Simone's Kitchen

Groente kroketjes

Groente kroketjes | simoneskitchen.nl

Kijk… Ik weet het heus wel. Echt… Dat je met kerst niet alleen maar toetjes kunt eten. Nou ja het kan natuurlijk wel, maar daar wordt je op den duur misselijk van. En je visite denk ik ook. Dus met die overdaad aan zoetigheid hier de laatste tijd kun je wel even vooruit tot volgend jaar kerst denk ik dan. En aangezien Esmee en ik een dagje koken op het programma hadden staan afgelopen donderdag leek dat het moment om dan ook maar eens iets lekker hartigs te maken. Want dat eet ik ook hoor! 😉

Groente kroketjes | simoneskitchen.nl

Het idee was om een aantal lekkere snelle hapjes te maken die je kunt gebruiken voor de kerst maar ook goed met oud- en nieuw want dat zit er natuurlijk ook weer snel aan te komen. Man ik kan niet geloven dat het zo alweer bijna 2015 is. Waar is de tijd gebleven?

Hoe dan ook; deze kroketjes zijn gevuld met veel groente en een beetje bacon. Omdat bacon álles lekkerder maakt, maar ben je vegetarisch dan kun je natuurlijk gerust de bacon weglaten. Voeg dan hooguit een snufje meer zout toe om het zoute van de bacon te compenseren.

Wij probeerden de kroketjes uit met zoete chili saus (lekker maar niet bijzonder), met mosterd met honing (erg lekker) en met mosterd met walnoot (blegh) maar je kunt er natuurlijk ook zelf een eigen gemaakte saus bij bedenken. De kroketjes zijn er flexibel in.

Groente kroketjes | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Groente kroketjes met pastinaak

Vegetarische optie: Laat de bacon weg en voeg een extra snufje zout toe.
Porties: 20 kroketjes

Ingrediënten

  • 800 gram aardappel/pastinaak samen, dus niet van elk 800 gram Ongeveer 50/50
  • 75 gram roomboter
  • scheutje slagroom
  • 1 rode chili peper zaadjes verwijderd en fijn gesneden
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 2 bosuitjes fijn gesnipperd
  • 60 gr geraspte wortel
  • 150 gram bacon in stukjes gesneden en uitgebakken
  • zout
  • peper
  • Voor het paneerlaagje:
  • 2 eieren
  • bloem
  • panko of paneermeel
  • Zonnebloemolie voor het frituren

Instructies

  • Kook eerst je aardappels en pastinaak samen in een pan met zout gaar. Giet af en pureer met de roomboter en een scheutje slagroom (of melk). Zorg dat je niet te grote klonten houdt want dat is straks lastig vormen. Even goed stampen dus. Maak het niet te smeuïg. Het moet goed bij elkaar blijven straks.
  • Doe de knoflookpoeder, de rode chili peper, de wortel en de uitgebakken bacon erdoor en roer het geheel goed door. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  • Vorm er kleine kroketjes van (ongeveer 40 gram per stuk) en leg die even op een bakplaat of bord om volledig af te koelen.
  • Kluts twee eieren samen en zet al een bakje klaar met bloem, eentje met panko en eentje met het ei.
  • Haal de kroketjes een voor een door de bloem, vervolgens door het ei en als laatste door de panko. Leg klaar om te frituren.
  • Verhit je olie tot 180 C en bak de kroketjes in gedeeltes tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer warm als bijgerecht of als snack.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

8 comments

  1. Avatar

    Goed receptje was het he? En wat een heerlijke dag!!
    Ik heb nu al zin in 2015!
    XXX

  2. Avatar

    Wat een uitstekend idee! Deze ik zeker in mijn achterhoofd houden!

  3. Avatar

    Dulse zeewier smaakt, kort gebakken, net als bacon.
    Hele gezonde vervanging, die net zo goed smaakt!
    😉

  4. Avatar

    Goede morgen Simone,
    Ik heb even een vraag over de groente kroketjes. Hoe lang moeten de kroketjes afkoelen.
    Ik hoor en lees verschillende berichten hierover en dat er gevaar van uitlopen in de frituur is als de kroket niet koud genoeg is,
    Er wordt zelfs gesproken over een tijd van 12 uur….
    Ik wil ze graag met kerst s middags maken voor s avonds maar lukt dat dan wel? Ik lees in het recept niet, dat het lange tijd in beslag neemt…..
    Dank bij voorbaat voor het antwoord.
    Fijne dagen gewenst.
    Jolanda van Niel

    • Simone van den Berg

      He Jolanda,
      Dankjewel voor je berichtjes. Ik beantwoord ze even hier dan zien andere mensen het ook die wellicht dezelfde vraag hebben. De kroketjes moeten inderdaad volledig afgekoeld zijn voor je ze gaat frituren maar dat neemt – in ieder geval voor deze kroketjes – geen 12 uur in beslag hoor. Hoe lang exact weet ik niet maar als je ze ’s middags maakt voor gebruik ’s avonds dan zijn ze zeker voldoende koud. Je kunt ze ook nog tot die tijd in de koeling zetten dan weet je zeker dat je goed zit. Dat moet dus helemaal goedkomen denk ik!
      Jij ook fijne dagen en succes!
      Groetjes
      Simone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!