Budget koken: Visschotel

Vispastei | simoneskitchen.nl

Goedkope vis

Vis is duur. Althans de meeste vis is duur, dus in een budgetvriendelijk recept verwacht je wellicht niet meteen een visschotel. En eerlijk is eerlijk, ik had er vast iets heel anders ingedaan, maar Esmée – budgetkoningin – stelde voor om in onze geplande visschotel koolvis te doen. Een pakje met 400 gram koolvis uit de vriezer kost niet meer dan € 1,79. Dat is niet veel geld. En volgens de verpakking ook nog MSC gecertificeerd. Het zou bijna niet kunnen zou je denken…

En nee koolvis is niet mijn favoriet. In deze ovenschotel kan het prima, omdat de vis niet de boventoon voert, maar ik vind kabeljauw wel echt een stuk lekkerder. (en zalm, en schol en makreel enzovoort…) Dus vervangen kun je de vis zeker voor iets anders. Ik was ook heel erg benieuwd hoe het zou smaken, want vis in een ovenschotel met kaas leek me niet de meest logische combinatie.

Visovenschotel | simoneskitchen.nl

Dat viel me dan weer 100% mee en ik wil deze zeker nog een keer gaan maken met andere vis. De koolvis is half bevroren in de ovenschotel gegaan en is dus heel snel om te maken, maar daardoor wordt het wel een tikkie vochtig onderin de schaal. Kan geen kwaad overigens en doet van de smaak niets af, maar ik vermoed dat het met verse vis al heel anders is.

We vulden de schaal verder aan met spinazie, aardappelpuree en een lekker pittig sausje met de nodige mosterd en kaas. Budget vriendelijk, makkelijk en lekker!

Vis ovenschotel

Ingredients:

  • 750 gr kruimige aardappels
  • 25 gr boter
  • scheutje melk
  • 300 gr spinazie
  • 200 gr koolvis, in blokjes
  • peper
  • zout
  • eventueel nootmuskaat

Voor de saus:

  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 3 takjes tijm
  • 2 el grove mosterd
  • 75 gr geraspte kaas plus extra voor eroverheen
  • 500 ml melk (ongeveer)

Directions:

  1. Schil de aardappels en zet op in ruim water met zout. Kook tot ze gaar zijn. Pureer met een stamper en maak smeuiig met de boter en een scheutje melk. Breng op smaak met zout, peper en eventueel nootmuskaat.
  2. Slink de spinazie door het even kort te roerbakken in een wok. Laat uitlekken in een vergiet en druk al het vocht er zoveel mogelijk uit.
  3. Maak onderin de ovenschotel een laag met de koolvis. Doe hierop de spinazie en dek af met de aardappelpuree. Verwarm de oven voor op 200 ˚C.
  4. Voor de saus smelt je de boter in een steelpannetje en voeg de bloem eraan toe. Roer even goed door tot de bloem en de boter een geheel vormen. Voeg scheutje voor scheutje de melk toe en roer elke keer tot het is opgenomen. Ga door tot je een niet al te dikke saus hebt. Het wordt dikker als je het even laat inkoken.
  5. Voeg als laatste de tijm en mosterd toe en de geraspte kaas. Roer het geheel goed door tot je een lobbige saus hebt.
  6. Giet de saus over je aardappelpuree en dek af met de rest van de geraspte kaas.
  7. Bak de ovenschotel voor 45 minuten in de oven of tot het goudbruin is.

De mooie lepels zijn van Mepra

Bewaren

Bewaren

Simone van den Berg

Food- and travelblogger. Houd van goed eten (wie niet?) Reist ook graag de wereld over om smaken en culturen te ontdekken. In het dagelijks leven foodfotograaf, receptontwikkelaar , reisfanaat en kattengek. Soms op een missie om gezonder te gaan leven. Altijd dan weer afgewisseld met perioden van belachelijk decadente desserts. Woont samen met Tom en hun twee katten Humphrey en Buffy in het midden van het land.

4 comments

  1. 750 kg aardappels lijkt me wat veel 😉

  2. Budget Koningin!
    Ik loop helemaal naast mijn schoenen nu! 😀
    X

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *