Heerlijke en super makkelijk te maken 3-ingrediënten gezonde pindakaaskoekjes. Ze hebben letterlijk maar een paar ingrediënten nodig en je wilt ze zeker keer op keer maken.

Pindakaaskoekjes met banaan

Gezonde pindakaas koekjes

Ik moet zeggen dat ik eigenlijk niet zo vaak koekjes bak. Soms heb ik er gewoon geen zin in, maar andere keren heb ik trek in makkelijke koekjes en deze makkelijke pindakaaskoekjes passen daar perfect bij. 

Allereerst heb je een paar ingrediënten nodig om te beginnen:

  • banaan
  • pindakaas (gebruik romige pindakaas of grove pindakaas)
  • zelfrijzend bakmeel

Het fijne van deze koekjes is dat er veel minder suiker in zit. Uiteraard gebruik je het suikergehalte uit de bananen, maar je hoeft geen extra suiker toe te voegen. Dat maakt ze vrij gezond als je op je suikerinname let. Ze bevatten nog wel bloem, dus ik zal proberen ze binnenkort ook glutenvrij te maken. Voor nu deel ik dit heerlijke en gemakkelijke recept met jullie.

Ingredienten voor de pindakaaskoekjes

Stap voor stap

Om te beginnen neem je een kom en daar voeg je de rijpe bananen aan toe. Met een vork prak je ze tot ze half glad zijn. Het hoeft niet helemaal glad te worden. Er mogen best wat stukjes in zitten. Dat maakt de koekjes nog lekkerder. Dus voor het beste resultaat gebruik je geen staafmixer.

Zodra de banaan geprakt is, voeg je het zelfrijzend bakmeel toe en meng je het met een vork door elkaar. Voeg in dit stadium ook de pindakaas toe en maak er een dik deeg van. Het mooie van dit deeg is dat je er elke soort notenboter voor kunt gebruiken. Denk aan het gebruik van amandelboter, zonnebloempittenboter of cashewboter in plaats van pindakaas of gebruik een mix van die twee. Maar als iemand een pinda-allergie heeft kun je ze nog steeds met elke soort notenboter maken.

Deze pindakaaskoekjes met 3 ingrediënten zijn wat dat betreft heel vergevingsgezind.

Zodra je het deeg compleet hebt maak je er deegballetjes van door ze met je handen tot kleine balletjes te vormen. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en maak – met de achterkant van een vork – een kriskraspatroon op de koekjes. Dat is natuurlijk geen must, maar het maakt ze wel superleuk.

Pindakaaskoekjes

Als je klaar bent met al het deeg plaats je de pindakaaskoekjes 10-12 minuten in de oven of bak je ze tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de oven en leg ze na een paar minuten op een rooster om volledig af te koelen.

Variaties

Het goede aan deze heerlijke pindakaaskoekjes is dat je ook gemakkelijk verschillende variaties kunt maken. De eerste heb ik al genoemd door over te stappen op een andere notenboter. Enkele andere variaties kunnen zijn het toevoegen van cacaonibs aan het deeg. Of als je een zoetekauw bent kun je naar smaak wat bruine suiker of kokossuiker toevoegen. Voeg niet te veel toe, want dan verandert de structuur van het deeg, maar met een of twee eetlepels moet het wel lukken. 

Behalve een andere notenboter kun je ook een andere soort pindakaas gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld gezouten pindakaas gebruiken, of een van de andere pindakaas smaken die ze tegenwoordig hebben.

Als het de eerste keer is dat je de koekjes maakt, zou ik het originele recept aanhouden en wijzigingen aanbrengen als je weet hoe ze smaken. 

Er zijn ook veel optionele ingrediënten die je kunt toevoegen, zoals sesamzaadjes of extra kruiden zoals gember en extra kaneel. Ik gebruikte hier koekkruiden maar dat kun je ook goed aanpassen naar wens.

Verschillende melen

Omdat ze zo makkelijk te maken zijn, weet ik zeker dat je ook verschillende soorten meel kunt gebruiken. Denk aan het gebruik van kokosmeel of amandelmeel of een mix van beide om een heel ander koekje te maken. Havermeel is ook zeker een mogelijkheid die ik als volgende ga bekijken. Dus glutenvrije pindakaaskoekjes staat op de planning om binnenkort te maken.

Het werkelijke aantal porties voor dit recept hangt af van hoe groot of hoe klein je je balletjes gaat maken. Ik kwam uit op ongeveer 15 koekjes.

Meer koekjes recepten nodig?

Als je fan bent van koekjes, bekijk dan zeker deze heerlijke exemplaren!

Pindakaaskoekjes met banaan

Pindakaaskoekjes met banaan

5 van 1 stem
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

Je hebt slechts een paar ingrediënten nodig om deze lekkere en makkelijke koekjes te maken
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 15 minuten
totaal 25 minuten

15 stukjes

Ingrediënten

  • 2 bananen overrijpe
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 el pindakaas met nootjes
  • 1 tl koekkruiden

  • Verwarm de oven op 180°C.
  • Prak de bananen in een kom en roer het zelfrijzend bakmeel erdoor. Meng pindakaas en koekkruiden erdoor tot een deeg.
  • Vorm met 2 lepels koekjes en legt ze op een bakplaat met bakpapier.
  • Bak 10 tot 15 minuten tot goudbruin.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 52kcal | Koolhydraten: 10g | Eiwit: 2g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 0.1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.3g | Natrium: 1mg | Kalium: 75mg | Vezels: 1g | Suiker: 2g | Vitamine A: 11IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 4mg | Ijzer: 0.2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.