Deze paella van parelgerst is weer eens een hele andere manier om een paella te maken. Het wordt bereidt in de oven in plaats van op het vuur en smaakt door de gerst wel heel anders, maar zeker niet minder lekker.

Paella van parelgerst | simoneskitchen.nl

Paella van parelgerst

Hou je van vis en visgerechten dan zit je met deze paella van parelgerst absoluut goed. Er gaan garnalen in, zalm en optioneel kun je er inktvisjes aan toevoegen. Ik heb met inktvis nog een beetje een haat-liefde verhouding maar dat terzijde.

Dit gerecht werd overigens niet door mij gemaakt, maar was onderdeel van een fotoshoot die ik had voor het bookazine van Life Unlimited. Het magazine ging over gezond ouder worden en ik fotografeerde de gerechten voor de uitgave. Dit gerecht van paella van parelgerst komt hier dus uit.

life-unlimited-294

Voorweken

Om de paella van parelgerst te maken heb je wel wat voorbereiding nodig. De gerst moet namelijk weken gedurende ongeveer 8 uur, maar makkelijkste is het om dit de avond tevoren in de week te zetten. Je kunt overigens ook soorten kopen die je direct kunt verwerken. Maar let daar wel even op als je met dit recept aan de slag gaat.

Je bereidt dit recept gedeeltelijk in de pan en gedeeltelijk in de oven. Je doet niet alles er tegelijk in omdat de verschillende onderdelen ook verschillende bereidingstijden hebben. Let daar dus op als je het gaat maken.

Je kunt een traditionele paellapan gebruiken maar je kunt het ook prima in een ovenschaal bereiden.

Wat is parelgerst?

Parelgerst is er eentje in de categorie ‘vergeten granen’. De tarwe die we over het algemeen gebruiken is nogal genetisch gemanipuleerd en is daarmee in de loop der jaren steeds ongezonder geworden. Parelgerst is nog een oude tarwesoort en daarmee ook gezonder dan de modernere varianten. Het heeft een lekkere bite en is perfect voor dit gerecht. Natuurlijk maakt dat deze paella ook meteen heel anders, want de ‘normale’ rijst is veel zachter. Wat wel ontbreekt in dit paella recept is het korstje waar de paella om bekend staat. Die mis je, maar door de stevigere structuur van de gerst heb je dat als vervanging. Meer weten over parelgerst? Check dan dit artikel.

Paella van parelgerst | simoneskitchen.nl

Paella van parelgerst

Nog geen review
GangHoofdgerecht
KeukenSpaanse keuken

Een heerlijke versie van de klassieke paella. Dit keer met gerst in plaats van rijst. Hierdoor krijgt het gerecht wat meer bite.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 8 uur
bereiding 45 minuten
totaal 8 uur 45 minuten

4 personen

Materiaal

  • paella pan of ovenschaal

Ingrediënten

  • 400 gram parelgerst of gort, een nachtje geweekt
  • 1,5-2 ltr bouillon
  • 1 envelopje saffraan
  • 8 stuks kippenpootjes of dijen niet te groot
  • 3 tenen knoflook
  • 400 gr tomaten in blokjes, zoet en rijp
  • peper en zout naar smaak
  • olijfolie om in te bakken
  • 1 gele paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 zalmmoot in 8 stukken
  • kleine pijlinktvisjes naar smaak schoongemaakt en in stukjes gesneden
  • 300 gr doperwten vers of diepvries
  • 12 mosselen zonder schelp
  • 16 mosselen met schelp
  • 400 gr grote garnalen kop eraf maar de rest eraan
  • fijngehakte platte peterselie naar smaak
  • 2 citroenen in partjes

  • Je moet de gerst eerst en nachtje weken en koken voor je m bereidt, maar er zijn varianten te koop die je meteen kunt verwerken. Zet de gerst of gort gewoon een nachtje in ruim water. De volgende dag afgieten en bereiden zoals in het recept beschreven staat.
  • Verwarm de bouillon met de saffraan erin. Verwarm de oven voor op 200˚C. Bak de kippenpoten en/of dijen met de knoflook zacht aan in olijfolie en bak ongeveer 15 minuten. Voeg de tomatenblokjes toe en laat nog 15 minuten sudderen, breng op smaak met peper en zout
  • Doe dan de gerst en 1,5 l bouillon erbij en roer goed om. Doe alles in een ruime paella-pan of ovenschaal en zet die in de oven. Let op: er moet nog flink wat ruimte over zijn, want de gerst neemt de bouillon op.
  • Snijd ondertussen de paprika in blokjes. Doe na 15 minuten de paprika, zalm en eventueel inktvisstukjes en doperwten bij de paella. Check of er nog genoeg vocht in zit, anders een beetje bouillon bijgieten. Roer alles goed om. Laat nog 10 minuten in de oven. Roer af en toe om.
  • Rangschik dan de mosselen en garnalen mooi op de schaal, duw ze een beetje in de rijst en het vocht. Laat nog 10 minuten gaar worden. Check even of de gerst gaar maar nog wel knapperig is, anders kun je de schaal afgedekt nog even in de oven laten staan. Bestrooi vlak voor het opdienen met peterselie en serveer met de partjes citroen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 721kcal | Koolhydraten: 101g | Eiwit: 62g | Vet: 9g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 2g | Transvet: 0.01g | Cholesterol: 278mg | Natrium: 349mg | Kalium: 1730mg | Vezels: 22g | Suiker: 9g | Vitamine A: 2553IU | Vitamine C: 149mg | Calcium: 164mg | Ijzer: 8mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Bewaren

Bewaren

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.