Deze heerlijke verfrissende spoom van rood fruit is ideaal om te serveren tijdens een diner, zoals het kerstdiner. Lekker even wat verfrissends tussendoor.

Spoom van rood fruit

Wat is een spoom?

Voor ik je vertel hoe je de spoom van rood fruit maakt een kleine uitleg over het nut en het gebruik van een spoom. Je hebt wellicht wel eens tijdens een diner in een restaurant halverwege het eten een verfrissend drankje gekregen. Vaak geserveerd met iets van limoen sorbetijs en een bruisend drankje zoals champagne of prosecco.

Wanneer serveer je een spoom?

Een spoom wordt vaak geserveerd bij een diner wat uit meerdere gangen bestaat. Om je smaakpapillen weer even op te frissen en te neutraliseren wordt de spoom geserveerd. De klassieker is een sgropino, maar je kunt natuurlijk ook zelf een alternatieve spoom bedenken zoals deze spoom van rood fruit.

Voor de spoom gebruikte ik dit keer sinaasappelsap maar je kunt dit desgewenst ook vervangen voor champagne of prosecco. Heb je kinderen aan tafel dan is dit een ideale versie.

Wat gaat erin?

Hier gebruikte ik als basis rood fruit. Je kunt hiervoor eenvoudig bevroren rood fruit gebruiken. Vers fruit kan natuurlijk ook, maar afhankelijk van het seizoen is dat soms niet goed verkrijgbaar. Bovendien is het verse fruit in december meestal niet het lekkerste. Diepvries is dan een goed alternatief.

Ik doe al het fruit met het sinaasappelsap in een kleine steelpan en voeg honing, citroen en limoensap toe. Dit laat ik een minuut of 10 even pruttelen tot alles mooi zacht is geworden. Even pureren met de staafmixer en dan in de koeling goed koud laat worden.

Serveer het vervolgens in mooie coupes en drapeer hier nog wat extra vers rood fruit overheen. Check vooral wat er in het seizoen is om je spoom mee te decoreren. Ook mooi om hier wat blaadjes basilicum over te doen. Die kun je ook toevoegen aan het mengsel zelf voor even weer een andere smaak.

Het is ook lekker om de spoom met een bolletje ijs te serveren. Gebruik hier dan lekker fris citroensorbetijs voor.

spoom van rood fruit

Spoom van rood fruit

4 van 1 stem
GangDessert
KeukenFeest

Een lekker verfrissend drankje wat je als spoom kunt gebruiken tijdens het diner
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 15 minuten
totaal 15 minuten

4 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 300 gr gemengde bessen (bevroren of vers) + extra voor erin (vers)
  • 150 ml sinaasappelsap vers
  • 2 el honing
  • 1 tl citroensap
  • 1 el limoensap

  • Doe bessen met honing, sinaasappelsap, citroen en limoensap in een kleine steelpan en kook voor ongeveer 10 minuten. Het fruit moet zacht zijn en een beetje uit elkaar vallen. De rest maak je glad met een staafmixer. Proef even en voeg indien nodig extra honing toe of extra limoensap als het wat frisser mag.
  • Laat de spoom afkoelen in de koelkast en serveer in mooie coupes met vers fruit erin.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 86kcal | Koolhydraten: 22g | Eiwit: 1g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 0.04g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.1g | Natrium: 1mg | Kalium: 108mg | Vezels: 3g | Suiker: 18g | Vitamine A: 109IU | Vitamine C: 20mg | Calcium: 20mg | Ijzer: 0.2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze drankjes

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.