Makkelijke gorgonzolasaus
Je kunt dit heerlijke gorgonzolasaus recept gebruiken voor een pastasaus, een gorgonzolasaus voor je vlees of zelfs als dipsaus bij iets als witlof. Zo lekker! Als je een kaasliefhebber bent (en meer specifiek een fan van blauwe kaas) dan ga je van deze saus houden.
Gorgonzolasaus recept
Het maken van dit gorgonzolasaus recept is helemaal niet ingewikkeld. De basis voor het recept is een bechamelsaus en uiteraard heb je daar gorgonzola kaas voor nodig. Voor de basissaus heb ik een mix van slagroom en melk gebruikt en een groot stuk gorgonzola.
Inhoudsopgave
Je hebt dit sausrecept ook nodig voor de pasta met gorgonzola die ik volgende week zal delen. Het is zo lekker. Ik begin al te watertanden als ik eraan denk.
Het is niet alleen heerlijk bij een pastagerecht, maar ook bij bijvoorbeeld een mooi stukje vlees zoals een malse biefstuk. Het recept is basis, maar ik deel hieronder wat tips en variaties.
De gorgonzolasaus maken
Voor het maken van de saus begin je met het nemen van een kleine steelpan en deze zet je op middelhoog tot laag vuur. Je begint het proces met het smelten van de boter. Zodra de boter gesmolten is, voeg je ongeveer een flinke eetlepel bloem (25 gram) toe en laat je dit – al roerend met een houten lepel – even bakken (laat niet bruin worden). Ondertussen meng je de slagroom met de volle melk. Je kunt de hoeveelheden van elk variëren, zolang je maar uitkomt op ongeveer 250 ml. Je voegt het roommengsel in delen toe. Blijf roeren, want het zal snel indikken. Zodra het is ingedikt, voeg je meer room toe tot alles in de pan zit. Verhoog nu de temperatuur naar middelhoog vuur en breng langzaam aan de kook terwijl je blijft roeren.
Zodra het kookt begint het in te dikken en kun je de gorgonzola in kleine stukjes toevoegen. Je kunt gorgonzola piccante of gorgonzola dolce gebruiken. Afhankelijk van waar je de saus voor gaat gebruiken en van je persoonlijke voorkeur. Het is een heerlijke romige saus, dus je kunt er bijvoorbeeld al dente pasta perfect mee coaten (zoals je zult zien in het recept van volgende week). Het is absoluut geen magere saus, dus bekijk de voedingsinformatie hieronder als je wilt weten hoeveel calorieën er in de saus zitten. Het hangt er ook een beetje vanaf hoeveel saus je eroverheen giet. De saus werkt prima in een koolhydraatarm of keto dieet.
De gorgonzola zou goed in de saus moeten smelten. Doet het dat nu niet dan kun je een staafmixer gebruiken om het glad te maken.
Variaties en toevoegingen
Zoals ik al zei is dit een basisrecept, maar je kunt er gemakkelijk mee variëren door wat andere kruiden en specerijen toe te voegen. Je hebt waarschijnlijk niet veel zout nodig omdat de gorgonzola al vrij zout is, maar een beetje zwarte peper is altijd een goed idee. Ik vind dit recept voor gorgonzolasaus ook lekker met een takje rozemarijn (fijngehakt).
Als je het vetgehalte van het recept wilt verlagen, kun je de dubbele room vervangen door bijvoorbeeld magere melk (niet dat ik dat zou aanraden overigens, maar het kan wel). Het blijft een vetrijk recept door de gorgonzola zelf. Ik zou niet kiezen voor magere gorgonzola (als dat uberhaupt bestaat), want dat zou waarschijnlijk zonde zijn van de gorgonzola. Het is een romige kaassaus dus probeer er niet een magere variant van te maken. Als je op zoek bent naar iets calorie-arms, dan is dit waarschijnlijk niet de juiste saus om te gebruiken.
Als je het recept voor romige gorgonzolasaus wat pittiger wilt maken, kun je een scheutje worcestershiresaus of wat chilivlokken toevoegen.
Mijn gorgonzolasaus is te dik
Als de gorgonzolasaus te dik is, kun je een beetje extra melk of room toevoegen om hem te verdunnen.
Mijn gorgonzolasaus is te dun
Als je een dikkere consistentie nodig hebt en de saus te dun is, kun je een beetje bloem aan de gorgonzolasaus toevoegen. Zorg ervoor dat je de extra bloem eerst mengt met een beetje vloeistof uit de pan en roer eventuele klontjes eruit voordat je het toevoegt aan de saus. Als er klontjes in de saus ontstaan, gebruik dan een staafmixer om dit op te lossen.
Kan ik de saus de volgende dag gebruiken?
Je kunt de saus zeker de volgende dag gebruiken en opnieuw opwarmen. Hij zal dikker zijn en waarschijnlijk ook wat extra vloeistof nodig hebben om weer glad en romig te worden. Bewaar het in een luchtdichte verpakking in de koelkast als je het tot de volgende dag wilt bewaren.
Gorgonzolasaus
Materiaal
- Steelpannetje
Ingrediënten
- 25 gr boter
- 25 gr bloem
- 150 ml slagroom
- 100 ml volle melk
- 100 gr gorgonzola + extra voor erover
- peper en zout
Instructies
- Neem een kleine steelpan en smelt hierin de boter. Voeg de bloem toe en bak dit even mee, maar laat niet bruin worden.
- Voeg nu de room en de melk toe en breng aan de kook tot het gaat binden.
- Voeg de gorgonzola toe in stukjes en laat smelten in de saus. Breng op smaak met peper en zout. Serveer eventueel met wat verse kruiden en nog wat extra gorgonzola erover gebrokkeld.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.