Diabetes, overgewicht en obesitas

Het zijn in onze huidige maatschappij mega grote problemen en vaak begint het met insulineresistentie. Een duidelijk teken dat je lichaam moeite heeft met het verwerken van de voeding die je naar binnen werkt of met jouw manier van leven. En het fijne is; tenzij het een medische aandoening is, kun je zelf veel doen aan het voorkomen of genezen van insulineresistentie. Maar wat is het eigenlijk en hoe herken je het?

Stappel pannenkoeken, insulineresistentie | simoneskitchen.nl

Wat is het?

Insulineresistentie ontstaat wanneer je lichaam continue teveel insuline moet produceren. Stel je eet elke dag een pak koekjes leeg. En je herhaalt dit dag in, dag uit, maand in, maand uit. Die koekjes zitten vol met suiker en dus komt insuline in actie om te zorgen dat je bloedsuikerspiegel naar beneden gaat. De suiker wordt omgezet in glycogeen en netjes opgeborgen in je lever en in je spieren. Tot zover niks aan de hand. Maar eet je dag in dag uit diezelfde rol met koekjes dan worden de insulinereceptoren van je cel ongevoelig voor de overdaad. Ze slijten als het ware een beetje. En als reactie moet je alvleesklier elke keer dat je weer die rol koekjes eet meer en meer insuline produceren om je bloedsuikerspiegel naar beneden te krijgen.

Op gegeven moment zorgt al die insuline voor een enorme bloedsuikerdip, we kennen het vast allemaal wel. En het resultaat daarvan is dat jij waarschijnlijk weer zin krijgt in iets zoets. En de vicieuze cirkel is geboren.

Negeer je de tekenen van je lichaam en ga je vrolijk door dan kan je alvleesklier dat op gegeven moment niet meer aan en er wordt niet meer genoeg insuline geproduceerd. Het resultaat: diabetes type II. De enige manier om de hoeveelheid suiker nog uit te scheiden is via de urine. Dat is dan ook de manier waarop diabetes wordt aangetoond.

Behalve het eten van een overdosis suiker en koolhydraten kan insulineresistentie ook ontstaan door stress, roken, overgewicht en een inactieve leefstijl. Er zijn namelijk drie hormonen in je lichaam die verantwoordelijk zijn voor het verhogen van de bloedsuikerspiegel. Dat is cortisol, adrenaline en glucagon. Cortisol komt in actie als je continue teveel stress hebt, adrenaline als je veel acute stress hebt en glucagon als er te weinig glucose in je bloed is.

Symptomen

Hoe herken je insulineresistentie?

  • Je komt snel aan als je koolhydraten eet
  • Je hebt erge last van bloedsuikerdips na het eten van koolhydraten
  • Je komt aan en dan vooral rondom je middel (zwembandjes)
  • Suikerverslaving/ grote behoefte aan zoetigheid
  • Moe na een maaltijd
  • Slecht slapen
  • Weinig energie

Zoals je ziet aan bovenstaand lijstje zijn het symptomen waar we allemaal wel eens mee te maken krijgen. Dat maakt het ook lastig om meteen in actie te komen en gaan we vaak door tot diabetes type II wordt geconstateerd. Uiteraard zou het een stuk beter zijn om de symptomen al eerder te herkennen en actie te ondernemen om dat te voorkomen.

Wat kun je doen aan insulineresistentie?

  • Het wordt natuurlijk een saai verhaal maar eet meer groente en fruit en minder bewerkte voedingsmiddelen! En dan de nadruk op groente en niet op fruit. Eet je fruit zorg dan dat je het combineert met vezels of met vet. Maak je een smoothie zorg dan bijvoorbeeld dat je die maakt met een avocado erin en wat spinazie. Of maak een smoothiebowl en beleg die met lijnzaad, noten en zaden. Eet vooral genoeg vezels
  • Beperk de hoeveelheid koolhydraten die je eet en dan met name de snelle koolhydraten (wit brood, pasta, koek en snoepgoed)
  • Doe aan sport! Vooral werken met gewichten zorgt ervoor dat je insulinereceptoren toenemen en kunnen dus zorgen voor een betere insuline gevoeligheid
  • Hoewel stress lang niet altijd kan worden voorkomen helpt het wel om dit te verminderen door genoeg te ontspannen.
  • Afvallen
  • Stoppen met roken

Overgang en insulineresistentie

Zit je in de overgang dan ben je wat gevoeliger voor het ontstaan van insulineresistentie. Een extra reden om hier bedacht op te zijn. Ook door het iets vertragen van de schildklier daalt het gehalte serotonine waardoor je meer zin krijgt in zoet. En dat betekent echt niet dat je eenmaal in de overgang niet meer af kunt vallen, maar het betekent wel dat je misschien wat meer geduld moet hebben. En onthou dat het er meestal ook niet in één week is aangekomen, dus langzaam is niks mis mee. Wees vooral ook lief voor jezelf.

Ik heb aanleg om teveel zoet te eten dus ik probeer dat binnen de perken te houden. Maar ik ga er niet om liegen; het is een continue proces dat ik in de gaten moet houden. Al dat lekkers lokt me continue en zeker als ik me een paar keer te buiten ben gegaan staat mijn suikerdraak weer voor de deur te briesen. 🙂

Delen is fijn!