Viskoekjes | simoneskitchen.nl

Voordat we deze week de DudeFood Dinsdag aftrappen eerst een waarschuwing voor iedereen die fundamentalistisch lid is van de Partij voorde Dieren en zij die nog steeds denken dat een visfilet in een blauw plastic bakje aan een struik groeit: In dit verslag gaan dudes op visreis, hun eigen vis vangen en ook zelf fileren. Dus, voor de voornoemde mensen kan dit blog schokkende beelden bevatten van verse vis die bereid en gesneden wordt.

Na deze mededeling van huishoudelijke aard, wens ik iedereen die nog niet weg geklikt heeft een warm welkom in de Dude Food keuken en dit keer gaan we op reis; op mannenreis.

Dit keer gaan we naar Noorwegen, om ons eigen eten te vangen en aldaar verser dan vers te bereiden.

Viskoekjes | simoneskitchen.nl

Echte dudes vangen in Noorwegen gewoon de elanden met hun blote handen en die koken ze dan boven een kampvuur dat ze zelf aangelopen hebben, maar daarover hebben we het een andere keer. Ditmaal hebben we het over één van de oudste mannenactiviteiten: vissen..

Samen met drie andere dudes, ofwel mijn broer en twee vrienden nemen we jullie heel even mee op de visvakantie de we beleefd hebben. Dat dit een trip voor echte mannen is geworden ligt natuurlijk voor de hand.
Ik ga het proberen uit te leggen:

Om te beginnen, als je naar Noorwegen gaat ga je naar één van de meest robuuste landen van de wereld. Rauwe rotspartijen en de zee vechten hier al eeuwen met om bestaansrecht en hebben tenslotte een wankel verdrag met elkaar gesloten. De bergen hebben stug hun hoge, steile rotswanden opgetrokken en de zee beukt genadeloos tegen deze metershoge wanden aan met haar eb en vloed.
Deze schamele en norse overeenkomst tussen land en zee ademt door in de complete natuur van het land: zonder aankondiging rolt opeens een dikke mist het fjord binnen en hult alles in een dempende, onzichtbare witte stilte.
Alsof de twee duellisten, land en zee elkaar voor de zoveelste keer uitdagen, terwijl ze allebei weten dat ook deze strijd weer eindigt in een impasse.
DFD-land-en-zeestrijd

Bij gebrek aan een beter woord hebben de mensen dit verdrag van de natuur een naam gegeven; fjorden. En juist op deze fjorden besluiten deze vier dudes om te laten zien uit welk hout ze gesneden zijn.
Hier, op die roerige binnenzeeën, besluiten de ‘vakantiemannen’ nu eens in het echt hun maal bij elkaar te jagen en vissen te gaan vangen die je in Nederland alleen maar in karton verpakt in de diepvries kunt vinden.

Laat ik ook gelijk maar een groot misverstand uit de weg helpen: vissen is niet saai en zeker wel mannelijk. Sterker nog, als je het op de juiste manier doet is het zelfs Dudey…!

Dude-Fishing

Veel mensen hebben bij vissen het idee van dat oude mannetje die langs de waterkant oneindig zit te turen naar een stukje gekleurd hout dat in het visserslatijn een dobber heet.
Zo’n loser die een krakerig sprongetje van vreugde maakt op het moment dat hij een voorntje vangt aan het pluimpje brood dat hij een uur gelee nog vakkundig om een haakje heen heeft gevouwen.

Twee dingen: Een, dat oude mannetje is in zijn prime time op zeker ook een dude geweest, dus geef hem de dude credits die hij verdient en twee, een pluim brood om een haak vouwen vereist best een hoop techniek!

En, in Noorwegen gaan wij niet voor een voorntje op een pluimpje brood; daar gaan we voor het grote geschut.
Daar willen we de vissen vangen die echt grote formaten kunnen bereiken; kabeljauw, koolvis, zeewolf, heilbot en ook hier en daar een hele dikke roodbaars.
Vissen die andere vissen vreten; zwemmende monsters met tanden.

DFD-zeewolf-vis-met-tandjes

Dat is waarvoor de mannen afreizen naar woeste, noeste contreien. En, als ze daar dan aankomen in die bungalow die helemaal naar wens is ingericht met vaatwasser, verwarming, en comfortabele bedden… dan zien de echte dudes dit niet eens. Wat zij zien is één deur met daarachter een mannengrot waarin er voor de komende week overleefd moet worden.

En om te overleven moet je eten; dus vertrek je de volgende ochtend in alle vroegte naar de haven en stapt op de boot om uit te varen en vis te vangen.
Verse vis. Zo vers als je ze in je hele leven nog niet hebt gezien, geroken of gegeten.

Natuurlijk overbodig om te zeggen, maar: echte dudes vangen de vis natuurlijk niet massaal met netten of scheerlijnen, maar gooien gewoon één kunstaas overboord en vangen daarmee die ene dikke vis.
En, de sterkste vissen gooien we gewoon weer terug en alleen de vis die het niet gaat redden, nemen we mee en eten we op.
Ja, mensen, in het echt vis moet je vangen, en dan schoonmaken en ook nog fileren… voordat je de blits kunt maken in de keuken.
Je eigen vis vangen is verfrissend en soms zelfs een beetje confronterend, maar doet je wel weer beseffen dat je het product waarmee je in de keuken werkt soms letterlijk in de ogen moet kijken om het ook altijd met respect te blijven behandelen.DFD-zelf-fileren

En wanneer je dan jouw zelf gevangen vis gefileerd hebt, gaat er een wereld voor je open. Je maakt sashimi van vis die je diezelfde dag nog gehaakt hebt en ook die op de huid gebakken filet van koolvis is gastronomisch goed. We zijn erachter, wanneer vis echt vers is, heb je niet meer nodig van peper, zout en een drupje citroen.

Hier een recept van mijn broer die kan toveren met een stuk vis, viskoekjes op met een Aziatische bite.

Viskoekjes | simoneskitchen.nl

Viskoekjes

Nog geen review

Lekkere viskoekjes met een pittige bite
Decoratief klokje bereidingstijd
totaal 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

 • 500 gram kabeljauwfilet
 • 1 limoen of citroen
 • Handje peterselie
 • 2 bosuitjes of 1 rode ui
 • 3 el curry pasta
 • ½ rode peper
 • 5 el bloem
 • 1 ei.
 • 2 el vissaus
 • Olie om in te bakken arachide- of zonnebloemolie

 • Hak of maal de vis mooi fijn.
 • citroen of limoen raspen en door de gehakte vis scheppen.
 • Voor de smaak de pasta en de vissaus erdoorheen scheppen en tenslotte de bloem en ei, toevoegen en mengen tot je een soort deeg krijgt waar je koekjes van kunt kneden.
 • Halve peper ontdoen van zaadlijsten en zaadjes en heel fijnhakken, peterselie fijnhakken en samen met de dun gesneden (bos)ui door de visgehakt mengen.
 • Maak van het gehakt nu tussen de 10 en 12 viskoekjes.
 • Koekjes maak je door eerst een soort van gehaktballetje te draaien en die dan plat te drukken.
 • Tippie: met je handjes eerst even onder de kraan en dan balletjes draaien, zorgt ervoor dat het gehakt minder blijft plakken.
 • In een wok of koekenpan de olie op temperatuur brengen en de koekjes goudbruin bakken.
 • Tussen de twee à drie minuten per kant bakken zorgt voor het beste resultaat..
 • Op keukenpapier even laten uitlekken en daarna serveren met sweet chili saus of Kikkoman soja saus met een flinke lik wasabi erbij.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.