In de regel koop ik geen kookboeken als er geen foto’s in staan. Ik vind dat gewoon simpelweg niks. Saai, niet interessant. En dan kunnen de recepten nog zo goed zijn; als er geen plaatjes bij staan haak ik af. Dit boekje is ook geen kookboek, maar meer een handleiding naar het zelf ontwikkelen van recepten. Niet alle recepten natuurlijk maar het is een leidraad voor sommige lastige dingen. Bakken is per definitie vele malen lastiger als ‘gewoon’ koken. Een snufje van dit en een snufje van dit, werkt nu eenmaal minder goed als je iets wilt gaan bakken. Daar heb je wat meer voor nodig.

En die leidraad daar voorziet Michael Ruhlman in met dit briljante pocketboek. Het ziet er niet uit, daar moet ik eerlijk in zijn. Een plaatje zul je er niet in tegenkomen, maar wat je er wel in vind zijn de verhoudingen die je moet gebruiken voor het maken van cakes, voor het maken van muffins, voor brood enzovoort. Als je die ratios onder de knie hebt, kun je in wezen echt alles maken. En het is gewoon heel erg leuk om dat eens te proberen. Met de ratio alleen ben je er niet maar er staan allerlei handige tips in waar je op moet letten, hoeveel bakpoeder je nodig hebt of hoeveel gram droge stof, wat je moet doen als je de vloeistof wilt vervangen door bijvoorbeeld yoghurt (ook vloeibaar maar heeft net iets meer body als bijvoorbeeld melk) of een vruchtenpuree. Als je mijn aantekeningenschrift ziet waar ik aan het uitwerken ben hoeveel ik van wat nodig heb… Het lijkt meer een wiskundige verhandeling als een recept, maar het eindresultaat heeft me tot nu toe nog niet teleurgesteld.

Tuurlijk ga je soms de mist in, maar dat gebeurt ook met een normaal recept. Want ook die kloppen lang niet altijd! En met de verhoudingen ben ik nog niet fout gegaan, maar je probeert wel eens een smaak combinatie die dan bij nader inzien niet helemaal lekker loopt.

Hoe dan ook, als je houdt van een beetje puzzelen en als je graag je eigen recepten wilt gaan maken maar niet weet waar je moet beginnen, dan is Ratio een absolute aanrader. Het is niet in het Nederlands jammer genoeg maar als je een beetje engels kunt dan kom je hier ook wel uit.

Ratio van Michael Ruhlman is verkrijgbaar bij Bol.com voor 14,99

Delen is fijn!