Poulet Yassa – Traditioneel gerecht uit Senegal

Poulet yassa uit Senegal | simoneskitchen.nl

De lokale keuken

Een van de allerleukste dingen van het bezoeken van een nieuw land is het uitproberen van de lokale keuken. En de lokale markt bezoeken natuurlijk. In Afrika is dat soms wel een uitdaging moet ik zeggen. Zo waren wij in Madagaskar niet zo heel erg gecharmeerd van het lokale eten. Kwam ook gedeeltelijk nog eens bij dat we de helft niet konden eten, want onze gevoelige Westerse maagjes reageren niet zo erg goed op dubieuze voedselbronnen.

Senegal

Dat was gelukkig niet het geval in het hotel waar we in Senegal verbleven: het Royals Horizon Baobab  Dit hotel heeft de hygiëne in een hoog vaandel staan en dat moet natuurlijk ook wel met de aantallen buitenlandse gasten die ze elk jaar mogen verwelkomen. Je kunt hier dus met een gerust hart de lokale keuken uitproberen.

Wij mochten op een middag de keuken in waar chef Antou ons een paar van de lokale gerechten liet proeven en waar we vervolgens de recepten mee naar huis kregen.

Poulet yassa uit Senegal | simoneskitchen.nl

Poulet Yassa

Het recept begon al met 1,5 kg rijst. 🙂 Aangenomen dat jullie niet aan het koken zijn voor de hele gemeenschap heb ik de aantallen een beetje vertaald naar een vier persoons gerecht. Veel van de gerechten in Senegal hebben natuurlijk hun oorsprong in West Afrika, maar door het verleden van Senegal zijn er veel Franse, Portugese en Arabische invloeden.

Vis is een belangrijk ingrediënt in de Senegalese keuken, maar omdat ik persoonlijk niet zo ben van de graten (en het recept gemaakt diende te worden met stukken gehakte vis) heb ik hier toch voor een kippengerecht gekozen. Oorspronkelijk is ook dit met hele stukken kip, maar voor het gemak heb ik gekozen voor kipdijfilet en kipfilet. Alex en ik maakten het recept en hebben het ook nog eens gefilmd op onze eigen amateuristische wijze… 🙂  Dat kun je hieronder bewonderen.

Zoals je al in het filmpje kunt zien was het een lekker gerecht maar niet zoals ik het in mijn hoofd had. Dus we zijn op zoek naar een recept dat klopt. Ik had het idee dat er veel meer saus bij zat dan wat we nu over hadden. Beetje pinda-achtige saus.

O en ik denk dat ik ook nog eens het dessert ga maken: Thiakry, een soort zoete couscous.. Zag er niet zo mooi uit maar smaakte des te beter! (en dat gaat me vast beter af!)

Poulet Yassa

Ingredients:

  • 300 gr kipfilet en kipdij, gemengd, in blokjes
  • 300 gr basmati rijst
  • 600 gr gesneden ui
  • 1 citroen
  • 1 el mosterd
  • 4 el witte wijnazijn
  • 450 gr aubergine, in blokjes
  • 1 groene paprika, in blokjes
  • 1 rode peper
  • 1 teen knoflook
  • peterselie
  • 1 bouillonblokje

Directions:

  1. Maak een marinade van de azijn, mosterd, knoflook, peper en citroensap en meng dit met de gesneden uit. laat dit 15 minuten staan om te marineren.
  2. Verhit wat olie in een pan en bak de kip tot deze goudbruin is. Haal uit de pan
  3. Bak hierna de uien in het restant van het vet (voeg zo nodig nog wat extra olie to), voeg een beetje water toe en verbrokkel het bouillonblokje erboven. Bak de uien zachtjes op medium vuur voor 15-20 minuten of tot gaar en zacht. Bak de aubergine en de groene paprika in een andere pan gaar en voeg toe aan de uien
  4. Zodra de uien gekookt zijn, voeg je de kip toe en laat het geheel nog eens sudderen voor 10 minuten
  5. Kook de rijst tot deze gaar is en serveer bij de kip.

Ontvang gratis het eerste hoofdstuk van Heerlijke Chaos!

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *