amandel cashew ijskoffie

Ijskoffie met amandel en cashew

We hebben een paar dagen mooi weer gehad dus ik zit meteen met mijn hoofd in de zomer. Meer nog dan andere jaren merk ik dat ik hunker naar zon, buiten zijn en betere tijden. Maar daar ben ik vast niet de enige in!

En wat hoort er bij de zomer? Ijskoffie natuurlijk!

Grappig genoeg ben ik eigenlijk niet de grootste fan van ijskoffie. Ik bedoel, je hoeft me er bij wijze van spreke echt niet wakker voor te maken. Sowieso niet in deze tijd want het is hooikoortsseizoen en dan probeer ik zuivel te mijden.

Maar deze ijskoffie… daar wil ik dan wel een uitzondering voor maken.

Ijskoffie met amandel-cashew drank

Hete zomers

De ijskoffie is per definitie al lekker als het weer er naar is. Zet mij op een zonnig terrasje in – laten we zeggen – Portugal en ik kan er wel eentje op. Deze versie maakt gebruik van een homemade notenmelk. Die moet je dan natuurlijk wel eerst even in elkaar zetten.

De cashewnoten en de amandelen laat je eerst een nacht of minimaal vier uur weken. Je giet ze dan af en je spoelt ze goed na. Doe ze dan met een schone 1,5 liter water in de blender en laat dit voor een minuut of twee draaien.

Ik voeg voor de smaak altijd wat ahornsiroop toe. Dat maakt het net wat lekkerder. Je kunt hier overigens natuurlijk ook alleen amandelmelk voor gebruiken.

Na het filteren van de notenmelk kun je de ijskoffie gaan maken. Gooi de pulp trouwens niet weg. Je kunt het drogen en gebruiken als amandelmeel. Nou ja amandel/cashewmeel dan.

De notenmelk kun je in de koeling een week lang bewaren.

amandel cashew koffie
Print recept Pin recept
No ratings yet

Amandel – cashew ijskoffie

Voor 1 liter notenmelk
Porties: 1 liter

Ingrediënten

  • 150 gram rauwe cashewnoten
  • 150 gram rauwe amandelen
  • 2 el ahornsiroop

Voor de ijskoffie/per koffie

  • 1 kopje espresso

Instructies

Notenmelk maken

  • Doe de noten met snuf zout in een kom, zet onder water en laat 4 uur tot een nacht weken.
  • Giet de noten af en spoel ze goed af met koud water.
  • Doe de noten in een blender, voeg 1,5 liter water toe en blend 2 minuten. Begin op lage snelheid en voer snelheid snel op naar hoog.
  • Voeg de ahornsiroop toe en meng goed door.
  • Zet een vergiet klaar met hierin een stuk kaasdoek, een schone theedoek of een schoon tshirts en zorg dat het er goed overheen hangt. Zorg dat je een opvangbak onder het vergiet hebt staan.
  • Giet hierin je notenmengsel en laat het geheel uitlekken. Knijp eventueel het vocht uit het mengsel door de punten naar je toe te vouwen of hang het op zodat het goed uit kan lekker.
  • De notenpulp kun je weggooien maar je kunt het ook goed laten drogen en het dan als meel gebruiken.
  • De notenmelk blijft in de koelkast een week goed.

Voor de ijskoffie

  • Vul een groot glas met ijsblokjes, schenk hier 200 ml notenmelk op en voeg dan een kopje espresso toe.
Gang: Drank
Keuken: paleo
Trefwoord: amandel, cashewnoten, koffie

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!