Simone's Kitchen

Plaattaart met aubergine en zongedroogde tomaatjes

aubergine plaattaart met zongedroogde tomaatjes

Door Caroline van Beek

Makkelijke plaattaart

Deze plaattaart is bijna te makkelijk om te maken en daarmee heel geschikt voor doordeweekse dagen als je even geen inspiratie hebt wat je nu toch weer moet eten. Je kunt de taart als lunch nemen, maar je kunt er eventueel ook een lekkere groene salade bij maken of serveer de taart bij een soepje wanneer je een wat meer gevulde avondmaaltijd wilt.

Deze taart doet mij altijd aan de zomer denken. Het zal denk ik komen doordat ik de smaak van zongedroogde tomaat altijd associeer met heerlijke lange zomerse avonden. Iets waar ik de laatste tijd, met deze saaie, koude dagen (waar blijft die lente??) enorm naar verlang..

Maar goed, zolang die lentezon nog op zich laat wachten haal ik zelf het zonnetje maar in huis door deze taart wat vaker te maken 🙂

Ik grill de aubergines altijd eerst in de grillpan, want dan hebben ze niet alleen van die mooie grillstrepen, de smaak is dan ook wat intenser. Wil je helemaal een supersmaak? Rooster dan de aubergines op de BBQ (wel eentje met houtskool natuurlijk 😉 voor de échte onvervalste grillsmaak, yum!!

Meestal gebruik ik feta en verse oregano als topping, maar je kunt natuurlijk ook andere kaassoorten en kruiden gebruiken als je dat lekkerder vindt.

aubergine plaattaart met zongedroogde tomaatjes
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Plaattaart met aubergine en zongedroogde tomaatjes

Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 25 min
Totale tijd: 35 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 35-50 gram semi-zongedroogde tomaatjes naar smaak
  • 4 theelepels tomatenpuree
  • bladerdeeg of hartige taartdeeg
  • 1 ei, losgeklopt
  • verse oregano naar smaak
  • 75-100 gram feta naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. 
    Bak de plaattaart in de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.
    Serveer eventueel met een lekkere groene salade. De taart is zowel warm als koud heel lekker om te eten.
  • Snijd de aubergines in lange plakken en bestrijk licht met olijfolie. Let op! Aubergines nemen veel olie op, dus gebruik hierbij zeker niet teveel. Grill de plakken in een grillpan of op de BBQ voor een lekkere smaak en mooie strepen. 
  • Doe de tomatenpuree samen met de tomaatjes en een paar blaadjes oregano in de blender en mix tot een gladde massa. Voeg eventueel wat olie toe van de tomaatjes voor wat extra smeuïgheid. Voeg naar smaak wat meer of minder tomaatjes toe. 
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol het deeg hierop uit. Bestrijk het deeg met het tomatenmengsel, maar laat wat ruimte vrij langs de randen (deze ga je later omvouwen). 
  • Beleg het deeg met de plakken aubergine. Verkruimel hierover de feta (wat meer of minder naar smaak) en bestrooi met blaadjes oregano. Deze kun je eventueel wat fijnhakken als ze erg groot zijn. Bestrooi de plaattaart met wat grove peper en zeezout.
  • Rol de randjes van het deeg om naar binnen zodat je een mooi gekruld opstaand randje krijgt. Bestrijk dit randje met losgeklopt ei. 
  • Bak de plaattaart in de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.
    Serveer eventueel met een lekkere groene salade. De taart is zowel warm als koud heel lekker om te eten.

Ben je fan van hartige taart dan is deze heerlijke versie met champignons en fillodeeg een aanrader of deze supersnelle hartige hapjes van de dude.

Liever meer aubergine? Deze lekkere geroosterde aubergine is de moeite waard of de supersnelle aubergine snacks van mr dude himself.


Delen is fijn!

1 comment

  1. Pingback: Heerlijke aubergine lasagne (zonder de pasta) | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!