Simone's Kitchen

Paddestoelen zoeken met Edwin Flores

Ik moet deze post waarschijnlijk even beginnen met een waarschuwing want het zoeken van wilde paddestoelen zonder expert begeleiding is waarschijnlijk geen goed idee. Tenzij je echt weet wat je aan het doen bent. En ik weet absoluut niet waar ik mee bezig ben dus – als je na deze post – denkt dat je er wel een paar zult herkennen… je kunt je wel eens lelijk vergissen!

Toen Esmee aan me vroeg of ik zin had om een dagje mee te gaan paddestoelen zoeken met Edwin Flores (van Casa Foresta, de bekendste paddestoelenman in Nederland) aarzelde ik niet lang. Niet omdat ik nu elke week zelf met een mandje erop uit trek om paddestoelen te plukken maar omdat ik het heel erg interessant vind om er meer over te leren. En behalve de paddestoelen groeit er nog zoveel meer in het wild! In je eigen tuin of langs de kant van de sloot…

Witte frambozen

Als je denkt aan eetbare dingen die in de vrije natuur groeien, denk je toch als eerst aan fruit. Althans ik wel. Bramen, bosbessen, bosaardbeitjes, beukennootjes, kastanjes, eikels (ok niet meteen eetbaar) om maar wat te noemen. Toen ik nog jong en onbezonnen was (…) ging ik elke week op bezoek bij een vriendinnetje wiens ouders een boerderij hadden. En steevast waren daar aan de randen van hun weilanden wilde bramen te vinden. En we hadden er aardig wat krassen en schrammen voor over om er voor de vogels te zijn!

Maar paddestoelen zijn altijd de dingen geweest waar ik me niet aan waagde. In die tijd kon je paddestoelen echt letterlijk overal vinden en ik heb echt wel het idee dat dat tegenwoordig een heel stuk minder is. Wanneer heb jij voor het laatst een vliegenzwam gezien?

Edwin leidde ons kleine groepje door het bos en liet ons ondertussen zien welke paddestoelen eetbaar zijn en welke echt niet. Hij concentreerde zich hierbij op de makkelijk herkenbare soorten en niet op de soorten waar je heel snel een fout mee kunt maken! En zelf nu nog weet ik wel haast zeker dat ik niet zelf het bos in zal struinen op zoek naar mijn maaltje paddestoelen… Mij kennende zal ik waarschijnlijk dan weer net de verkeerde uitkiezen! Maar er zijn er echt wel een aantal die makkelijk te herkennen zijn zoals de biefstukzwam, die er echt uitziet als een bloedige steak.. Inclusief druipend “bloed”. Niet echt smakelijk om te zien vind je wel?

Biefstukzwam

Het tweede gedeelte van de workshop ging over alledaagse planten en onkruid die je wellicht in je tuin hebt staan en waar je met enige moeite zo een maaltijd uit tevoorschijn zou kunnen toveren. Kleine eetbare bloemetjes langs de kant van de sloot, mooie planten (zuring is natuurlijk een bekende) die lekker zijn door de sla en ga zo nog maar door. Echt veel meer als je in eerste instantie zou verwachten.

Al met al was het een hele leuke en leerzame dag en zeker een aanrader als je wilt weten wat je allemaal uit de natuur kunt eten!

Edwin Flores (Casta Foresta) geeft workshops door heel Nederland

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

8 comments

  1. Wat een leuk stukje! Ik heb de paddenstoelen gedroogd en vermalen met zout. Ik neem morgen wel wat voor je mee! Overigens zie ik er op die ene foto uit alsof ik X benen heb! Hahahhaha

  2. Jawel, zo ziet het er wel uit! Maar op die andere weer alsof je O-benen hebt dus dan is het weer goed, toch???

  3. Ik wil echt zo graag ook mee.. het ergste is nog dat jullie in mn achtertuin aan het plukken waren. Hele erge leuk post, dank je wel!!

  4. Ontzettend leuk om te zien dit, lijkt me gaaf om te doen! 🙂
    En wat een gave blog heb je, ik ben je gaan volgen op Bloglovin.

  5. Pingback: Autumn and mushrooms! - Scribbles and Notes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.