Deze lekkere tarly salade maak je met asperges en een zacht gekookt eitje. Afhankelijk van het seizoen kun je groene of witte asperges gebruiken.

Tarly salade met asperges

Tarly salade met asperges en ei

Deze tarly salade is er weer eentje uit de categorie ‘Donna Hay challenge”. Voor als je het niet weet; ik besloot ooit om alle recepten uit een enkel magazine van Donna Hay te maken. Dat waren er in totaal 85 als ik me goed herinner, maar natuurlijk ben ik nooit zover gekomen. Verder dan nummer 25 kwam ik niet, maar alsnog best leuke recepten gemaakt. Waaronder dus deze tarly salade met asperges en ei.

Buffy
Buffy

Wat is tarly?

Tarly is een tarwesoort (met gluten dus) die vrij hard is. De korrel wordt gegeten zoals rijst en kun je dus ook op die manier eten. Het wordt vaak gebruikt als basis voor durum tarwemeel. Hiervoor worden de korrels gemalen.

Je denkt nu misschien; wat doen die kattenfoto’s eigenlijk bij dit artikel? Nou, dat was ter gelegenheid van het feit dat Buffy en Humphrey die dag voor het eerst naar buiten gingen. Een heel evenement. En nee, op de foto’s zijn ze niet buiten maar binnen. Maar he, je kunt nooit genoeg kattenfoto’s hebben vind ik altijd.

Humphrey
Humphrey

Met groene of witte asperges

Heeft dus helemaal niks te maken met deze tarly salade. Tarly kun je vinden in het schap waar de rijst en dergelijke ook ligt, maar eerlijk gezegd weet ik niet of je het nu nog kunt kopen. Is het er niet gebruik dan rijst of spelt als vervanging. Spelt komt nog het dichtst in de buurt van de tarly.

Ik gebruik eigenlijk meestal groene asperges, omdat ik een hekel heb aan dat geschil van de witte. Maar je kunt beide soorten prima gebruiken in deze lekkere salade. Voor erover serveer je de salade met knapperig gebrande amandelen. Ik heb de hoeveelheden in de salade wel een beetje aangepast van Donna, want die had wel heel veel amandelen. Dat maakte het ook meteen een mega heftige salade qua calorieën. Dus die heb ik iets verminderd.

Tarly salade met groene asperges
Tarly salade met asperges

Tarly salade met asperge en ei

5 van 2 stemmen
GangMaaltijdsalade
KeukenHollandse

In het recept wordt de asperge heel dun geschaafd en dan rauw gegeten maar dat lukte niet zo best dus ik heb ze iets minder dun geschaafd en even kort geblancheerd. En ik zie nu pas dat je ze op de foto helemaal niet terugziet. Maar ze zitten er wel degelijk in!
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 30 minuten
totaal 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 300 gr tarly
  • 750 ml groente bouillon
  • 2 teentjes knoflook geplet
  • zeezout gemalen peper
  • 400 gr asperges
  • 75 gr amandelen grof gehakt, geroosterd
  • 1/2 bosje platte peterselie fijn gesneden

Dressing

  • 80 ml citroensap
  • 2 el honing
  • 2 el olijfolie
  • 4 eieren
  • 100 gr veldsla

  • Doe de tarly, bouillon, knoflook, zout en peper in een pan op hoog vuur en breng aan de kook. Kook tot de tarly gaar is.
  • Haal van het vuur en spoel af onder koud stromend water en laat uitlekken
  • Doe de tarly in een grote kom met de asperge, amandel, peterselie, citroensap, honing en olie en schud even om om alles te combineren.
  • Kook de eieren in een steelpannetje voor 6-7 minuten. Ververs onder koud stromend water, pel en snij ze door midden. Verdeel over vier borden en zet het ei erbovenop. Serveer met veldsla.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 563kcal | Koolhydraten: 75g | Eiwit: 22g | Vet: 23g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudigd onverzadigd vet: 5g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 13g | Transvet: 0.02g | Cholesterol: 164mg | Natrium: 76mg | Kalium: 887mg | Vezels: 18g | Suiker: 13g | Vitamine A: 2795IU | Vitamine C: 24mg | Calcium: 138mg | Ijzer: 7mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.