Dude Food dinsdag: Boerenkoolsalade van Matt Preston
Trouwe lezers van de Dude Food dinsdag weten inmiddels al dat ik fan ben van Masterchef Australia in het algemeen en van Matt Preston in het bijzonder.
Het is namelijk niet de eerste keer dat ik deze überDude in het zonnetje zet.
Alweer even geleden heeft de maestro van de smaak weer een nieuw kookboek uitgebracht met hierin prachtige gerechten en veel geheime tips om complexe gerechten op een eenvoudige manier na te maken.
Hoewel de titel van het boek, De perfecte Preston, een beetje hoogdravend kan klinken, zit dit niet eens zover van de waarheid af.
Want Preston krijgt het weer voor elkaar om een receptenboek in elkaar te zetten met allerlei verschillende gerechten en smaken die van over de hele wereld verzameld zijn.
En… met allemaal slimme tips voor de echte Dude om indruk te maken op zijn Misses. Zo heeft Mister P. een recept om de perfecte Mango Cheatscake te maken in zijn boek gezet.
Daarover in een ander blog misschien wel meer…
Natuurlijk moest ik het boek hebben zodra het uit kwam en wat heb ik alweer genoten van wat Matt allemaal uithaalt in de keuken.
Persoonlijk vind ik dat iedere Dude de kookboeken van Preston in de kast moet hebben staan, want hij maakt het je zoveel makkelijker om stoere fratsen in de keuken uit te halen.
Onder de ruim 100 recepten vind je allerlei classy gerechten en ook genoeg stoere recepten waar je als man mee voor de dag kunt komen.
En, wat schetste mijn verbazing? Matt heeft ook de Oerhollandse groente boerenkool inmiddels ontdekt.
Boerenkool vind ik nu echt een stoere groente. Als ik dit eet voel ik me op de een of andere manier altijd een baas.
Wij eten boerenkool voornamelijk als een stamppot, maar Matt Preston zou zichzelf niet zijn als hij met deze supergroente geen compleet ander gerecht zou maken.
Nee, voor monsieur Preston geen geprakte hap op het bord, maar een sjieke salade waarin onze Nationale, groene trots de hoofdrol speelt.
Is het trouwens ‘sjieke’ of ‘chique’?
Ik kies lekker voor het vernederlandste ‘sjieke’, want dit past perfect bij het podium dat we aan de Oudhollandse groente geven.
Graag deel ik met jullie het boerenkoolrecept uit het laatste boek van Preston: boerenkoolsalade met zoete aardappel en quinoa.
Boerenkoolsalade met zoete aardappel en quinoa
Ingrediënten
- 2 zoete aardappelen ongeschild en in blokjes van ± 2cm gesneden
- 200 gr quinoa
- 300 gr boerenkool alleen de bladeren en fijn gesneden
- 70 gr pompoenpitten
- 50 gr zonnebloempitten
- 80 gr gerookte of geroosterde amandelen
- 150 ml rode wijnazijn of sangiovese azijn
- 3 el bruine basterdsuiker
- 75 gr rozijnen
- ½ sinaasappel gebruik hiervan de rasp van de schil en het sap
- Olijfolie
- Zout en peper
Instructies
- Kook ondertussen de quinoa voor 12 minuten in 500 ml water. Haal dan van het vuur en zet nog 10 minuten met gesloten deksel weg.
- Voor de dressing breng je de rode wijnazijn met de suiker op laag vuur aan de kook en dit laat je een paar minuten pruttelen (wanneer je de sangiovese azijn gebruikt, hoef je dit niet te doen). Doe de rozijnen, de geraspte sinaasappelschil en sinaasappelsap bij de azijn en zet dan opzij.
- Om de boerenkool wat zachter en voller van smaak te maken, masseer je de boerenkool in een grote kom met olijfolie en wat grof zeezout. Gewoon lekker met je handen knijpen.
- Schep de zoete aardappel, quinoa en de helft van de dressing bij de boerenkool en hussel alles even lekker door elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.