Suikerverslaving

Heb je een suikerverslaving?

Na de decembermaand weet ik dat ik standaard weer moet afkicken van de suiker en zoetigheid die ik naar binnen heb gewerkt. Suiker, dat lekkere zoete spulletje wat letterlijk overal om je heen is. Het zit in brood, het zit in vlees (!), het zit in bewerkte voedingsmiddelen, het is lekker en het is verslavend.

Genetisch zijn we geprogrammeerd om zoete smaken lekker te vinden. Maar dat stamt nog uit de tijd dat zoet schaars was en voornamelijk bestond uit bessen die een beperkte tijd van het jaar beschikbaar waren. Tegenwoordig is dat wel anders en is zoet letterlijk overal.

Voedingsindustrie

De voedingsindustrie heeft handig ingespeeld op het feit dat we van zoet houden. Stop overal wat suiker in en je klant blijft vanzelf van je product eten en komt elke keer terug voor meer. Bovendien is suiker (of een van de vele, vele afgeleide vormen van suiker) een goedkope vulstof. Het maakt producten goedkoper, verslavend(er) en zorgt voor meer afname. Win-win. In de ogen van de voedingsindustrie in ieder geval.

Geen vet maar suiker

Hoewel ik vaak denk dat de anti-vet campagne inmiddels wel over is, zijn er nog steeds heel veel mensen die van mening zijn dat vet ongezond is. En dat light producten beter zijn voor de gezondheid.

Suikerverslaving - wat is het

Meer bewerkt

Ten eerste is het zo dat light producten altijd meer bewerkt zijn dan volle producten. Bovendien geeft vet smaak aan een product en haal je het vet eruit dan zul je dat moeten vervangen om te voorkomen dat het naar karton smaakt. Hoe doe je dat? Juist. Door suiker toe te voegen!

Onze smaakpapillen, hormonen en hersenfuncties zijn gekidnapt door de voedingsindustrie. En suiker is hier een van de grootste schuldige aan. Verslaafd zijn aan suiker en witte bloem is geen emotionele eet-aandoening. Het is een biologische afwijking, aangestuurd door hormonen en neurotransmitters die vervolgens zorgen voor suiker en koolhydraat gestuurde vreetbuien. En het uiteindelijke gevolg is een epidemie van overgewicht, obesitas en diabetes type II.

Hoe doorbreek je de cirkel van suikerverslaving?

De op en neer curve van je bloedsuikerspiegel bepaalt voor een groot gedeelte hoe je je voelt ten opzichte van suiker. Je eet iets met veel koolhydraten, laten we zeggen een donut. De plotselinge hoeveelheid glucose in je bloed moet naar beneden worden gebracht en dus wordt er insuline geproduceerd. Die hoge bloedsuiker zorgt voor een ‘sugar-high’, vervolgens zorgt de insuline voor een ‘sugar-low’ waardoor je weer trek krijgt in zoetigheid. Je voelt je slap en krijgt “honger”. En een vicieuze cirkel is geboren.

Het doorbreken van het patroon begint allemaal bij het stabiliseren van je bloedsuiker. Dat betekent dat suiker, suikervervangers en koolhydraten (met name de snelle varianten zoals pasta, meel, brood ed.) van tafel moeten. En dat doet pijn in het begin. Je lichaam is gewend aan die overdaad van glucose dus werkt waarschijnlijk vooral op de snelle brandstof glycogeen. Je vetvoorraad wordt niet gebruikt als brandstof en dat is nou precies wel wat we willen.

Het overschakelen van glucoseverbrander naar vetverbrander duurt even en kan resulteren dat je je de eerste paar dagen/weken niet zo lekker voelt. Hoofdpijn, moe en niet vooruit te branden zijn veel voorkomende klachten. Maar die gaan voorbij en uiteindelijk zul je je vele malen beter voelen.

Suikervervangers

Hoezo dan ook de suikervervangers weglaten vraag je je nu misschien af, maar zoet – of het nu van fruit, suiker of van een andere bron komt – zorgt voor het onderhouden van de zoetbehoefte. Alleen de gedachte aan iets zoets kan de insuline productie al op gang brengen. Je lichaam is gewend aan die stoot suiker elke keer dus verwacht dat het eraan komt. En dat is precies waar je vanaf moet.

Betere balans

In plaats van die dips die je halverwege de ochtend en/of halverwege de middag hebt, zal je energieniveau zich stabiliseren. Je hoeft niet meer enorme hoeveelheden insuline te produceren om al die glucose op te bergen dus je bloedsuiker blijft veel gelijkmatiger en gaat geleidelijk op en neer zoals de bedoeling is.

That sugar film

Een goede documentaire over het effect van suiker is That sugar film. De film is op het moment via Netflix te kijken maar ook online. Een gezonde man (die voor de uitdaging gezond eet, geen suiker gebruikt en een paleo leefstijl volgt) gaat gedurende 30 dagen de uitdaging aan om de gemiddelde hoeveelheid suiker te eten van de doorsnee Amerikaan. (Of Australier geloof ik) Die suiker mag hij niet halen uit snoep, ijs, gebak en dergelijke maar uit zogenaamde gezondheidsproducten. Ik heb de film inmiddels twee keer gezien. Aanrader!

Lees ook: Versla je suikerdraak

Delen is fijn!