Dit makkelijke recept voor semifreddo kost amper tijd om te maken, even in de vriezer en je hebt een heerlijk dessert.

Semifreddo

Semifreddo

Semifreddo is typisch zo’n gerecht waarvan je wellicht in eerste instantie denkt dat het heel ingewikkeld is, maar wat uiteindelijk eigenlijk heel makkelijk blijkt te zijn.

Wij maakten het tijdens een sessie van onze kookclub, waarvan het menu bestond uit (homemade) inktvispasta met kokkels en scheermessen, asperges, gevulde kwartel en als dessert dus de semifreddo. Charlotte en ik bogen ons over het dessert, maar dat bleek onverwacht heel makkelijk te maken.

Voorgerecht zwarte spaghetti met kokkels enzo
Voorgerecht zwarte spaghetti met kokkels en scheermessen

Semifreddo met advocaat

Het werd in ons geval een semifreddo met advocaat. Semifreddo betekent eigenlijk ‘half bevroren’ in het Italiaans en het fijne is dat dit ijs is waar je geen ijsmachine voor nodig hebt. Aangezien ik die niet heb is dat dus heel makkelijk om te maken. Het enige wat je nodig hebt is een cakeblik van 25 centimeter en wat geduld.

Om de semifreddo te maken begin je met het loskloppen van de eidooiers met de suiker. Onthoud dat de zoete smaak door het bevriezen wel een beetje verdwijnt dus hoewel je niet helemaal los hoeft te gaan met de suiker is het ok als het aan de zoete kant is. In de advocaat zit overigens ook nog suiker dus het eindresultaat zal ongetwijfeld zoet genoeg worden.

Zwarte inkt pasta
Zwarte inkt pasta

Advocaat naar smaak

Je klopt vervolgens de slagroom mooi lobbig en hier vouw je je eiermengsel doorheen. Probeer het lekker luchtig te houden. Hier komt de advocaat bij. Wij gebruikten op de hoeveelheden hieronder gegeven ongeveer een halve fles advocaat dus dat komt neer op 250 ml. Maar iets meer of minder is geen probleem. Proef tot het naar smaak is.

Bekleed een cakeblik van 25 centimeter met plastic folie en stort hier je semifreddo mengsel in. Maak het niet te hoog, je wilt een vrij laag eindresultaat hebben. Dat vriest beter in. Dek af met de folie en zet in de vriezer voor ongeveer 4 uur. Voor je het serveert laat je het een beetje opwarmen zodat het niet te hard is.

semifreddo

Serveer met chocolademousse

We maakten voor erbij een super snelle chocolademousse die wel flink stevig was, maar wel goed bij de semifreddo pastte. Je kunt ook gewoon chocolademousse maken en de rabarbercompote erbij is vrij eenvoudig. Daarvoor doe je de rabarber in stukjes in een pannetje met suiker, aan de kook brengen en wachten tot alles gaar is.

semifreddo

Semifreddo met avocaat, rabarbercompote en chocolademousse

No ratings yet
GangDessert
KeukenItaliaanse keuken

Deze semifreddo maak je met flink wat advocaat en je serveert het met een lekkere rabarbercompote en een snelle chocolademousse
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
Vriezer4 uur
totaal 4 uur 15 minuten

8 personen

Materiaal

  • Cakeblik 25 cm

Ingrediënten

Voor de semifreddo:

  • 2 eidooiers
  • 100 g suiker
  • 500 ml slagroom
  • 1/2 fles advocaat of naar smaak
  • 1 vanillepeul vanille eruit geschraapt

Chocolade mousse

  • 500 ml slagroom
  • 250 g pure chocolade
  • optioneel 2 eiwitten stijf geklopt

  • Klop de eidooiers los met de suiker. Hoeveel suiker is afhankelijk van je smaak maar hou er rekening mee dat de zoete smaak in de vriezer enigszins verdwijnt. Zorg dus dat het zoet genoeg is.
  • Klop de slagroom lobbig met de vanille en wat suiker en vouw dit door het eimengsel heen.
  • Voeg avocaat toe naar smaak. Wij deden er een kleine halve fles in. Proef of het naar je smaak is en doe over in een lage cakevorm. Doe niet te vol en bekleed je cakeblik eerst met plastic folie of bakpapier zodat je het er weer uit kunt halen.
  • Zet minimaal 4 uur in de vriezer en haal het er voor gebruik op tijd uit. Laat iets zachter worden voor je het serveert.

Voor de chocolade mousse:

  • Klop de slagroom stijf met een beetje suiker
  • Smelt de chocola au bain mairie en laat iets afkoelen voor je het bij de slagroom doet. Roer door en zet in de koelkast. Voila! Hele lekkere chocolademousse in no time at all!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 520kcal | Koolhydraten: 19g | Eiwit: 6g | Vet: 48g | Verzadigd vet: 30g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 12g | Cholesterol: 210mg | Natrium: 54mg | Kalium: 180mg | Suiker: 19g | Vitamine A: 1982IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 133mg | Ijzer: 0.3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.