Het inmaken van je groentes of groente inleggen zoals het ook wel wordt genoemd, is verrassend eenvoudig om te doen en met dit snelle recept kost het je slecht een half uurtje om te maken. (en dan ook nog een half uur laten staan)

groente inleggen

Zelf groente inmaken

Soms heb je van die ideeƫn over bepaalde gerechten of methodes die compleet fout blijken te zijn. Het inmaken van groente is daar een goed voorbeeld van. In mijn hoofd zou dat minimaal een aantal dagen duren, maar in werkelijkheid was het niet meer dan een half uurtje werk.

Natuurlijk heb je daarna ook nog tijd nodig om de smaken in te laten trekken en om de azijn zijn werk te laten doen, maar het is echt een stuk eenvoudiger om je eigen groente in te maken dan ik dacht. Ik heb het dit keer gemaakt voor een snel recept van een broodje met mozzarella en daar kwamen de ingelegde groentes op. Wil je het langer bewaren check dan hieronder voor de stappen.

Ingelegde groente met een broodje mozzarella

Schoonmaken van de groente

Om de groente in te leggen begin je uitaard met het schoonmaken van de groente. Je kunt diverse groente gebruiken of – als je dat handiger vindt – je kunt per soort inleggen. Ik koos hier voor een mix van groentes. Ziet er lekker kleurig uit en is bij diverse gerechten heel lekker.

Je schilt de groente eerst waar nodig en je snijdt ze – liefst met een mandoline – heel dun. Kan natuurlijk ook met een mes maar dat is iets meer werk en je bent er waarschijnlijk langer mee bezig. Daarna bestrooi je de groente met zout.

Bestrooien met zout

Het zout zorgt ervoor dat er overtollig vocht uit de groente wordt getrokken en met name voor stevige groentes zoals wortel, courgette en radijs zorgt dat voor een beter resultaat. Bovendien zorgt zout ervoor dat je de groentes langer kunt bewaren en geeft natuurlijk ook smaak. Wees niet bang voor een te zout resultaat want je spoelt het zout er weer af voor je de groente verder verwerkt.

ingelegde groente

Bewaren

Ik heb hier een hoeveelheid gemaakt voor direct gebruik en geen maatregelen genomen om het langer te kunnen bewaren. Van oorsprong werd groente natuurlijk ingelegd om lang van te kunnen genieten. Wil je dat ook zorg dan voor een aantal dingen.

  • Je maakt de groente schoon zoals hieronder.
  • Je zorgt voor gesteriliseerde potten. Dit doe je door ze met heet water te wassen en eventueel in de oven te drogen op 100ĖšC. De vaatwasser is vaak ook handig hiervoor op de heetste stand.
  • Je vult de potten nu met de voorbereide groente en zorg ervoor dat je voldoende ruimte overhoudt voor de inlegvloestof.
  • Deze kun je dan het beste tegen de kook aan brengen tot de suiker is opgelost en over de groente heen gieten in de potten. Zorg dat je nog wel een klein beetje ruimte van een centimeter ongeveer overhoudt.
  • Zorg dat eventuele luchtbellen verdwijnen. Dit kun je doen door er met een schone lepel de bellen eruit te drukken.
  • Eenmaal gevuld en zonder luchtbellen zorg je ervoor dat de randen van de weckpotten goed schoon zijn en je sluit ze af.
  • Je kunt de potten nu eventueel nog verder verhitten om ze helemaal luchtdicht af te sluiten.
  • Laat ze daarna goed afkoelen en bewaar op een droge en koele en donkere plaats.

Verse kruiden

Voor het recept hieronder heb ik ook verse kruiden gebruikt. Ik heb niet uitgeprobeerd of dat ook ingelegd kan worden voor langere tijd. Omdat kruiden zoals peterselie zacht zijn heb ik daar zo mijn twijfels over. Ik zou die niet toevoegen als je het lang wilt bewaren.

Een nog snellere pickle is bijvoorbeeld dit recept voor komkommersalade met Aziatische twist.

ingelegde groente
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
No ratings yet

Ingelegde groente

Ook lekker om in te leggen is dun gesneden rauwe biet bijvoorbeeld. Dat kan hier goed bij. Wil je de ingelegde groente lang bewaren check dan de instructies in de post hierboven.
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur
Dieetsoort glutenvrij
Porties: 4 personen

Benodigdheden

Ingrediƫnten

  • 1 wortel geschild en dun gesneden
  • 1 komkommer dun gesneden
  • 200 gr radijsjes dun gesneden
  • 2 el zeezout
  • 250 ml witte wijn azijn
  • 110 gr suiker
  • 125 ml water
  • 1 tl mosterd zaadjes
  • 2 tl venkelzaadjes
  • 1 tl zwarte peper korrels
  • 1/2 bosje grof gehakte platte peterselie
  • 1/2 bosje verse dille grof gehakt

Instructies

  • Doe de wortel, komkommer, radijs, bietjes en het zout in een vergiet en zet dit op een schaal. Schud even om alles te combineren. Laat dit voor 20 minuten staan voor je alles afspoelt onder koud stromend water. Laat uitlekken en zet apart.
  • Doe de azijn, suiker en water in een steelpan en verhit. Roer tot de suiker is opgelost. Voeg de mosterd zaadjes, venkel (of anijs), peper, peterselie, dille en groentes toe en roer om alles te combineren.
  • Giet de hete vloeistof nu over de groente heen.
  • Laat minimaal 20 minuten in de koelkast staan voor je het serveert met de burrata en het zuurdesem brood.
Gang: Bijgerecht
Keuken: Hollandse keuken
Trefwoord: azijn, suiker, wortel
Dieetsoort: glutenvrij
Auteur: Donna Hay

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn: 155kcal, Koolhydraten: 35g, Eiwit: 2g, Vet: 1g, Verzadigd vet: 0.1g, Meervoudigd onverzadigd vet: 0.1g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.3g, Natrium: 3536mg, Kalium: 413mg, Vezels: 3g, Suiker: 30g, Vitamine A: 3698IU, Vitamine C: 26mg, Calcium: 76mg, Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!