Simone's Kitchen

Dudefood dinsdag: Tomahawk steak en het caveman dieet…

Tomahawk steak | simoneskitchen.nl

De dude leeft nog, hoor. Nauwelijks weliswaar, maar hij is er nog steeds.

‘Waarom hebben we dan zo lang niets gehoord van de Dude en waarom geen heerlijke mannengerechten uit de DudeFood Keuken?’, hoor ik jullie denken.

Welnu, dat heeft er alles mee te maken dat de Misses het in haar bolletje kreeg om eens flink aan de lijn te gaan doen. Paleo, om precies te zijn.

En deze Dude heeft in een moment van verstandsverbijstering gezegd dat hij mee zou lijnen (waarschijnlijk vlak nadat ik een gerecht had gemaakt van lokaal geplukte paddestoelen of zo).

En natuurlijk zijn alle basis ingrediënten van de DudeFood keuken streng verboden in dit Paleo dieet.

Zo mag ik bijvoorbeeld geen graan (brood, pasta), suiker (zo’n beetje alle producten uit de supermarkt), zuivel (lekkere sauzen) en alcohol (bier!!!) hebben bij dit dieet.

Ik mag wel groente (saai…) en fruit (ook saai) hebben.

Eén klein lichtpuntje is dat dit dieet door de kenners ook wel Caveman dieet wordt genoemd, omdat vlees wel gegeten mag worden.

Maar goed, de afgelopen twee weken heb ik streng mee gelijnd en daarvan werd ik diep ongelukkig.

Ik miste mijn DudeFood gerechten en iedere keer als ik de keuken in wilde glippen om een mannelijke snack te maken, stond de Misses daar als een strenge politie agent in de deuropening van ‘nee’ te schudden.

© Can Stock Photo Inc. / HitToon

© Can Stock Photo Inc. / HitToon

Vandaag is ze de hele dag weg, dus mag ik me in de keuken als een Caveman gedragen en maak ik voor mezelf een stuk vlees waar je:’ Dude’, tegen zegt… Met gebakken aardappeltjes.

Hou ik me toch nog een beetje aan het dieet.

Neem een mooi stuk vlees (liefste met nog een stuk bot erin, want bot geeft smaak aan je vlees bij het bakken). Ik heb hier gekozen voor een ‘bescheiden’ stukje rund, de Tomahawk. Waarom? Omdat het een geweldig ribstuk is en het me aan Captain Caveman doet denken.
Een andere, grote, mooie steak kan natuurlijk ook, maar met zo’n Tomahawk maak je wel indruk.

Neem ook een half pondje mooie krieltjes of aparte kleine aardappels.

Tomahawk steak | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Tomahawk steak bereiden (of een ander mooi stuk vlees)

Je kunt de steak natuurlijk opleuken door rozemarijn of tijm, knoflook, een uitje of iets in die geest toe te voegen maar au naturel is ie gewoon het lekkerste.

Ingrediënten

 • Mooi stuk vlees. De tomahawk weegt ongeveer 800 gram inclusief bot
 • Aardappeltjes

Instructies

 • Oven voorverwarmen op 150 graden
 • Het uitstekende bot van het vlees inpakken in aluminiumfolie (anders ziet het er straks zwart geblakerd uit)
 • Het vlees lekker met peper en zout kruiden en daarna in een gloedhete pan met wat olie kort (1 a 2 minuten per kant) dichtschroeien en tijdens het schroeien een paar klontjes boter aan de olie toevoegen voor extra smaak en wat kleur.
 • Vlees vanuit de pan overhevelen in een braadslee (bij voorkeur met een rooster) en in de oven schuiven
 • De steak rustig laten braden tot hij een kerntemperatuur heeft van 50-55 graden. Dit is de temperatuur waarbij het vlees van binnen nog mooi rosé is. ( er zijn twee manieren om de kerntemperatuur van het vlees in de gaten te houden: echt stoere mannen stoppen hun vinger in het vlees en wachten tot de nagelriemen gevoelloos zijn geworden. Slimme dudes schaffen een kernthermometer aan en hebben hier de rest van hun leven plezier van).
 • Wanneer de temperatuur gehaald is, vlees uit de oven halen en afgedekt minimaal 10 minuten laten rusten.
 • Kook ondertussen de aardappeltjes (in de schil maar wel geboend) een minuut of tien in water met ruim zout.
 • Hierna aardappelen afgieten en even laten dampen.
 • Snij de afgekoelde aardappeltjes in wat ongelijke stukjes (ziet er leuk en Caveman uit).
 • Vervolgens de aardappeltjes in een koekenpan met kokosolie op hoog vuur lekker krokant bakken.
 • Vlees uitpakken en serveren op een houten snijplank en natuurlijk de aardappeltjes in een mooie schaal ernaast (liefst van klei, want dat geeft dat echte Flintstone gevoel).
 • Wanneer je niet aan de lijn doet, kun je een goede lik lekkere mayonaise bij de aardappelen serveren en wanneer je net wilt doen alsof het een diner is, serveer je er nog wat gekookte of geroosterde groente bij.
 • Maar het gaat natuurlijk om dat heerlijke stuk vlees en die krokante gebakken aardappeltjes.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.