Als ik even een oppepper nodig heb is voor mij een kop groene thee of koffie erg verleidelijk. Hoewel de cafeïne energie geeft kan het ook belastend zijn voor het lichaam. Het belast bijvoorbeeld de lever extra. Cafeïne zorgt er eigenlijk voor dat je extra energie “leent” van je lijf, maar je moet het dan ook later weer terugbetalen. Bij koffie is dat effect wat sterker dan bij thee.

Kruiden hebben dat nadeel niet en zijn daarom ideaal om te drinken. Om een kruidige energiedrank te kunnen maken heb ik een favoriet mengsel dat bestaat uit vier verse kruiden die makkelijk verkrijgbaar zijn. Door de slappe winter doen drie van die vier het nog steeds uitstekend in mijn kruidentuin!

Het mengsel bestaat uit de volgende opwekkende kruiden: rozemarijn, salie, tijm en munt. De eerste drie zijn sterke overwinteraars in de tuin. De munt (pepermunt of Marokkaanse munt) koop ik er in de winter vers bij. Deze kruiden doen het qua smaak erg goed samen en hebben een positieve uitwerking op de gezondheid. Je krijgt er energie van, terwijl het ook voor ontspanning zorgt. Het helpt tegen hoofdpijn en het bevordert de spijsvertering. Het mooiste is dat er geen kickback is zoals bij cafeïne. Na deze drank voel je je energieker en helderder. Van rozemarijn en salie wordt ook gezegd dat ze letterlijk je gedachten helderder en positiever maken. Nog een mooie bijkomstigheid is dat de kruiden ook erg goed werken tegen verkoudheid. Als je verkouden bent en drie koppen van deze drank per dag drinkt, dan voel je je minder ziek, hoest je minder krampachtig en ben je sneller weer beter.

Hoe zet je deze heerlijke kruiden drank?

Per kop neem je 1 gelijk deel van elk kruid bij voorkeur vers (gedroogd kan ook, gebruik dan iets minder) tot je in totaal ongeveer een kleine eetlepel hebt. Dan dit mengsel 5 minuten laten trekken in water dat je hebt gekookt. Daarna zeef je de kruiden er weer uit en drink je het zo warm mogelijk op. Langer laten trekken maakt de drank bitterder. Op zich niet erg, wel minder lekker. Het kan in het voren gemaakt worden, maar dan is de smaak wel achteruit gegaan. Hou je van zoet, doe dan en beetje honing erbij. Eucalyptushoning smaakt er erg goed bij en versterkt de werking.

Dus maak de volgende keer in plaats van je geijkte kopje koffie, dit drankje een keer en merk hoe anders het werkt. Geen Red Bull maar Green Power. Ook als begin van de dag trouwens een echte aanrader! Enjoy.

Delen is fijn!