Simone's Kitchen

Vijgentaart met gorgonzola

Vijgentaart met gorgonzola | simoneskitchen.nl

Dit recept mag ik jullie eigenlijk niet onthouden (dat zou bijna misdadig zijn), want dit recept is gewoon zo ontzettend lekker! Zeer zeker terug te vinden in mijn persoonlijke top tien! Ik ben namelijk dol op vijgen. Niet alleen op de smaak, maar ook op de vorm van de vrucht en de kleur van de schil. Deze kan variëren van groen-geel tot blauw-violet en vooral dat laatste is heel fotogeniek zo hebben Simone en ik laatst ontdekt. Oorspronkelijk komt de vijg uit Jordanië. Het is één van de oudst bekende vruchten en door de zachte smaak toepasbaar in heel uiteenlopende gerechten van zoet tot hartig. Vijgen groeien aan een kleine boom met grote, mooi gevormde bladeren en hebben veel zon nodig. Het vijgenseizoen loopt van juli tot en met oktober, maar omdat veel vijgen geïmporteerd worden uit Turkije, zijn ze bij de Turkse groenteboer het hele jaar door eigenlijk wel verkrijgbaar. Bewaar verse vijgen bij voorkeur in de koelkast, zo zijn ze enkele dagen houdbaar. Rijpe vruchten zijn namelijk erg gevoelig voor schimmel.

Vijgentaart met gorgonzola | simoneskitchen.nl

Het uitgangspunt voor dit hartige taartje met vijgen, gorgonzola en parmaham is de zanddeegbodem van het taartje met gerookte kip en geitenkaas, maar de vulling is anders en wat eenvoudiger. Het taartje smaakt het lekkerst net uit de oven, maar kan eventueel ook koud geserveerd worden bij bijvoorbeeld een High Tea of (Italiaans) buffet. Ook leuk is het om kleine taartjes te maken en deze mee te nemen in een goed gevulde picknickmand met een lekkere fles prosecco mmm…

Vijgentaart met gorgonzola | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Vijgentaart met gorgonzola

Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 25 min
Totale tijd: 40 min

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 300 gr. bloem
  • 150 gr. boter + iets extra's voor het invetten van de vorm
  • mespunt zout
  • wat koud water naar behoefte

Voor de vulling

  • 125-150 gr. gorgonzola afhankelijk van de grootte van de vorm
  • oregano gedroogd of vers, naar smaak
  • 4-6 verse vijgen in kwarten afhankelijk van de grootte van de vorm
  • voor de dressing:
  • 2 eetl. honing
  • 2 eetl. goede olijfolie
  • versgemalen zwarte peper
  • voor de garnering:
  • wat waterkers
  • een paar plakken parmaham

Instructies

  • Kneed de ingrediënten voor het deeg snel tot een soepele bal. Voeg wat water toe wanneer het deeg te droog is. Ik kneed deeg altijd gewoon op het werkblad; maak een kuiltje in de bloem, boter, zout en wat water erbij en kneden maar.
  • Maak een bal van het deeg en wikkel deze in plasticfolie, druk het deeg wat plat en laat ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.<
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed de quichevorm met het deeg. Snijd de randen netjes bij.
  • Verkruimel de gorgonzola boven het deeg. Leg hierop speels de partjes vijgen. Bestrooi alles met de oregano.
  • Meng de honing met de olijfolie en de versgemalen peper en besprenkel de taart met de helft hiervan.
  • Bak de taart in de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en knapperig. Leg er voor het opdienen wat waterkers en plakken parmaham op en besprenkel met de rest van het honing-olie mengsel

Delen is fijn!

Avatar

Caroline van Beek

De liefde voor lekker eten kreeg Caroline van huis uit mee. Als klein meisje stond zij al graag in de keuken om taartjes te bakken. Na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest in de modebranche, besloot ze haar hart te volgen en begon ze met de styling opleiding aan Academie Artemis in Amsterdam. In juni 2012 studeerde zij af en is sindsdien werkzaam als freelance (food)styliste. Meer over Caroline vind je op Eight Eleven Styling

4 comments

  1. Avatar

    Wauw. Deze taart ziet er echt fantastisch uit!

  2. Pingback: Kerstmenu; medium | Simone's Kitchen

  3. Pingback: 34 Hartige Taartrecepten Die Je Gemakkelijk Zelf Kunt Maken

  4. Pingback: 34 Hartige Taartrecepten Die Je Gemakkelijk Zelf Kunt Maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!