Paella van parelgerst
Deze paella van parelgerst is weer eens een hele andere manier om een paella te maken. Het wordt bereidt in de oven in plaats van op het vuur en smaakt door de gerst wel heel anders, maar zeker niet minder lekker.
Paella van parelgerst
Hou je van vis en visgerechten dan zit je met deze paella van parelgerst absoluut goed. Er gaan garnalen in, zalm en optioneel kun je er inktvisjes aan toevoegen. Ik heb met inktvis nog een beetje een haat-liefde verhouding maar dat terzijde.
Dit gerecht werd overigens niet door mij gemaakt, maar was onderdeel van een fotoshoot die ik had voor het bookazine van Life Unlimited. Het magazine ging over gezond ouder worden en ik fotografeerde de gerechten voor de uitgave. Dit gerecht van paella van parelgerst komt hier dus uit.
Voorweken
Om de paella van parelgerst te maken heb je wel wat voorbereiding nodig. De gerst moet namelijk weken gedurende ongeveer 8 uur, maar makkelijkste is het om dit de avond tevoren in de week te zetten. Je kunt overigens ook soorten kopen die je direct kunt verwerken. Maar let daar wel even op als je met dit recept aan de slag gaat.
Je bereidt dit recept gedeeltelijk in de pan en gedeeltelijk in de oven. Je doet niet alles er tegelijk in omdat de verschillende onderdelen ook verschillende bereidingstijden hebben. Let daar dus op als je het gaat maken.
Je kunt een traditionele paellapan gebruiken maar je kunt het ook prima in een ovenschaal bereiden.
Wat is parelgerst?
Parelgerst is er eentje in de categorie ‘vergeten granen’. De tarwe die we over het algemeen gebruiken is nogal genetisch gemanipuleerd en is daarmee in de loop der jaren steeds ongezonder geworden. Parelgerst is nog een oude tarwesoort en daarmee ook gezonder dan de modernere varianten. Het heeft een lekkere bite en is perfect voor dit gerecht. Natuurlijk maakt dat deze paella ook meteen heel anders, want de ‘normale’ rijst is veel zachter. Wat wel ontbreekt in dit paella recept is het korstje waar de paella om bekend staat. Die mis je, maar door de stevigere structuur van de gerst heb je dat als vervanging. Meer weten over parelgerst? Check dan dit artikel.
Paella van parelgerst
Materiaal
- paella pan of ovenschaal
Ingrediënten
- 400 gram parelgerst of gort, een nachtje geweekt
- 1,5-2 ltr bouillon
- 1 envelopje saffraan
- 8 stuks kippenpootjes of dijen niet te groot
- 3 tenen knoflook
- 400 gr tomaten in blokjes, zoet en rijp
- peper en zout naar smaak
- olijfolie om in te bakken
- 1 gele paprika
- 1 rode paprika
- 1 zalmmoot in 8 stukken
- kleine pijlinktvisjes naar smaak schoongemaakt en in stukjes gesneden
- 300 gr doperwten vers of diepvries
- 12 mosselen zonder schelp
- 16 mosselen met schelp
- 400 gr grote garnalen kop eraf maar de rest eraan
- fijngehakte platte peterselie naar smaak
- 2 citroenen in partjes
- Je moet de gerst eerst en nachtje weken en koken voor je m bereidt, maar er zijn varianten te koop die je meteen kunt verwerken. Zet de gerst of gort gewoon een nachtje in ruim water. De volgende dag afgieten en bereiden zoals in het recept beschreven staat.
- Verwarm de bouillon met de saffraan erin. Verwarm de oven voor op 200˚C. Bak de kippenpoten en/of dijen met de knoflook zacht aan in olijfolie en bak ongeveer 15 minuten. Voeg de tomatenblokjes toe en laat nog 15 minuten sudderen, breng op smaak met peper en zout
- Doe dan de gerst en 1,5 l bouillon erbij en roer goed om. Doe alles in een ruime paella-pan of ovenschaal en zet die in de oven. Let op: er moet nog flink wat ruimte over zijn, want de gerst neemt de bouillon op.
