Deze superlekkere en makkelijk te maken wortel tarte tatin is een hartige versie van het klassieke Franse gerecht dat meestal zoet is. Met de toevoeging van de pittige nduja mix is deze wortelversie er een om in je receptenrepertoire te houden! Wij vonden het heerlijk en zelfs koud was het superlekker!

wortel tarte tatin

Wortel tarte tatin

Nu had ik alleen maar zoete tarte tatin recepten zoals deze tarte tatin met rabarber gemaakt, maar ik was goed bezig met het maken van recepten die zowel wortel als geitenkaas bevatten, dus ik dacht waarom zou ik niet proberen er een tarte tatin van te maken? Je hebt niet veel ingrediƫnten nodig om deze beauty te maken. Je hebt natuurlijk wortels nodig, bladerdeeg, nduja, tijm en geitenkaas.

Wat is nduja?

Nduja is een pittige varkensworst die je op toast of – in dit geval – op geroosterde worteltjes kunt smeren. Het komt oorspronkelijk uit ItaliĆ« en is hier een rage geworden. Ik kon het zelfs in de supermarkt kopen, wat me verbaasde. Maar als je geen nduja kunt vinden, kun je het gemakkelijk vervangen door pittige chorizo of een andere worst naar keuze. Of – ook een goede optie – laat het weg en houd de wortel tarte tatin vegetarisch.

Zo maak je de tarte tatin met wortels

Het maken van de wortel tarte tatin is super eenvoudig, maar het kost wel wat tijd. Het eerste wat je moet doen is de wortels roosteren. Als je grote wortels hebt, zorg er dan voor dat je ze in de lengte doormidden snijdt of zelfs in vieren, afhankelijk van het formaat. Door ze eerst te roosteren komt de zoetheid van de wortel naar boven en je gaart ze natuurlijk ook. Je kunt ook kleine worteltjes gebruiken, maar dat hangt ook grotendeels af van de grootte van je ovenschaal. Ik gebruikte bospeen voor dit recept.

Wortel tarte tatin

Roosteren

Om de wortels te roosteren leg je ze in een enkele laag op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel ze met wat olijfolie en honing en voeg wat komijn, verse tijm, peper en zout toe. Roosteren voor ongeveer een half uur zou genoeg moeten zijn. Ze zijn gaar als de punt van een mes er gemakkelijk in gaat.

Als de wortels zacht en geroosterd zijn neem je een ronde ovenschaal of ovenvaste koekenpan. Gebruik geen springvorm want die kan gaan lekken. Leg nu de wortelen in een cirkel in de vorm. Je kunt op de foto’s zien hoe dat eruitziet. Het maakt eigenlijk niet veel uit hoe je ze in de pan legt. Zorg er gewoon voor dat je het oppervlak van de pan bedekt.

Als ze er eenmaal in liggen, besmeer ze dan rijkelijk met de nduja mix of als je chorizo gebruikt, verkruimel je de worst over de wortels. Verkruimel er ook wat geitenkaas over en strooi er nog wat tijmblaadjes over. Nu is het tijd om het bladerdeeg op de wortels te leggen. Stop de randen van het deeg aan de zijkanten in en maak met een scherp mes een paar kleine sneetjes in het deeg. Bestrijk de bovenkant van het bladerdeeg met wat geklopt ei en plaats in de oven.

Afwerking

Nu laat je de wortel tarte tatin bakken in de oven tot hij diep goudbruin is. Haal hem uit de oven en laat hem een beetje afkoelen. Neem nu een groot rond serveerbord dat over de pan past. Plaats het bord bovenop je ovenschaal en gebruik beide handen om het omgekeerde bord en de ovenschaal vast te houden en in Ć©Ć©n keer om te draaien. Wees voorzichtig, want er kan hete vloeistof uit komen. Het bladerdeeg ligt nu op de bodem van het bord en de wortels liggen naar boven.

Voor het serveren kun je wat extra verkruimelde geitenkaas bovenop de wortel tarte tatin doen en afmaken met een beetje tijm. Als je tijmbloemetjes kunt vinden is dat nog mooier, maar dat hangt af van het seizoen. Het snijden van de tarte tatin gaat waarschijnlijk het makkelijkst met een gekarteld mes. Je kunt hem het beste op kamertemperatuur serveren, maar ik vond hem eigenlijk ook koud lekker. Door de honing en de geroosterde wortels is het nog steeds een zoet gerecht, maar met een pittige smaak door de nduja.

Wortel tarte tatin

Serveren

Je kunt de wortel tarte tatin als bijgerecht serveren of met een grote groene salade voor wat extra voeding. Je kunt er ook mini-wortel tarte tatins van maken en individuele porties serveren. Het ziet er geweldig uit met wat extra verse kruiden over de bovenkant.

tarte tatin met wortel

Wortel tarte tatin

5 van 1 stem
GangBijgerecht, Hoofdgerecht
KeukenFranse keuken

Voor 4 personen is dit een bijgerecht. Serveer je het als hoofdgerecht hou dan twee personen aan en serveer er nog een lekkere groene salade bij.
āˆšLekker als bijgerecht met groene salade āˆšKan ook als snack fungeren āˆšHeerlijk pittig met nduja āˆšFeestelijk āˆšHartige tarte tatin
clock
voorbereiding 30 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 1 uur

4 personen

Materiaal

  • 1 dichte ovenschaal 22 cm rond

Ingrediƫnten

  • 1 bos bospeen schoongemaakt en in de lengte doormidden
  • 2 el honing + extra voor in de ovenschaal
  • 2 el olijfolie
  • 2 takjes tijm alleen de blaadjes gebruiken
  • 1 tl komijnzaad
  • peper en zout
  • 1 rol bladerdeeg
  • 1/2 potje Nduja
  • 75 gr zachte – gerijpte – geitenkaas
  • 1 ei om te bestrijken

  • Verwarm de oven voor op 200ĖšC. Verdeel de schoongemaakte bospeen over een bakplaat zodat ze in een laag liggen. Bestrooi met komijnzaad, peper en zout. Besprenkel met de olijfolie en de honing. Rooster in de oven voor ongeveer 30 minuten of tot de wortels zacht zijn.
  • Drizzle nog wat extra honing onderin de ingevette ovenschaal. Haal de wortels uit de oven en verdeel ze in een laag over de dichte ovenschaal., Doe dit niet in een springvorm want die kan gaan lekken!
  • Smeer de wortels in met een paar lepels Nduja en verdeel de blaadjes tijm erover. Brokkel de geitenkaas over de wortels heen en dek het geheel af met het bladerdeeg.
  • Stop het aan de randen in (haal overtollig deeg weg) en prik wat gaatjes in het bladerdeeg. Bestrijk met een geklopt eitje en bak in de oven voor ongeveer 30 minuten of tot goudbruin en gaar.
  • Laat het even iets afkoelen en leg dan een groot bord over de ovenschaal. Draai in Ć©Ć©n beweging de ovenschaal met het bord erop om. Beleg de tarte tatin met nog wat extra geitenkaas en eventueel wat blaadjes tijm.

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn: 556kcal | Koolhydraten: 37g | Eiwit: 12g | Vet: 40g | Verzadigd vet: 12g | Meervoudigd onverzadigd vet: 5g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 22g | Transvet: 0.04g | Cholesterol: 63mg | Natrium: 358mg | Kalium: 122mg | Vezels: 1g | Suiker: 9g | Vitamine A: 340IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 48mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.