Welfenspeise: traditioneel dessert uit Niedersachsen
Welfenspeise?
Ik had er echt nog nooit van gehoord maar het schijnt een traditioneel dessert te zijn uit de regio Niedersachsen. Het dessert is traditioneel gemaakt in twee lagen, een witte met melk en een gele. Dat is best een ruim begrip of niet? Het dessert is voor het eerst gemaakt in Hannover tijdens het 200-jarig jubileum van het huis Welf.
Dat je het maar even weet. We maakten dit dessert tijdens de cooking battle waar je gisteren al alles over hebt kunnen lezen. Suzanne en Yvonne gingen voor een vegan versie die nog wat tweaks nodig had. Inmiddels heeft Suzanne het recept opnieuw gemaakt en getest en haar vegan versie kun je hier vinden.
Esmée en ik kozen ervoor om het recept met andere smaken te maken waarvan vooral de apfelkorn het meest uitgesproken was.
Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het wel wat veel werk is voor een relatief eenvoudig recept, maar het is wel erg lekker en zeker de moeite waard om eens uit te proberen. Je kunt de witte laag overigens het beste een nachtje in de koeling laten staan om goed op te laten stijven. Wij namen er niet helemaal de tijd voor met als gevolg dat de gele laag iets in de witte zakt. Geen drama voor de smaak maar het is mooier als de lagen in de welfenspeise goed gescheiden blijven.
Welfenspeise
Ingrediënten
- 4 eieren
- 400 ml slagroom
- 3 el aardappelzetmeel
- 2 tl custard
- 2 tl vanille
- 6 el suiker
- 300 ml apfelkorn
- 2 el sinaasappelsap
- 2 tl sinaasappelrasp
Instructies
- Scheidt het eiwit en de dooier van elkaar. Doe het eiwit over in een schone kom en klop tot het stijf is.
- Meng 6 el van de slagroom met 3 el van het aardappelzetmeel. Roer tot de klontjes eruit zijn.
- Doe de rest van de slagroom met de vanille en 4 el suiker in een steelpan en breng dit aan de kook. Roer het zetmeelmengsel erdoor en kook het geheel even zachtjes door. Laat van het vuur afkoelen tot handwarm.
- Meng het dan met het eiwit en vouw dit voorzichtig door elkaar.
- Verdeel het mengsel over vier kommen of glazen en zet in de koeling om op te stijven. Doe dit liefst een dag van tevoren maar een paar uur zou ook goed moeten gaan.
- Maak het topmengsel door het eigeel in een pannetje te doen en te mengen met 300 ml apfelkorn, 2 el sinaasappelsap, 2 el suiker, 2 tl custard en de rasp. Breng dit voorzichtig aan de kook en laat heel even doorkoken tot het indikt.
- Doe dit vervolgens op de ingedikte creme en zet het nog minstens een uur in de koelkast.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Pingback: Een culinaire kookwedstrijd met foodbloggers in het Duitse Niedersachsen: wij waren erbij!
Pingback: Lekker pittige en makkelijke aardappelsalade | Simone's Kitchen
Pingback: Een culinaire kookwedstrijd met foodbloggers in het Duitse Niedersachsen: wij waren erbij!