- Snijd ondertussen de paprika in blokjes. Doe na 15 minuten de paprika, zalm en eventueel inktvisstukjes en doperwten bij de paella. Check of er nog genoeg vocht in zit, anders een beetje bouillon bijgieten. Roer alles goed om. Laat nog 10 minuten in de oven. Roer af en toe om.
- Rangschik dan de mosselen en garnalen mooi op de schaal, duw ze een beetje in de rijst en het vocht. Laat nog 10 minuten gaar worden. Check even of de gerst gaar maar nog wel knapperig is, anders kun je de schaal afgedekt nog even in de oven laten staan. Bestrooi vlak voor het opdienen met peterselie en serveer met de partjes citroen.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Nieuwsgierig blijven is mijn belangrijkste poging, niet eens zozeer om jong te blijven maar om midden in het blijven te blijven staan. Nieuwe dingen proberen, nieuwe plekken bezoeken, mezelf prikkelen.
Maar ook eten, niet die verschrikkelijk lekkere, slechte dingen allemaal laten staan, maar afwisselen met gezond en superlekker.
Ben erg benieuwd wat er voor interessante onderzoeken en recepten in dit bookazine staan!
Niet een heel uitgebreid antwoord hier. 😉
Ik probeer jong te blijven door jong te denken. Overal met enig positieve jonge naïviteit tegen aan te kijken.
En alles te bekijken alsof het de eerstekeer is dat je het ziet. Natuurlijk is gezond leven een groot onderdeel van jong blijven. Maar afgelopen jaren heb ik gemerkt dat de geest ook een onwijs groot aandeel erin heeft. 🙂
Hi Simone,
Mijn lief zegt altijd dankzij jou worden we allemaal 15 jaar ouder omdat we zo gezond eten, met af en toe lekker zondigen. Ze zeggen ook altijd “rust roest” dus we blijven in beweging. Ik loop hard (halve marathon) maar pak zeker je nodige rust en zoek die nou juist soms bewust op! Verzamel zoveel mogelijk mooie herinneringen zodat je later moois hebt om weer te delen met je (klein)kinderen. Zo blijft je bovenkamer ook jong. Groetjes Es
Wat een grappige vraag.. wat we doen om zo lang mogelijk jong te blijven 🙂 Voor mij zeker, omdat ik me nog piepjong voel; dus eigenlijk voelt het niet legitiem om erop te antwoorden… Anyway;
Ik geloof volledig in wat Marianne zegt; nieuwsgierig zijn en blijven; je geest blijven prikkelen, inspireren, stimuleren. In mijn geval betekent dat leven, delen, lachen, praten, huilen met mooie boeiende en/of lieve mensen, veel reizen, buiten zijn, lezen, mijn mooie werk doen, schrijven, mooie musea bezoeken en al het moois wat er nog meer te zien en doen is.
Geen garantie dat je oud wordt; maar wel dat ik ‘het heden’ in ieder geval zoveel mogelijk benut en bewust beleef/ervaar 🙂
Ja precies, wat Marianne zei vond ik ook zo simpel eigenlijk en zo ontzettend waar… ! En verder helemaal eens met wat je zegt!
Tja moeilijk om te zeggen hoe je zo lang mogelijk gezond oud wordt. Je wordt overspoeld met informatie over gezond eten, wel of niet superfoods. En wat is nou precies superfood? Ik denk dat je je gezond verstand moet gebruiken en elke dag lekkere verse groenten moet eten met een stukje vlees en vis erbij. En soms dat stukje vlees overslaan. Geen pakjes en zakjes maar zelf koken. En af en toe zondigen mag best wel. Probeer zoveel mogelijk in beweging te blijven en naar buiten te gaan.