Ik leerde Brenda nog niet zo heel erg lang geleden kennen en dat was eigenlijk meteen goed. Dat heb je met sommige mensen. Dat klikt gewoon… 🙂 Vergeet vooral niet om door te lezen tot het eind want Brenda heeft een wel heel fijne aanbieding voor alle lezers van Simone’s Kitchen als je mee wilt doen met de januari whole30 groep!

Het verhaal van een Whole30 Certified coach

Door Brenda Heskes, mede-oprichter van HealthCreators & Nederlands enige Whole30 Certified Coach

Simone en ik hebben (voor zover we nu weten) 2 dingen gemeen: we zijn Nederlands en we hebben een passie voor de Whole30. Dat is een programma wat werkt aan je gezondheid, je gewoontes en hoe je met eten omgaat. Want: Het begint met wat je eet… maar het gaat veel verder.
Simone is echt heel goed in het bedenken van recepten die binnen het programma passen en mijn passie is meer de achterliggende gedachte van de Whole30 te benadrukken: Ik wil de dieetmindset de wereld uithelpen. Daarom ben ik in 2017 gecertificeerd Whole30 coach geworden: de eerste Europeaan, de eerste in Nederland (en als we mazzel hebben krijg ik binnenkort versterking 😉). Daarom ben ik super vereerd dat ik een gastblog mag schrijven over de Whole30 op Simone’s Kitchen…

Whole30 coach Brenda | simoneskitchen.nl


Mijn eigen Whole30 verhaal begint in januari 2014: ik was toen al meer dan 20 jaar vegetariër, had veel pijn in mijn buik (opgeblazen, winderig <- sorry), ik had weinig energie, weinig focus, sliep slecht, lag hormonaal op mijn gat (ook omdat ik een paar jaar daarvoor een burn out had gehad). Ik wist dat het ook aan mijn voeding lag, maar wist niet zo goed wat ik anders moest doen.
Naast dat ik vegetariër was, was ik ook al een jaar of 30 (!) een echte jojo qua gewicht. Je kent het misschien: iedere keer een nieuw dieet, dat gaat een tijdje fantastisch, je laat het los… 6 maanden later: terug bij af. Met alle teleurstelling dat je het voor elkaar had en weer kwijt bent geraakt.

Paleo-challenge wordt Whole30

Mijn lief, die een fanatiek CrossFitter is, deed dat jaar mee met een paleo challenge in haar CrossFit box. Ik keek vanaf de zijkant mee en wat ik zag: iedere dag andere paleo-muffins, paleo-taart, paleo-koekjes, paleo-pannenkoeken… met mijn dieet-kennis (je leert heus wel wat als jojo) zei ik: dit gaat nooit werken! Waarop zij me uitdaagde om met een beter plan te komen.
Na 2 dagen het internet lezen, kwam ik bij haar terug met de Whole30. Een programma wat een paleo-basis heeft, maar wat ook inzoomt op gedragsverandering en de manier waarop je met eten omgaat. Ik weet nog steeds niet of dat was wat mijn lief nodig had, ik weet wel 100% zeker dat dat was wat ik nodig had. Niet het zoveelste eetplan, niet voor de zoveelste keer mijn wilskracht van stal en hongeren, niet voor de zoveelste keer een beperkte tijd wat anders doen en dan weer terug naar ‘normaal’… Nee, echt mezelf en mijn eetkeuzes onder de loep nemen en veranderen.

Rot kippen

Hoewel de Whole30 ook een vegetarisch protocol heeft, wist ik op een of andere manier dat ik de originele versie moest doen… met dierlijke proteïne. Een grote verandering na 20 jaar vegetarisch eten en een stap die ik niet zomaar kon nemen. Totdat ik op een dag bij de scharrelslager een flyer vond over kippen die geen soja te eten kregen omdat ze daarvan pijn in hun buik kregen. ‘Rot kippen’, dacht ik, omdat ik daar stond met de sojayoghurt van mijn ontbijt in mijn pijnlijke buik. Ik kocht zo’n kip en op een bankje in het zonnetje nam ik mijn eerste drie happen. Toen vond ik het wel genoeg en kon ik niet meer tegen de sterke (!) smaak van kip. Langzaam heb ik het vlees eten opgebouwd en toen was ik klaar voor Whole30.

