Witte chocolade marquise

20161226-mh2a6662

Hebben jullie dat nou ook? Dat kerst, eigenlijk pas een maandje geleden, echt alweer een eeuwigheid terug lijkt? Ik weet serieus niet waar de tijd af en toe blijft. Om gek van te worden. Zo maakte ik deze witte chocola en aardbei marquise voor de tweede kerstdag. Tom en ik waren samen thuis. Natuurlijk moest er gekookt worden maar we wilden het ook niet al te ingewikkeld maken dus besloten voor een lekker low-key kerstdiner. Met veel wijn en voor veel gezelligheid.

20161226-mh2a6663

Dus had ik bedacht dat een dessert vooral niet al te machtig moest zijn en niet al te groot. Nou ja… eh… missie niet helemaal geslaagd. Want het is weliswaar makkelijk en niet al te groot maar máchtig! Een stukje is echt al meer dan genoeg. En zeker na een copieus kerstmaal is het eigenlijk too much. Wel heel erg lekker! Het recept zag ik op BBC Good Food en ik moet nog eens nadenken hoe ik die machtigheid iets kan verlichten want in de basis is dit een toppertje. Ideaal dus voor na een salade of zo… 🙂

20161226-mh2a6664

Witte chocola en aardbeien marquise

Ingredients:

 
  • 6-8 lange vingers
  • 4 el verse sinaasappelsap
  • 300 gr witte chocola in stukjes
  • 25 gr ongezouten boter
  • 200 ml slagroom
  • 3 el poedersuiker
  • 500 gr aardbeien
 

Directions:

  1. Bekleed een cakeblik van 1,5 liter met een dubbele laag plastic folie. Laat aan de zijkanten overhangen zodat je het straks goed kunt inpakken. Leg vervolgens een rij lange vingers op de bodem. Besprenkel met de sinaasappelsap.
  2. Doe de chocola in een hittebestendige kom en laat dit au bain marie smelten met de boter. Roer tot het glad is en laat een beetje afkoelen. Klop de slagroom tot zachte pieken met de poedersuiker. Vouw dit door het chocolade mengsel heen.
  3. Schep de helft van je choco mengsel in het cakeblik, leg dan aardbeien (niet alle aardbeien. Een stuk of 8)  in het midden (zonder kroontje uiteraard) en druk het voorzichtig erin. Doe de rest van je choco mengsel eroverheen en strijk de bovenkant glad. Vouw de overhangende plastic over de marquise heen. Laat minstens 24 uur in de koeling staan voor je het aansnijdt.
  4. Met de resterende aardbeien maak je een coulis. Doe de aardbeien in een keukenmachine en mix die met 2 el poedersuiker en 1 el sinaasappelsap. Draai tot het glad is en als je de zaadjes wilt verwijderen haal het dan door een zeef en laat koelen tot je het nodig hebt.

Bewaren

Ontvang gratis het eerste hoofdstuk van Heerlijke Chaos!

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur (IO) Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *