuten
totaal 40 minuten

Ingrediënten

 • 5 plakjes bladerdeeg diepvries
 • 200 gr. vanillesuiker
 • 1/2 tl kaneelpoeder
 • 1/2 tl kardemompoeder
 • limoenrasp van een halve limoen

 • Haal 5 plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat deze ontdooien.
 • Bestrooi het aanrecht met bloem (nodig om zo dadelijk het deeg op uit te rollen)
 • Leg de ontdooide plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit met de deegroller (het nieuwe deeg moet weer ongeveer net zo dik worden als één plakje dat je hebt gebruikt)
 • Steek met een vorm rondjes uit de grote plak bladerdeeg. Probeer zo min mogelijk te verspillen.
 • Meng de vanillesuiker met de kaneelpoeder, kardemompoeder en de limoenrasp in een bakje.
 • Haal de bloem van het aanrecht en strooi hier een bergje suiker op. Wij hebben eerst de suiker met kaneel en vanille gemengd voor een extra smaakje.
 • Haal de bladerdeeg rondjes aan beide kanten door de suiker en rol met de deegroller de suiker even zachtjes vast in het deeg.
 • Leg de besuikerde deegrondjes op een bakplaat (ingevet of met bakpapier) en laat het deeg een minuut of 20 tot 25 rusten. Hierdoor worden de koekjes straks nog krokanter.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden en schuif hierna de bakplaat in de oven.
 • Bak de koekjes in ca 25 minuten mooi bruin en zorg ervoor dat de suiker mooi gekarameliseerd is.
 • Voila, Arnhemse Meisjes met een Almeerse twist.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.