Vis ovenschotel

Ovenschotel met kabeljauw en spinazie

Om heel eerlijk te zijn loopt mijn hele missie om meer vis te eten dit jaar danig in de soep. Niet omdat ik er een goede reden voor is, maar simpelweg omdat het totaal niet in mijn systeem zit.

Neem nu deze ovenschotel met kabeljauw. De allereerste keer dat ik een visschotel at uit de oven had ik echt niet het idee dat ik het lekker ging vinden. Ik bedoel; vis en aardappel? Het leken me geen goede combinatie, maar Jamie Oliver doet het al jaren in de fishpie dus er zal wel wat voor te zeggen zijn.

Het bleek een doorslaand succes en dus eet ik tegenwoordig vaker vis uit de oven.

Paleo versie

Deze ovenschotel met kabeljauw en spinazie is de paleo versie daarvan. Maar zeker net zo lekker.

Ik gebruik hier kabeljauw maar je kunt het ook met andere witvis doen. Koolvis is een van de goedkopere vissoorten en is hier ook prima in te doen.

Bereiden van de ovenschotel met kabeljauw

Het bereiden van de ovenschotel met kabeljauw is niet ingewikkeld. Een paar puntjes van aandacht zijn met name de spinazie. Die moet echt goed uitgeknepen worden anders drijft je visschotel weg en dat is niet de bedoeling.

Let ook even op dat ik in het recept knolselderij- of bloemkoolpuree noem voor gebruik in de schotel maar dat is niet meegenomen in de bereidingstijd. Dus dat moet je er nog bij optellen. Persoonlijk maak ik trouwens vaak een combinatie van de twee. Dus een knolselderij-bloemkoolpuree.

Dat is heerlijk in deze schotel.

Saus

De saus maak je met ghee maar kokosolie kan ook. Ik vind kokos heerlijk, maar af en toe ben ik er een beetje klaar mee. Dus daarom gebruik ik hier ghee en amandelmelk, maar als jij kokosolie en kokosmelk wilt gebruiken kan dat ook prima. Ik hou je in ieder geval niet tegen.

De spinazie zou je ook goed kunnen vervangen door boerenkool of andijvie als je een beetje in dezelfde sfeer wilt blijven.

Vis ovenschotel

Visovenschotel

5 van 2 stemmen
GangHoofdgerecht
Keukenpaleo

Voor deze visschotel kun je de witvis gebruiken die je voorkeur heeft. Ga je voor goedkoop dan is koolvis een goede optie (uit de vriezer) Ik gebruikte hier kabeljauwfilets.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 45 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 750 gr knolselderijpuree of bloemkoolpuree
  • 25 gr ghee
  • Scheutje amandelmelk
  • 300 gr spinazie
  • 200 gr kabeljauw of andere witvis in blokjes
  • Peper en zout
  • ¼ tl nootmuskaat

Saus

  • 2 el ghee
  • 3 el arrowroot
  • 500 ml amandelmelk
  • 3 takjes tijm alleen blaadjes, fijngehakt
  • 3 el grove mosterd
  • Peper en zout

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Neem een ruime ovenschaal en doe onderin de visblokjes.
  • Wok de spinazie even kort tot het slinkt. Laat uitlekken in een vergiet en knijp vervolgens het vocht er goed uit!
  • Leg de uitgeknepen spinazie verdeeld over de vis heen.
  • Breng de knolselderijpuree op smaak met peper, zout, nootmuskaat en (eventueel) een scheutje amandelmelk als het wat smeuiger mag.
  • Leg de knolselderijpuree op de spinazie.
  • Verhit een steelpannetje met de ghee en voeg de amandelmelk toe, de grove mosterd en de tijm. Maak de arrowroot een beetje aan met wat amandelmelk en voeg toe aan de saus. Breng op smaak met peper en zout en laat iets indikken.
  • Giet de saus over de puree en zet in de voorverwarmde oven voor 25-30 minuten of tot goudbruin.

Notities

Voor de ovenschotel moet je de knolselderijpuree wel eerst nog maken. Hou hier ongeveer 20-25 minuten voor aan. Stamp de gekookte knolselderij met wat nootmuskaat en eventueel een beetje ghee maar ik merk dat knolselderij dat eigenlijk niet zo nodig heeft. Wil je het wat romiger voeg dan nog wat vocht toe zoals amandelmelk of kokosmelk.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 305kcal | Koolhydraten: 27g | Eiwit: 15g | Vet: 17g | Verzadigd vet: 9g | Cholesterol: 57mg | Natrium: 564mg | Kalium: 1203mg | Vezels: 6g | Suiker: 4g | Vitamine A: 7088IU | Vitamine C: 38mg | Calcium: 322mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.