Simone's Kitchen

Marokkaanse visschotel uit de tajine

Marokkaanse visschotel

Marokkaanse visschotel uit de tajine of stoofpan

Een heerlijk geurige visschotel die je maakt met lekker veel groente en gegrilde zeebaars. De vis stoof je niet mee in de Marokkaanse visschotel, zodat de vis niet te gaar wordt.

Om te beginnen maar even een disclaimer; deze Marokkaanse visschotel is waarschijnlijk helemaal niet zo Marokkaans, maar het is mijn interpretatie van de smaken van Marokko waar ik echt heel erg van hou (heb je mijn harissa al eens geprobeerd?) In mijn nooit aflatende quest om meer vis te eten dit keer een gerecht met zeebaars.

Vis eten

Alhoewel vis eten ook niet meer zo vanzelfsprekend is als ‘vroeger’. Ik heb de documentaire Seaspiracy nog niet gezien. Ik snap de strekking van de documentaire wel, maar vind het ook wel lastig. Ik probeer altijd te achterhalen waar de vis vandaan komt als ik vis koop. Maar met vis is dat nog lastiger dan met vlees.

Want ja wie zegt dat de visboer de waarheid spreekt of zelf weet waar iets vandaan komt. Je kunt het niet zien tenslotte. Anyway, terug naar de Marokkaanse visschotel.

Het is een stoofschotel maar duurt niet perse heel lang. Je kunt dit alsnog in 30 minuten op tafel zetten. Ik gebruik voor de snelheid vaak geroosterde paprika’s uit pot, maar die kun je natuurlijk ook zelf maken. De snelste manier daarvoor is de paprika’s met een tang in het vuur van je gasfornuis houden of blakeren in de oven. De eerste methode is sneller, maar heb je wel een gasfornuis nodig natuurlijk.

Pompoen

In de Marokkaanse visschotel gebruikte ik pompoen maar je kunt ook heel goed zoete aardappel gebruiken als je dat lekker vindt. Varieer trouwens ook echt eens met het soort pompoen wat je gebruikt. Daar zit zoveel verschil in smaak in!

Ik gebruik niet heel vocht in deze schotel maar kijk even hoeveel vocht er uit de tomaten komt.

Marokkaanse visschotel
Print recept Pin recept
No ratings yet

Gegrilde vis met Marokkaanse stoof

Bereidingstijd: 30 min
Totale tijd: 30 min
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 50 ml olijfolie
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook geplet
  • 400 gr pompoenblokjes
  • 2 geroosterde rode paprika’s in reepjes
  • 6 grote tomaten in blokjes
  • 1 el ras el hanout
  • 1 bouillonblokje
  • 1 kaneelstokje
  • 2 mooie moten zeebaars of kabeljauw
  • ½ tl ras el hanout
  • Tuinkers om te serveren

Instructies

  • Verhit een stoofpan met de olijfolie en bak hierin eerst de ui aan tot deze glazig is. Voeg de knoflook toe en dan de pompoenblokjes, paprika en tomaten.
  • Voeg de ras el hanout (1 eetlepel) toe en bak deze even mee. Voeg het bouillonblokje toe en de kaneel. Voeg eventueel een extra scheutje water toe indien nodig. Er komt vrij veel vocht uit de tomaten, maar een beetje water heb je misschien wel nodig om het gerecht op gang te helpen.
  • Breng de vis op smaak met peper en zout en een beetje ras el hanout en bak deze in een koekenpan gaar en goudbruin.
  • Serveer de vis op de stoof
  • Bestrooi met tuinkers
Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: pompoen, zeebaars

Voedingswaarde

Calorieën: 563kcal, Koolhydraten: 45g, Eiwit: 34g, Vet: 30g, Verzadigd vet: 5g, Meervoudigd onverzadigd vet: 4g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 19g, Cholesterol: 120mg, Natrium: 135mg, Kalium: 2333mg, Vezels: 11g, Suiker: 23g, Vitamine A: 24018IU, Vitamine C: 226mg, Calcium: 195mg, Ijzer: 6mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.