Simone's Kitchen

Kerst voorgerechtje: Tomatensoep met gerookte paprika

Tomatensoep met gerookte paprika | simoneskitchen.nl

Ik neem het me elk jaar weer voor: om nu eens níet teveel te eten met de kerstdagen. Gewoon normaal ontbijten, niet lunchen (of een lekkere lichte lunch met bijvoorbeeld zo’n lekkere crostini, dat zou er dan wel ingaan) en je ’s avonds niet helemaal volstoppen met lekkers. Dusssss….. Is tot op heden nog niet gelukt. Het probleem is dat ik alles lekker vind. Alles behalve oesters en in het algemeen schelp-dingen (denk mosselen, oesters, venusschelpjes enzovoort….). Eerste kerstdag is eenvoudig. Gaan we lekker gourmetten met vrienden en alleen het dessert ga ik verzorgen. Tweede kerstdag komt schoonpapa eten dus dan gaan we lekker koken.

Tomatensoep met gerookte paprika en gorgonzola saus | simoneskitchen.nl

En om nou te voorkomen dat we ons niet meteen helemaal klem eten bij het voorgerecht (die rem werkt nooit zo goed bij mij) leek het me handig om eens een lekkere soep als voorgerecht te maken. Gemaakt met verse tomaten (droomtomaten om precies te zijn, uit de Kroon op het werk Foodiebox), rode paprika die we zelf hebben geroosterd (zie tip bij het recept) en om het speciaal te maken een gorgonzola roomsaus voor erdoor. Met een beetje tijm.

Die room is natuurlijk niet light, maar je doet er maar een beetje van in dus dat kan best. 🙂

Tomatensoep met gerookte paprika | simoneskitchen.nl

Tomatensoep met gerookte paprika en gorgonzola creme
Totale tijd
20 min
 

Vegetarische optie: vervang de kippenbouillon door groentebouillon

Servings: 4 personen
Ingredienten
  • 800 gram grote tomaten
  • 250 gram gerookte paprika uit een pot of vers gemaakt, zie notitie
  • 1 grote ui in ringen gesneden
  • 1 teen knoflook gesnipperd
  • 1 rode chili zaadjes verwijderd, fijn gesneden
  • peper zout
  • 1 liter kippenbouillon
  • verse tijm
  • Voor de gorgonzola creme:
  • 75 gram gorgonzola
  • 100 ml slagroom
  • 2 el mascarpone
  • peper
  • zout
  •  
Instructies
  1. Verwijder de steeltjes van de tomaten en snij ze allemaal kruiselings in over het kroontje en leg in kokend heet water (hoeft niet meer te koken)
  2. Laat even liggen tot je ziet dat de velletjes los beginnen te laten. Giet af, laat heel even afkoelen en haal dan de velletjes eraf. Snij de harde kroontjes uit de tomaten. Dit gaat het makkelijkste als je de tomaten in vieren snijd.
  3. Zet een grote soeppan op het vuur met een beetje olijfolie of boter en bak de ui en de knoflook zachtjes tot glazig. Doe de tomaten en de paprika erbij, de chili peper en de bouillon en breng aan de kook.
  4. Laat het geheel een minuutje of tien doorkoken en pureer dan met een staafmixer de soep tot het glad is.
  5. Om de gorgonzola creme te maken prak je de gorgonzola met een vork in een kom. Doe hier de mascarpone bij en roer door. Doe wat van de slagroom erbij en blijf roeren tot de klontjes er grotendeels uit zijn. Dit duurt wel even want de gorgonzola is vrij dik van zichzelf dus voor het gemengd is duurt het even.
  6. Breng op smaak met zout en peper en doe in de soep zodra die klaar is om te serveren. Serveer met wat verse tijm eroverheen.

Delen is fijn!

2 comments

  1. Avatar

    Dat probleem van alles lusten en me elk jaar voornemen niet zo veel te eten met kerst klinkt heel bekend. Eten en gezelligheid gaan sowieso te goed bij elkaar. Uitgebreid kerstonbijt, middagborrel met wildpate’s, uitgebreid kerstdiner… Ach ja iets met celebrate whenever you can!

    Fijne feestdagen!

  2. Pingback: Gorgonzola dip met roodlof | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos