Eton mess; de naam betekent letterlijk een rommelig dessert en dat klopt ook wel. Maar dat maakt het tevens het allerlekkerste en allersnelste dessert. Perfect voor als je minder tijd in de keuken wilt staan.

Heerlijke Eton Mess

Eton Mess

Eton Mess is volgens mij met stip een van de allermakkelijkste desserts die je maar kunt bedenken. Ideaal als je nog even snel een dessert wilt bedenken voor de feestdagen. Of gewoon omdat je zin hebt in iets lekkers. Of omdat de slagroom op moet.

Altijd wel een goede reden te bedenken om Eton Mess te maken nietwaar?

De naam

Eigenlijk is Eton Mess een beetje een vreemde naam voor een dessert. Dat “mess” valt wel te verklaren want het toetje is met recht een rommelig geheel. Dus in zoverre klopt het wel.

Het dessert werd bedacht door een kok aan het Eton College en werd voor het eerst benoemd als zodanig in 1893. Van oorsprong bestond het dessert uit room, aardbeien of bananen. En de room kon slagroom zijn, maar ook roomijs.

Pas later werd de meringue aan het geheel toegevoegd. Ik maak het graag met kant- en klare meringue. Dat is rond de feestdagen zeker goed verkrijgbaar maar in geval van nood is het lekker met elk willekeurig koekje.

Denk ook eens aan bijvoorbeeld oreo koekjes of bastogne of bitterkoekjes als variatie.

Klaar in drie minuten

Het meeste werk aan dit dessert is het kloppen van de slagroom. Ok en als je bevroren fruit gebruikt voor de Eton Mess dan moet je ook even wachten tot dat ontdooit is. Maar dat tel ik niet mee in de bereidingstijd.

Serveer het dessert in een mooi glas en dan heb je een winnaar te pakken. Er zijn maar weinig mensen die Eton mess niet lekker vinden!

De lekkerste eton mess

Ter variatie kun je hier ook eens een eetlepel (of een paar eetlepels) lemon curd door de slagroom roeren. Ik vind dat altijd een heerlijke toevoeging en maakt het dessert net wat frisser.

Of rasp er een heel klein beetje limoenrasp overheen. Dat kan ook nog.

Een paleoversie van dit lekkere dessert vind je hier! Of probeer de versie van eton mess met advocaat ook eens.

Kan ik de eton mess van tevoren klaarmaken?

Als je de knapperigheid van de meringue wilt bewaren dan is het handig om de eton mess niet van tevoren klaar te maken. Het maken is niet meer dan 5 minuten dus geen reden om het te lang van tevoren klaar te maken.

Je kunt wel de glazen alvast klaarzetten met het onderste laagje meringue en het bevroren fruit (als je dat gebruikt) al laten ontdooien.

Heerlijke Eton Mess
Print recept Pin recept
4.67 van 3 stemmen

Supersnelle Eton mess

Eton Mess is typisch zo'n recept dat letterlijk binnen 5 minuten op tafel staat als je kant- en klare meringues gebruikt. Heel fijn als je haast hebt!
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 100 gr Kant en klare meringue
  • 400 ml slagroom
  • 4 el vanillesuiker
  • 1 doosje bosvruchten uit de vriezer

Instructies

  • Breek de meringue in stukken en maak een laagje onder in elk glas. Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en doe een toefje in de glazen.
  • Schep een eetlepel van de vruchten erop en herhaal de laagjes. Eindig met fruit en serveer meteen!
Gang: Dessert
Keuken: Engelse
Trefwoord: dessert, eton mess, frambozen, slagroom, toetje

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!