Simone's Kitchen

Groente ramen noodle bowl van Tove Nilsson

Groente ramen | simoneskitchen.nl

Groente ramen noodlebowl

Deze heerlijke vegetarische groente ramen zit vol met de lekkerste smaken. Inclusief een gemarineerd eitje en lekker veel paddenstoelen is dit een kom die je wilt proberen!

Youtube madness

Ik zat vandaag eens op Youtube rond te hangen en ik was op zoek naar informatie over een film van Pete Evans. De film heet “The magic pill” en gaat over – wat anders – voeding.

Tijdens het zoeken popten er allerlei andere films in de ‘suggestielijst’ op. De een ging over hoe belachelijk Pete Evans was. De volgende ging over paleo vs vegan. Weer een andere over hoe vegan echt zoveel beter is terwijl een ander net zo hard roept dat paleo echt beter is. Als je die filmpjes dan achter elkaar gaat zitten kijken… dan krijg je echt hoofdpijn.

Als consument weet je vandaag de dag toch niet meer wat nu wel en niet waar is? Wat je wel en niet moet doen of eten? Moet je graan eten, of niet? Moet je gluten ten strengste vermijden of niet? En wat dan met zuivel? Is dat slecht of juist goed? De wetenschappers (de een wat meer gesponsord door een bepaalde voedingsindustrie dan de ander) zijn het niet met elkaar eens. Er wordt big money verdient met voeding dus wie kun je vertrouwen en wie niet?

Groente ramen | simoneskitchen.nl

Mij zeker niet

Uiteindelijk is er maar één persoon die je echt kunt vertrouwen en die echt weet waar jij het best op reageert en dat ben jij. Alleen jij kunt bepalen wat werkt voor jou. Doe je het goed op een dieet van cola en chocola en denk je serieus dat je daar oud en gezond mee wordt? Lekker doorgaan.

Al vraag ik me af in hoeverre je gelijk hebt. Haha… Maar ieder zijn ding toch? Ik had graag vegan willen blijven eten omdat het een ethische kwestie is maar voor mij werkte dat niet goed.

Dus eet ik nu de dingen waar ik me wel goed bij voel. Weinig vlees en alleen van goede oorsprong, heel veel groente en fruit en niet zoveel brood en peulvruchten. En zo min mogelijk suiker, maar af en toe een lekker taartje moet kunnen. Net als af en toe een lekker knapperig pistoletje met kruidentuintje en kaas. Nee, niet meteen verantwoord maar zolang ik het niet elke dag eet, zal het wel goed komen.

Opleiding

Ondertussen ben ik nog steeds bezig met de opleiding natuurvoedingsadviseur en vind ik het allemaal mateloos interessant. Dus lees ik me een slag in de rondte over alles dat met voeding te maken heeft. En ontkom je er niet aan dat je hele tegenstrijdige berichten onder je neus krijgt.

Persoonlijk heb ik inmiddels mijn ‘eigen waarheid’ gevonden. Ik weet wat wel en niet goed werkt voor mij. Maar dat wil niet zeggen dat het voor iedereen goed werkt. Elk lichaam is anders. Ieder mens is anders en iedereen reageert anders op bepaalde voedingsmiddelen.

Basisprincipe

Na alle boeken die ik inmiddels heb gelezen vind ik de uitspraak van Michael Pollan in In defense of food (Een pleidooi voor echt eten) nog de allerbeste “Eat real food. Mostly plants” en daar heb je wel de belangrijkste basis te pakken denk ik. Geen pakjes en zakjes, gewoon echt eten. Werkt prima voor mij.

Verse pepers

En in dat kader valt deze lekkere groente ramen zeker in de categorie ‘echt eten’. Ik ben sowieso dol op zo’n flinke kom met ramen. Als je de eitjes ook wilt marineren in de soja, let dan even op dat je minder zoute soja neemt. Dat had ik niet gedaan maar dan worden de eieren wel echt heel erg zout. Volgende keer dus de minder zoute variant voor mij.

In de vakantie ga ik me storten op het boek ‘Grain Brain‘ van David Perlmutter, waarin hij stelt dat granen, koolhydraten en suiker de oorzaak zijn van heel veel ziektes die zich afspelen in de hersenen. Alzheimers en Parkinson om maar wat te noemen…. Ik ben heel benieuwd wat ik van het boek ga vinden! Dus wellicht meer daarover later.

Groente ramen | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Groente ramen

Weektijd: 30 min
Totale tijd: 45 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 aubergine in de lengte gehalveerd
  • olie
  • zout
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 2 el chiliolie
  • 4 porties ramennoedels ongeveer 50 gr per persoon

Topping

  • 9 el fijngesneden gedroogde paddenstoelen zwarte champignons
  • 2 el olie
  • 2 el Japanse sojasaus
  • 2 tl gember fijngeraspte
  • 1 teentje knoflook fijngeraspt
  • 200 gr maiskorrels
  • 100 gr spinazie
  • 3 bosuitjes fijngesneden
  • 4 eieren gekook, in sojasaus gemarineerd
  • 1,5 el sesamzaad geroosterd, gevijzeld

Instructies

  • Verwarm de oven op 250˚C op grilstand
  • Leg de aubergine met de snijkant naar boven op een bakplaat. Strijk er wat olie op en strooi er zout over.
  • Rooster de aubergine ongeveer 30 minuten in het midden van de oven of tot hij helemaal zacht is en flink wat kleur heeft.
  • Laat de gedroogde paddenstoelen ongeveer 30 minuten weken in heet water en giet ze af.
  • Fruit de paddenstoelen 5 minuten in een koekenpan op matig vuur in 1 eetlepel olie met de sojasaus en de gember. Voeg op het laatst de knoflook toe.
  • Bak de mais in een hete koekenpan en 1 el olie tot de mais kleur krijgt en bestrooi ze met zout
  • Breng een pan met water aan de kook voor de noedels
  • Warm de bouillon op.
  • Blancheer de spinazie ongeveer 30 seconden
  • Schep de bouillon in de kommen en meng door elke kom een halve eetlepel chiliolie en 3 eetlepels uitgeschraapte aubergine.
  • Kook de noedels ongeveer 45 seconden in ruim kokend water. Bij voorkeur in een zeef om ze er snel uit de kunnen halen als ze klaar zijn. Laat ze uitlekken en doe de noedels in de kommen bouillon.
  • Garneer met paddenstoelen, mais, bosui, spinazie en gehalveerde eieren. Strooi er sesamzaad over.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.