Cooking battle Hildesheim | simoneskitchen.nl

Een kookwedstrijd tussen twee bloggers teams? Ja tuurlijk joh, klinkt hartstikke leuk. Aldus zo ongeveer mijn eerste reactie na de allereerste mail van Liesbeth van Tourismusmarketing Niedersachsen of ik wellicht interesse had om mee te doen aan de cooking battle. Het idee klonk super. We zouden met twee team afreizen naar Duitsland (Hildesheim en Wolffenbuttel) alwaar we met de lokale producten daar ‘iets’ zouden gaan koken.

De details zouden later volgen. Mijn partner in crime was natuurlijk snel gekozen, dat moest Esmée worden. Het was maanden later voor we in de auto hopten en onderweg gingen naar Hildesheim, onze eerste stop voor de cooking battle. Het weer hadden we in ieder geval mee want Es en ik waren wat te vroeg waardoor we heerlijk buiten konden genieten van een biertje en een huisgemaakte limonade bij Braumanfaktur Hildesheim.

De competitie

Onze tegenstanders waren Suzanne van Puur Suzanne en haar zus Yvonne. Dat het in ieder geval een gezellige wedstrijd ging worden bleek al meteen die avond waar we met hamburgers en bier elkaar een beetje leerden kennen en vooral heel erg veel gelachen hebben. Het ging pas echt fout (lees; de slappe lach) toen Liesbeth ons vertelde over de Duitse boer zoekt vrouw. Ik ga niks verklappen maar google vooral even op bauer sucht frau… Je bent gewaarschuwd.

Diezelfde avond kregen we de opdracht door voor de dag erop. We moesten een traditioneel dessert uit de regio maken maar dan met onze eigen twist eraan en voor het hoofdgerecht was de verplichte ingrediënt aardappel. Na het avondeten trokken de teams zich terug om zich voor te bereiden op de strijd van de dag erna.

’s Avonds werd ons groepje nog een tikkeltje groter doordat Laura van What about her en Robbert ook aankwamen.

Affijn, Es en ik waren het al vrij snel eens over de twist aan de Welfenspeise (dat was het dessert dus) en wat we wilden gaan maken voor het hoofdgerecht. We hadden maar een uur dus zaak om niet al te ingewikkeld te denken. Het recept voor het dessert en het recept voor de aardappelsalade zal ik ook nog met jullie delen! We hebben de Welfenspeise vorige week hier overgemaakt. (want we waren een foto vergeten te maken tijdens de wedstrijd. Stress he..)

Eerst lokale ingredienten plukken

De dag van de cooking battle begon – uiteraard – met een ontbijt waarna we naar Klostergut Sorsum, de lokale biologische boerderij inclusief boerderijwinkel.  Op de boerderij werden we het land op gebracht en mochten we zelf onze spullen uit kiezen. Aardappels gescoord en wat van die prachtige koolrabi en de rest van onze ingredienten was ook al snel in huis. ’s Middags hadden we nog even tijd om de omgeving te verkennen en Hildesheim centrum onveilig te maken. En zochten we vast op waar de battle plaats zou gaan vinden. De lokatie van de strijd was , midden in het centrum gelegen en voorzien van alle gemakken.

Om 5 uur mochten we wel al wat voorbereiden aan het dessert want dat moest opstijven in de koeling. Suzanne en Yvonne hadden heel dapper een vegan versie van het dessert gemaakt wat er wel een extra moeilijkheidsgraad aan gaf, maar daar kregen ze dan weer wel punten voor. Originaliteit was er in ieder geval.

De jury

De jury bestond uit vijf mensen met diverse functies in de regio en Laura als special guest… Die zich enigszins ongemakkelijk voelde, zoals je ziet. Haha…. We kregen punten voor smaak, creativiteit, originaliteit, opmaak enne… dat was het geloof ik. Sommige juryleden namen hun taak een tikkeltje te serieus maar goed over het algemeen was het gezellig en… lekker!

Druk aan het werk

De winnaars van de eerste wedstrijd waren… tromgeroffel… Esmée en ik! En, al zeggen we het zelf die aardappelsalade was ook wel echt heel erg lekker. We hadden er de lokale worst in verwerkt en met een pittige mosterd mayo dressing en afgemaakt met spekjes, ei en bosuitjes. Daar kun je de gemiddelde Duitser dan weer wel blij mee maken, dus dat hadden we goed ingeschat.. 🙂

In afwachting van het jury rapport met van die lekker bezweette koppies

Dag 2

Dag 2 ging over asperges en aardbeien. Dit keer geen hercreatie van een bestaand recept maar de vrije hand. Ook wel fijn. Allereerst mochten we onze eigen aardbeien plukken en kochten we verse asperges op de markt. Het liep al tegen het einde van het asperge seizoen. Door het warme weer was alles een tikkeltje sneller gegaan dan gepland met de asperges dus het was nog even zoeken naar groene asperges. We wilden namelijk een variant maken op dit recept van groene aspergesalade met hazelnoot en als dessert een variant op de aardbeien tiramisu. Kan niet mis zou je bijna denken toch?

May the battles begin!

De locatie voor de tweede strijd was in Kochschule Bonapp waar het mooi maar ook errug warm was! De strijd ging dit keer veel meer nek aan nek en ook dit keer wonnen Esmée en ik maar het was echt op het nippertje hoor! En het was natuurlijk ook maar voor de lol (en een fles Jagermeister..)

De gerechten van dag 2

Al met al hebben we twee super leuke dagen gehad in Hildesheim en Wolfenbuttel. Hard werken ook in de hitte maar gezellig was het absoluut. Dus we zijn klaar voor de re-match! Voor het verhaal van Suzanne kun je hier even checken!

Disclaimer: We waren in Duitsland op uitnodiging van Tourismus Marketing Niedersachsen, maar alle meningen zijn die van mijzelf zoals gebruikelijk

Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
No ratings yet

Welfenspeise

Bereidingstijd: 15 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

 • 4 eieren
 • 400 ml slagroom
 • 3 el aardappelzetmeel
 • 2 tl custard
 • 2 tl vanille
 • 6 el suiker
 • 300 ml apfelkorn
 • 2 el sinaasappelsap
 • 2 tl sinaasappelrasp

Instructies

 • Scheidt het eiwit en de dooier van elkaar. Doe het eiwit over in een schone kom en klop tot het stijf is.
 • Meng 6 el van de slagroom met 2 el van het aardappelzetmeel. Roer tot de klontjes eruit zijn.
 • Doe de rest van de slagroom met de vanille en 4 el suiker in een steelpan en breng dit aan de kook. Roer het zetmeelmengsel erdoor en kook het geheel even zachtjes door. Laat van het vuur afkoelen tot handwarm.
 • Meng het dan met het eiwit en vouw dit voorzichtig door elkaar.
 • Verdeel het mengsel over vier kommen of glazen en zet in de koeling om op te stijven. Doe dit liefst een dag van tevoren maar een paar uur zou ook goed moeten gaan.
 • Maak het topmengsel door het eigeel in een pannetje te doen en te mengen met 300 ml apfelkorn, 2 el sinaasappelsap, 2 el suiker, 2 tl custard en de rasp. Breng dit voorzichtig aan de kook en laat heel even doorkoken tot het indikt.
 • Doe dit vervolgens op de ingedikte creme en zet het nog minstens een uur in de koelkast.
Gang: Dessert
Auteur: Simone

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!