Voor deze ijskoffie met amandelmelk, maakte ik de notenmelk zelf. Ik gebruikte hiervoor een combinatie van amandelen en cashewnoten, maar je kunt dit ook veel sneller maken door kant- en klare plantaardige melk te gebruiken. De ijskoffie kun je vervolgens naar wens nog serveren met extra ahornsiroop.

amandel cashew ijskoffie

Ijskoffie met amandelmelk

We hebben een paar dagen mooi weer gehad dus ik zit meteen met mijn hoofd in de zomer. Meer nog dan andere jaren merk ik dat ik hunker naar zon, buiten zijn en betere tijden. Maar daar ben ik vast niet de enige in!

En wat hoort er bij de zomer? Ijskoffie natuurlijk! Deze versie is lactosevrij, glutenvrij en paleoproof.

Ijskoffie heb ik echt pas recent leren drinken. Ik begreep de lol er niet van eigenlijk. Maar na een vakantie op Curaçao waar het wel heel erg heet was, heb ik ontdekt dat een goede ijskoffie heel erg lekker is. Helaas is het wel zo dat een gemiddelde ijskoffie vol zit met suiker én met gewone melk. Twee dingen waar ik niet meteen blij van word.

Maar deze ijskoffie… daar wil ik dan wel een uitzondering voor maken. Er zit een mix van amandel en cashew in en het is gezoet met een beetje ahornsiroop. Doordat de noten van zichzelf al wat zoeter zijn dan gewone melk, is de ahornsiroop ook optioneel.

Ijskoffie met amandel-cashew drank

Hete zomers

De ijskoffie met amandelmelk is per definitie al lekker als het weer er naar is. Zet mij op een zonnig terrasje in – laten we zeggen – Portugal en ik kan er wel eentje op. Deze versie maakt gebruik van een homemade notenmelk. Die moet je dan natuurlijk wel eerst even in elkaar zetten.

De cashewnoten en de amandelen laat je eerst een nacht of minimaal vier uur weken. Je giet ze dan af en je spoelt ze goed na. Doe ze dan met een schone 1,5 liter water in de blender en laat dit voor een minuut of twee draaien.

Ik voeg voor de smaak altijd wat ahornsiroop of honing toe. Dat maakt het net wat lekkerder (maar is optioneel). Wil je geen ahornsiroop of honing gebruiken, dan kun je ook een dadel mee doen in de blender als je de noten erin doet.Je kunt hier overigens natuurlijk ook alleen amandelmelk voor gebruiken.

Na het filteren van de notenmelk kun je de ijskoffie gaan maken. Gooi de pulp trouwens niet weg. Je kunt het drogen en gebruiken als amandelmeel. Nou ja amandel/cashewmeel dan.

De notenmelk kun je in de koeling een week lang bewaren.

amandel cashew koffie

Amandel – cashew ijskoffie

5 van 1 stem
GangDrank
Keukenpaleo

Voor 1 liter notenmelk
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 10 minuten
totaal 10 minuten

1 liter

Materiaal

Ingrediënten

 • 150 gram rauwe cashewnoten
 • 150 gram rauwe amandelen
 • 2 el ahornsiroop

Voor de ijskoffie/per koffie

 • 1 kopje espresso

Notenmelk maken

 • Doe de noten met snuf zout in een kom, zet onder water en laat 4 uur tot een nacht weken.
 • Giet de noten af en spoel ze goed af met koud water.
 • Doe de noten in een blender, voeg 1,5 liter water toe en blend 2 minuten. Begin op lage snelheid en voer snelheid snel op naar hoog.
 • Voeg de ahornsiroop toe en meng goed door.
 • Zet een vergiet klaar met hierin een stuk kaasdoek, een schone theedoek of een schoon tshirts en zorg dat het er goed overheen hangt. Zorg dat je een opvangbak onder het vergiet hebt staan.
 • Giet hierin je notenmengsel en laat het geheel uitlekken. Knijp eventueel het vocht uit het mengsel door de punten naar je toe te vouwen of hang het op zodat het goed uit kan lekker.
 • De notenpulp kun je weggooien maar je kunt het ook goed laten drogen en het dan als meel gebruiken.
 • De notenmelk blijft in de koelkast een week goed.

Voor de ijskoffie

 • Vul een groot glas met ijsblokjes, schenk hier 200 ml notenmelk op en voeg dan een kopje espresso toe.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.