Deze heerlijke boerenkoolsalade met zoete aardappel is naar een recept van niemand minder dan Matt Preston. Ben je fan van Masterchef Australia dan is die naam niet vreemd voor je, want Matt was een van de juryleden.

boerenkoolsalade met zoete aardappel

Boerenkoolsalade met zoete aardappel

Deze boerenkoolsalade met zoete aardappel komt uit het boek De perfecte Preston. De beste man heeft in de loop der jaren aardig wat boeken gemaakt en hoewel ik voorheen alle boeken op de plank had staan zijn ze inmiddels helaas verhuisd naar Tom’s nieuwe onderkomen. Maar dit recept heb ik natuurlijk wel lekker op de site staan dus kan ik hier alsnog naar hartelust van genieten. (van de rest trouwens ook hoor, maar dat terzijde.)

De boerenkoolsalade heeft verder niet alleen zoete aardappel, maar de nodige pitjes van zonnebloem en pompoen en quinoa. Dus het is een prima maaltijdsalade. De dressing is vrij zoet en Matt maakt het met rode wijn azijn die hij in laat koken met suiker. Dat is super lekker maar zoals gezegd vrij zoet. Wil je het wat minder heftig maken dan kun je dit ook goed maken met bijvoorbeeld een goede balsamico. Je laat de suiker dan weg en je gebruikt alleen de balsamico. Deze kun je eventueel mengen met mayonaise voor een wat romiger resultaat of met olijfolie.

Boerenkoolsalade met zoete aardappel

Met gerookte amandelen

Let op dat je niet teveel zout in de salade strooit want door het gebruik van gerookte amandelen heb je al een zout tintje. Gerookte amandelen zijn meestal vrij zout, tenzij je ze natuurlijk zelf gerookt hebt. Maar als je ze uit een kant- en klaar zakje koopt dan zijn ze vrij zout. Vind ik in ieder geval. Je kunt ook zelf amandelen roosteren in de airfryer trouwens. Lekker snel en dan heb je zelf in de hand hoeveel zout er in de salade gaat.

De quinoa in de boerenkoolsalade vervang ik soms door zoete aardappel blokjes. Dus extra zoete aardappel en dan geen quinoa. Dat is absoluut een goede optie. Of gebruik iets als bulgur of rijst in plaats van quinoa. Dat kan zeker ook.

Boerenkoolsalade met zoete aardappel

Met rozijnen of cranberries

Voor de boerenkoolsalade met zoete aardappel gebruik je verder ook nog wat rozijnen of gebruik gedroogde cranberries. Ook hier geldt dat je die makkelijk weg kunt laten als je dat wilt.

Ben je fan een lekkere boerenkoolsalade? Probeer dan ook eens deze boerenkoolsalade met blauwe kaas of deze salade met feta en champignons.

boerenkoolsalade met zoete aardappel

Boerenkoolsalade met zoete aardappel en quinoa

Nog geen review
GangHoofdgerecht, Maaltijdsalade
KeukenHollandse keuken

Boerenkool is een salade; het klinkt misschien gek maar is absoluut meer dan de moeite waard!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 35 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 2 zoete aardappelen ongeschild en in blokjes van ± 2cm gesneden
  • 200 gr quinoa
  • 300 gr boerenkool alleen de bladeren en fijn gesneden
  • 70 gr pompoenpitten
  • 50 gr zonnebloempitten
  • 80 gr gerookte of geroosterde amandelen
  • 150 ml rode wijnazijn of een vijgen dadel azijn of balsamico
  • 3 el bruine basterdsuiker
  • 75 gr rozijnen
  • ½ sinaasappel gebruik hiervan de rasp van de schil en het sap
  • Olijfolie
  • Zout en peper

  • Verwarm de oven voor op 180°. Schep de aardappelblokjes, met 2 el olijfolie, zout en peper op een bakplaat en hussel dit even goed om. Hierna de bakplaat in de oven voor 25-30 minuten, tot de blokjes gaar zijn.
  • Kook ondertussen de quinoa voor 12 minuten in 500 ml water. Haal dan van het vuur en zet nog 10 minuten met gesloten deksel weg.
  • Voor de dressing breng je de rode wijnazijn met de suiker op laag vuur aan de kook en dit laat je een paar minuten pruttelen (wanneer je een dikkere azijn zoals bijvoorbeeld balsamico gebruikt, hoef je dit niet te doen). Doe de rozijnen, de geraspte sinaasappelschil en sinaasappelsap bij de azijn en zet dan opzij.
  • Om de boerenkool wat zachter en voller van smaak te maken, masseer je de boerenkool in een grote kom met olijfolie en wat grof zeezout. Kneed de boerenkool tot het begint te glanzen en slinkt
  • Schep de zoete aardappel, quinoa en de helft van de dressing bij de boerenkool en hussel alles even lekker door elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 699kcal | Koolhydraten: 93g | Eiwit: 24g | Vet: 29g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudigd onverzadigd vet: 11g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 12g | Transvet: 0.01g | Natrium: 115mg | Kalium: 1491mg | Vezels: 16g | Suiker: 17g | Vitamine A: 23577IU | Vitamine C: 83mg | Calcium: 334mg | Ijzer: 8mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.