Groente kroketjes | simoneskitchen.nl

Kijk… Ik weet het heus wel. Echt… Dat je met kerst niet alleen maar toetjes kunt eten. Nou ja het kan natuurlijk wel, maar daar wordt je op den duur misselijk van. En je visite denk ik ook. Dus met die overdaad aan zoetigheid hier de laatste tijd kun je wel even vooruit tot volgend jaar kerst denk ik dan. En aangezien Esmee en ik een dagje koken op het programma hadden staan afgelopen donderdag leek dat het moment om dan ook maar eens iets lekker hartigs te maken. Want dat eet ik ook hoor! 😉

Groente kroketjes | simoneskitchen.nl

Het idee was om een aantal lekkere snelle hapjes te maken die je kunt gebruiken voor de kerst maar ook goed met oud- en nieuw want dat zit er natuurlijk ook weer snel aan te komen. Man ik kan niet geloven dat het zo alweer bijna 2015 is. Waar is de tijd gebleven?

Hoe dan ook; deze kroketjes zijn gevuld met veel groente en een beetje bacon. Omdat bacon álles lekkerder maakt, maar ben je vegetarisch dan kun je natuurlijk gerust de bacon weglaten. Voeg dan hooguit een snufje meer zout toe om het zoute van de bacon te compenseren.

Wij probeerden de kroketjes uit met zoete chili saus (lekker maar niet bijzonder), met mosterd met honing (erg lekker) en met mosterd met walnoot (blegh) maar je kunt er natuurlijk ook zelf een eigen gemaakte saus bij bedenken. De kroketjes zijn er flexibel in.

Groente kroketjes | simoneskitchen.nl

Groente kroketjes met pastinaak

Nog geen review

Vegetarische optie: Laat de bacon weg en voeg een extra snufje zout toe.
Decoratief klokje bereidingstijd

20 kroketjes

Ingrediënten

  • 800 gram aardappel/pastinaak samen, dus niet van elk 800 gram Ongeveer 50/50
  • 75 gram roomboter
  • scheutje slagroom
  • 1 rode chili peper zaadjes verwijderd en fijn gesneden
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 2 bosuitjes fijn gesnipperd
  • 60 gr geraspte wortel
  • 150 gram bacon in stukjes gesneden en uitgebakken
  • zout
  • peper
  • Voor het paneerlaagje:
  • 2 eieren
  • bloem
  • panko of paneermeel
  • Zonnebloemolie voor het frituren

  • Kook eerst je aardappels en pastinaak samen in een pan met zout gaar. Giet af en pureer met de roomboter en een scheutje slagroom (of melk). Zorg dat je niet te grote klonten houdt want dat is straks lastig vormen. Even goed stampen dus. Maak het niet te smeuïg. Het moet goed bij elkaar blijven straks.
  • Doe de knoflookpoeder, de rode chili peper, de wortel en de uitgebakken bacon erdoor en roer het geheel goed door. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  • Vorm er kleine kroketjes van (ongeveer 40 gram per stuk) en leg die even op een bakplaat of bord om volledig af te koelen.
  • Kluts twee eieren samen en zet al een bakje klaar met bloem, eentje met panko en eentje met het ei.
  • Haal de kroketjes een voor een door de bloem, vervolgens door het ei en als laatste door de panko. Leg klaar om te frituren.
  • Verhit je olie tot 180 C en bak de kroketjes in gedeeltes tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer warm als bijgerecht of als snack.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.