Deze heerlijke vijgentaart met gorgonzola is geweldig om te serveren als voorgerecht. Snij er in dat geval kleine plakjes van want het is wel machtig, maar zo lekker!

Vijgentaart met gorgonzola

Vijgentaart met gorgonzola

Deze vijgentaart met gorgonzola mag ik jullie eigenlijk niet onthouden (dat zou bijna misdadig zijn), want dit recept is gewoon zo ontzettend lekker! Zeer zeker terug te vinden in mijn (Caroline) persoonlijke top tien! Ik ben namelijk dol op vijgen. Niet alleen op de smaak, maar ook op de vorm van de vrucht en de kleur van de schil. Deze kan variƫren van groen-geel tot blauw-violet en vooral dat laatste is heel fotogeniek zo hebben Simone en ik laatst ontdekt.

Verse vijgen

Oorspronkelijk komt de vijg uit JordaniĆ«. Het is Ć©Ć©n van de oudst bekende vruchten en door de zachte smaak toepasbaar in heel uiteenlopende gerechten van zoet tot hartig. Vijgen groeien aan een kleine boom met grote, mooi gevormde bladeren en hebben veel zon nodig. Het vijgenseizoen loopt van juli tot en met oktober, maar omdat veel vijgen geĆÆmporteerd worden uit Turkije, zijn ze bij de Turkse groenteboer het hele jaar door eigenlijk wel verkrijgbaar. Bewaar verse vijgen bij voorkeur in de koelkast, zo zijn ze enkele dagen houdbaar. Rijpe vruchten zijn namelijk erg gevoelig voor schimmel.

Vijgentaart met gorgonzola en prosciutto

Hoe maak je de vijgentaart met gorgonzola

Het uitgangspunt voor dit hartige taartje met vijgen, gorgonzola en parmaham is een zanddeegbodem. De vijgentaart smaakt het lekkerst net uit de oven, maar kan eventueel ook koud geserveerd worden bij bijvoorbeeld een High Tea of (Italiaans) buffet. Ook leuk is het om kleine taartjes te maken en deze mee te nemen in een goed gevulde picknickmand met een lekkere fles prosecco.

Hoewel het maken van het deeg niet ingewikkeld is kost het natuurlijk wel wat tijd. Heb je dat niet of heb je geen zin om zelf het deeg te maken, dan kun je ook heel makkelijk kant- en klaar deeg voor hartige taart gebruiken. Dat scheelt je minimaal een half uur bereidingstijd. Ideaal dus als je dit even snel in elkaar wilt zetten.

De gesneden vijgentaart met gorgonzola

Verdelen van de vulling

Dit is wellicht een ander soort harig taartje dan wat je gewend bent. De vulling is namelijk niet heel dik. Dat kun je goed zien aan de foto van het doorgesneden taartje hierboven. Deze vijgentaart met gorgonzola is dan ook niet blindgebakken, iets wat ik normaal altijd wel doe. (zoals bijvoorbeeld bij deze hartige taart met roquefort)

Wil je dat evengoed wel doen dan kan dat uiteraard. Volg dan de instructies hieronder. Dit taartje met vijgen en gorgonzola ligt ergens tussen hartig en zoet in. De smaken zijn voornamelijk wel hartig maar door de honing en de vijgen heeft het toch een zoetige smaak.

Veel gestelde vragen

Moet ik de vijgentaart met gorgonzola blind bakken?

Nee dat hoeft in dit geval niet omdat de vulling minimaal is. De bodem bakt dus evengoed gaar. Wil je het wel? Verzwaar het deeg dan voor je de vulling erop doet met bakbonen, gedroogde rijst oid. Bak op die manier in de oven voor ongeveer 15 minuten. Verwijder dan het bakpapier en de bakbonen en bak nog eens 10 minuten of tot goudbruin. Verdeel dan de vulling erop en bak nog eens voor ongeveer 10 minuten tot de gorgonzola gesmolten is en de vijgen licht gegaard.

Kan ik de vijgentaart met gorgonzola van tevoren maken?

Hoewel de vijgentaart het lekkerste is om vers te eten en nog warm kun je het wel van tevoren maken en koud serveren. Maak het niet een dag van tevoren dan wordt het deeg echt te slap.

Kan ik de gorgonzola vervangen?

Ja je kunt de gorgonzola vervangen door een andere kaassoort maar het is juist de gorgonzola die hier heel bepalend is voor het eindresultaat. Vervangen geeft een totaal andere vijgentaart.

Kan ik een vegetarische versie maken van de vijgentaart?

Je kunt zeker een vegetarische versie maken van de vijgentaart. In plaats van de ham gebruik je dan bijvoorbeeld wat gehakte nootjes om het aan te kleden.

Vijgentaart met gorgonzola en prosciutto

Vijgentaart met gorgonzola

5 van 2 stemmen
GangBijgerecht
KeukenHollandse keuken

Dit heerlijke vijgentaartje met gorgonzola is makkelijk om te maken en zeker met kant- en klaar deeg is het klaar in no time. Lekker met verse vijgen!
clock
voorbereiding 15 minuten
bereiding 25 minuten
totaal 40 minuten

4 personen

Materiaal

  • 1 rechthoekige bakvorm

Ingrediƫnten

Voor het deeg

  • 300 g bloem
  • 150 g boter + iets extra’s voor het invetten van de vorm
  • 1/8 tl zout
  • wat koud water naar behoefte

Voor de vulling

  • 125 g gorgonzola of meer, afhankelijk van de grootte van de vorm
  • oregano gedroogd of vers, naar smaak
  • 4-6 verse vijgen in kwarten afhankelijk van de grootte van de vorm

Dressing

  • 2 el honing
  • 2 el goede olijfolie
  • versgemalen zwarte peper

Garnering

  • waterkers
  • een paar plakken parmaham of prosciutto

  • Kneed de ingrediĆ«nten voor het deeg snel tot een soepele bal. Voeg wat water toe wanneer het deeg te droog is. Ik kneed deeg altijd gewoon op het werkblad; maak een kuiltje in de bloem, boter, zout en wat water erbij en kneden maar.
  • Maak een bal van het deeg en wikkel deze in plasticfolie, druk het deeg wat plat en laat ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed de quichevorm met het deeg. Snijd de randen netjes bij.
  • Verkruimel de gorgonzola boven het deeg. Leg hierop speels de partjes vijgen. Bestrooi alles met de oregano.
  • Meng de honing met de olijfolie en de versgemalen peper en besprenkel de taart met de helft hiervan.
  • Bak de taart in de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en knapperig. Leg er voor het opdienen wat waterkers en plakken parmaham op en besprenkel met de rest van het honing-olie mengsel

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn: 783kcal | Koolhydraten: 76g | Eiwit: 15g | Vet: 47g | Verzadigd vet: 26g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 16g | Transvet: 1g | Cholesterol: 104mg | Natrium: 615mg | Kalium: 291mg | Vezels: 3g | Suiker: 17g | Vitamine A: 1247IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 203mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Caroline van Beek

De liefde voor lekker eten kreeg Caroline van huis uit mee. Als klein meisje stond zij al graag in de keuken om taartjes te bakken. Na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest in de modebranche, besloot ze haar hart te volgen en begon ze met de styling opleiding aan Academie Artemis in Amsterdam. In juni 2012 studeerde zij af en is sindsdien werkzaam als freelance (food)styliste. Meer over Caroline vind je op Eight Eleven Styling