Een lekkere vegetarische plaattaart met aubergine en zongedroogde tomaatjes. Bestrooi met wat feta om het helemaal af te maken.

aubergine plaattaart met zongedroogde tomaatjes

Makkelijke plaattaart met aubergine

Deze plaattaart met aubergine is bijna te makkelijk om te maken en daarmee heel geschikt voor doordeweekse dagen als je even geen inspiratie hebt wat je nu toch weer moet eten. Je kunt de taart als lunch nemen, maar je kunt er eventueel ook een lekkere groene salade bij maken of serveer de plaattaart met aubergine bij een soepje wanneer je een wat meer gevulde avondmaaltijd wilt.

Deze taart doet mij altijd aan de zomer denken. Het zal denk ik komen doordat ik de smaak van zongedroogde tomaat altijd associeer met heerlijke lange zomerse avonden. Iets waar ik de laatste tijd, met deze saaie, koude dagen (waar blijft die lente??) enorm naar verlang..

Maar goed, zolang die lentezon nog op zich laat wachten haal ik zelf het zonnetje maar in huis door deze taart wat vaker te maken 🙂

Aubergine plaattaart 2

Aubergine eerst even grillen

Ik grill de aubergines altijd eerst in de grillpan, want dan hebben ze niet alleen van die mooie grillstrepen, de smaak is dan ook wat intenser. Wil je helemaal een supersmaak? Rooster dan de aubergines op de BBQ (wel eentje met houtskool natuurlijk 😉 voor de échte onvervalste grillsmaak, yum!!

Meestal gebruik ik feta en verse oregano als topping, maar je kunt natuurlijk ook andere kaassoorten en kruiden gebruiken als je dat lekkerder vindt. De plaattaart met aubergine en zongedroogde tomaatjes is vegetarisch, al zijn een paar ansjovisjes eroverheen ook erg lekker. Maar die kun je ook goed weglaten.

Bladerdeeg of hartig taartdeeg

Voor de bodem van de plaattaart kun je bladerdeeg of hartig taartdeeg gebruiken of – tegenwoordig ook goed verkrijgbaar – flammkuche deeg. Want dit is in weze niet heel anders dan een flammkuche. Bladerdeeg maakt het wat boteriger om te eten. Dat is ook erg lekker. Voor het serveren kun je over de plaattaart met aubergine nog wat groene kruiden verdelen of wat veldsla of rucola.

aubergine plaattaart met zongedroogde tomaatjes

Plaattaart met aubergine en zongedroogde tomaatjes

4 van 4 stemmen
GangBijgerecht
KeukenHollandse keuken

Heerlijke en makkelijke plaattaart
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 25 minuten
totaal 35 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 35-50 gram semi-zongedroogde tomaatjes naar smaak
  • 4 theelepels tomatenpuree
  • bladerdeeg of hartige taartdeeg
  • 1 ei, losgeklopt
  • verse oregano naar smaak
  • 75-100 gram feta naar smaak

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  • Snijd de aubergines in lange plakken en bestrijk licht met olijfolie. Let op! Aubergines nemen veel olie op, dus gebruik hierbij zeker niet teveel. Grill de plakken in een grillpan of op de BBQ voor een lekkere smaak en mooie strepen. 
  • Doe de tomatenpuree samen met de tomaatjes en een paar blaadjes oregano in de blender en mix tot een gladde massa. Voeg eventueel wat olie toe van de tomaatjes voor wat extra smeuïgheid. Voeg naar smaak wat meer of minder tomaatjes toe. 
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol het deeg hierop uit. Bestrijk het deeg met het tomatenmengsel, maar laat wat ruimte vrij langs de randen (deze ga je later omvouwen). 
  • Beleg het deeg met de plakken aubergine. Verkruimel hierover de feta (wat meer of minder naar smaak) en bestrooi met blaadjes oregano. Deze kun je eventueel wat fijnhakken als ze erg groot zijn. Bestrooi de plaattaart met wat grove peper en zeezout.
  • Rol de randjes van het deeg om naar binnen zodat je een mooi gekruld opstaand randje krijgt. Bestrijk dit randje met losgeklopt ei. 
  • Bak de plaattaart in de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.
    Serveer eventueel met een lekkere groene salade. De taart is zowel warm als koud heel lekker om te eten.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 357kcal | Koolhydraten: 37g | Eiwit: 11g | Vet: 20g | Verzadigd vet: 7g | Cholesterol: 58mg | Natrium: 392mg | Kalium: 935mg | Vezels: 9g | Suiker: 13g | Vitamine A: 359IU | Vitamine C: 10mg | Calcium: 133mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!


Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Caroline van Beek

De liefde voor lekker eten kreeg Caroline van huis uit mee. Als klein meisje stond zij al graag in de keuken om taartjes te bakken. Na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest in de modebranche, besloot ze haar hart te volgen en begon ze met de styling opleiding aan Academie Artemis in Amsterdam. In juni 2012 studeerde zij af en is sindsdien werkzaam als freelance (food)styliste. Meer over Caroline vind je op Eight Eleven Styling