Whole30 coach summit. Foto door Sarah Steffens

Verander je leven

De ondertitel van de Whole30 is: ‘Change your life’… Verander je leven, dus. En dat deed het zeker voor mij! Mijn eerste Whole30 ging vooral over lichamelijk herstel: ik bleek soja-intolerant te zijn, vandaar de buikpijn en winderigheid (<- nog een keer sorry). Ook kreeg ik mijn energie terug, vond ik meer focus omdat mijn bloedsuikerspiegel niet meer schommelde en ging ik beter slapen.
Hoewel ik in mijn volgende rondes van de Whole30 altijd weer lichamelijke vooruitgang boekte, gingen ze altijd meer over het afschudden van mijn dieetmindset, of zoals ik het ook weleens noem: uit de crazy-diet-train stappen. Dat… is namelijk niet eenvoudig.
Het toverwoord is: kiezen. Ik heb opnieuw moeten leren kiezen: wat doet welk eten met mij en vind ik het dat waard? En niet alleen met de effecten op korte termijn (nu!), maar ook op de lange termijn.
Wanneer je weet wat voor jou werkt, kom je los van alle verwarring die momenteel heerst rond voeding. Het is niet meer zo belangrijk wat er nu weer in de krant staat over vlees, brood of zuivel, wanneer je weet wat het voor en met jou doet.

Coaching

In de afgelopen 5 jaar heb ik hard gewerkt aan mijn eigen gezondheid, gewoontes en de manier waarop ik met eten omga. Ik heb NLP geleerd, ben orthomoleculair therapeut geworden en heb in 2015 van Whole30 toestemming om mensen te gaan begeleiden. Dat doe ik nog steeds. In het begin hielp ik mensen alleen door de 30 dagen. Tegenwoordig coach ik juist ook door de herintroductie en de Food Freedom fases van het programma, omdat wat mij betreft daar de magie gebeurt. Iedereen kan zich 30 dagen vastbijten in een voedingsprogramma, dat is niet uniek. Wat je onderweg leert, dat is uniek en altijd speciaal voor jou op maat gemaakt.
Om mensen daarbij te kunnen helpen, volgde ik opleidingen, workshops, trainingen bij iedereen die ik waardevol vind: van Byron Katie & Brene Brown, tot CrossFit topcoach Ben Bergeron & Melissa Hartwig, de oprichtster van de Whole30.

Whole30 in Nederland: nog piepklein

Misschien ken jij, ondanks dat Simone ontzettend leuke verslagen heeft geschreven over haar Whole30’s, het programma niet. Maar, vergis je niet: in Amerika is de Whole30 super bekend. H.U.G.E! Grote bedrijven passen de receptuur van bijvoorbeeld hun kipfilet (broodbeleg) aan om op de verpakking te mogen zetten dat het ‘Whole30 approved’ is. Dat gebeurt niet zo maar, dan ben je goed bezig.
In Nederland is de Whole30 nog altijd piepklein, maar als dat aan mij ligt blijft dat niet zo. Als ik de verandering zie die de honderden mensen die ik door hun Whole30 heb gecoacht, de verbazing over hoe goed ze zich voelen, dat hun klachten echt kunnen verminderen, dat ze lekker in hun vel komen te zitten (los van de vorm en omvang van dat vel), de complimenten die ze krijgen, de energie en focus waarmee ze kunnen werken, trainen en leven. Zoiets kan niet klein blijven, want dit is wat mensen zoeken. Dit verandert je leven.

Doe mee met de #JanuariWhole30 van HealthCreators met korting

Wil je meedoen met de Whole30 groep van HealthCreators die in januari 2019 start? Vul dan bij je inschrijving de kortingscode “Simone’s Kitchen” in en krijg 50% korting. Betaal €99,50 ipv €199. De groepscoaching is in de maanden januari en februari van 2019 en bevat 1 workshop (ook online te volgen), 3 webinars, (bijna) dagelijkse online begeleiding, informatie in het Nederlands waaronder boodschappenlijsten en een eenvoudig maaltijdplan. Tenslotte is er een besloten Facebook-groep voor al je vragen en om elkaar te steunen.


Meer informatie: www.healthcreators.nl/nl/whole30

Website: healthcreators.nl
Mail: info@healthcreators.nl
FaceBook: www.facebook.com/HealthCreators
Instagram: @healthcreators

Delen is fijn!