Tomatensoep met gorgonzola creme – kerstvoorgerecht
Tomatensoep met gorgonzola creme
Een goede tomatensoep is altijd een goed idee als je een menu moet samenstellen. Je kunt natuurlijk voor de supersnelle optie gaan waarbij het maken van de soep amper 5 minuten kost (plus een paar om het geheel op te warmen) of je kunt gaan voor het maken van een verse tomatensoep met gorgonzola creme zoals hier. Dat kost je iets meer tijd maar het is wel echt verschrikkelijk lekker.
Gorgonzola creme
Ik maakte de soep dit keer met een lekker romige gorgonzola creme. Hou je nou totaal niet van gorgonzola dan kun je die ook weglaten en alleen een roomsausje maken met de mascarpone en de slagroom. Maak die dan op smaak met wat peper en zout en misschien nog wat gerookte paprika erdoor. Dat geeft het geheel alsnog een heerlijke smaak.
De soep is in principe vegetarisch mits je natuurlijk wel groentebouillon gebruikt. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik vaker kies voor kippenbouillon. Ik vind die vaak net wat meer smaak hebben. Die kun je natuurlijk heel eenvoudig vervangen voor groentebouillon en je hebt een vegetarisch voorgerecht.
In dit geval verwijder ik de velletjes van de tomaten voor de tomatensoep met gorgonzola creme. Dat is geen must, je haalt tenslotte ook nog de staafmixer erdoor, maar het komt de soep echt wel ten goede. Die harde velletjes willen nog wel eens niet helemaal verdwijnen en dat zou zonde zijn van je lekkere soep.
Even ontvellen dus voor het beste resultaat. Je zult er achteraf blij om zijn. Ook al is het ontvellen van tomaten altijd een gedoe. Vind ik tenminste.
De soep is heerlijk als voorgerecht tijdens de feestdagen maar kan op elk moment van het jaar worden ingezet!
Tomatensoep met gerookte paprika en gorgonzola creme
Ingrediënten
- 800 gram grote tomaten
- 250 gram gerookte paprika uit een pot of vers gemaakt, zie notitie
- 1 grote ui in ringen gesneden
- 1 teen knoflook gesnipperd
- 1 rode chili zaadjes verwijderd, fijn gesneden
- peper zout
- 1 liter groentebouillon
- verse tijm
Gorgonzola creme
- 75 gram gorgonzola
- 100 ml slagroom
- 2 el mascarpone
- peper
- zout
Instructies
- Verwijder de steeltjes van de tomaten en snij ze allemaal kruiselings in over het kroontje en leg in kokend heet water (hoeft niet meer te koken)
- Laat even liggen tot je ziet dat de velletjes los beginnen te laten. Giet af, laat heel even afkoelen en haal dan de velletjes eraf. Snij de harde kroontjes uit de tomaten. Dit gaat het makkelijkste als je de tomaten in vieren snijd.
- Zet een grote soeppan op het vuur met een beetje olijfolie of boter en bak de ui en de knoflook zachtjes tot glazig. Doe de tomaten en de paprika erbij, de chili peper en de bouillon en breng aan de kook.
- Laat het geheel een minuutje of tien doorkoken en pureer dan met een staafmixer de soep tot het glad is.
- Om de gorgonzola creme te maken prak je de gorgonzola met een vork in een kom. Doe hier de mascarpone bij en roer door. Doe wat van de slagroom erbij en blijf roeren tot de klontjes er grotendeels uit zijn. Dit duurt wel even want de gorgonzola is vrij dik van zichzelf dus voor het gemengd is duurt het even.
- Breng op smaak met zout en peper en doe in de soep zodra die klaar is om te serveren. Serveer met wat verse tijm eroverheen.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Pingback: Gorgonzola dip met roodlof | Simone's Kitchen
Dat probleem van alles lusten en me elk jaar voornemen niet zo veel te eten met kerst klinkt heel bekend. Eten en gezelligheid gaan sowieso te goed bij elkaar. Uitgebreid kerstonbijt, middagborrel met wildpate’s, uitgebreid kerstdiner… Ach ja iets met celebrate whenever you can!
Fijne feestdagen!