Simone's Kitchen

Perzik shrub (perzik drankje)

Zelf perzik shrub maken

Perzik shrub

Een wat? Hoor ik je bijna denken… Wat is in hemelsnaam een shrub? Om te beginnen; dat is natuurlijk een Engelse term maar ik heb er nog geen goede Nederlandse benaming voor gevonden. Als jij er eentje weet, let me know.

Een shrub is een homemade (in dit geval) siroop op basis van fruit en azijn.

In het verleden werd een shrub ook gebruikt om fruit te bewaren. Want door het op deze manier in te maken kon je er veel langer van genieten. Traditioneel wordt een shrub gemaakt met suiker, maar je kunt het ook – zoals hier – met honing maken.

Wel even geduld

Het is wel een klusje waarbij je even geduld moet hebben, maar dat is natuurlijk altijd het geval. Als je vanille extract wilt maken ben je ook niet in een dag klaar. Of als je citroen in wilt leggen dan gaat dat ook niet helemaal vanzelf.

Affijn een perzik shrub dus. Dit recept kwam Alexandra mee toen we voor paleo magazine een steenfruit special hadden ergens in 2020. Ik vond het wel een leuke dus vandaar dat we hem toen hebben gemaakt.

Je snapt dat tegen de tijd dat paleo magazine ter print ging wij de perzik shrub nog niet geproefd hadden, want eh…. 30 dagen wachten!

Weckpot

Belangrijk voor deze perzik shrub is wel dat je een goede weckpot want het gaat fermenteren en er komen dus gassen vrij. Elke twee dagen roer je de pot even goed om zodat de smaken gemengd worden en de lucht even kan ontsnappen zodat de druk niet te hoog wordt.

Bewaar de perzik shrub in de koelkast tot gebruik en mix het met bruisend water voor een lekker verfrissend drankje!

Je kunt overigens ook prima ander fruit gebruiken hiervoor. Ik heb het alleen met perzik geprobeerd maar ander steenfruit (denk pruimen, abrikozen ed) kan ook prima. En ik vermoed dat je ook peer, appel en dergelijke hiervoor kunt gebruiken. Dat ga ik een andere keer uitproberen!

Perzik shrub
Print recept Pin recept
No ratings yet

perzik shrub (drankje)

Voor dit drankje heb je wel even geduld nodig. Het moet namelijk een dag of 30 staan voor het ultieme drankje! Van de shrub gebruik je vervolgens elke keer een paar eetlepels. Je doet er dus lang mee!
Voorbereidingstijd: 15 min
Wachttijd: 30 d
Totale tijd: 30 d 15 min

Ingrediënten

  • 250 ml appelciderazijn
  • 125 ml honing
  • 4 grote perziken
  • 5 cm verse gember geschild en geraspt
  • 5 kardemom peulen gecrushed
  • 1 vanillestokje
  • 1 kaneelstokje
  • 1 weckpot van 750 ml

Instructies

  • Roer de appelciderazijn en honing door elkaar tot de honing opgelost is.
  • Was de perziken en droog ze. Snijd in kleine stukjes en doe ze samen met de gember, kardemom, kaneel en vanillestokje in een weckpot van 750 ml.
  • Prak de stukjes perzik fijn met een lange lepel of vork.
  • Schenk de azijn/honing mix in de weckpot en roer door.
  • Bedek de pot met een koffiefilter en sluit de pot.
  • Zet weg op een koele, donkere plek en laat het 30 dagen staan. Roer iedere twee dagen het mengsel even door. Zorg ervoor dat al het fruit met vloeistof is bedekt en vul eventueel aan met extra appelciderazijn.
  • Giet na 30 dagen de vloeistof door een zeer fijn vergiet of zeef en vang het vocht op. Dit is je shrub.
  • Voeg 1 of 2 el shrub toe aan bruisend mineraalwater voor een heerlijk verfrissend drankje!
Gang: Drankje
Trefwoord: perzik

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.