Wat is kailan | simoneskitchen.nlKailan

Misschien heb je het al eens zien liggen in de toko en vroeg je je af wat je ermee moet: Kailan. Minder exotisch dan je wellicht denkt maar deze lekkere groente is de moeite waard om nader te onderzoeken.

Op reis vind ik niks leuker dan rondspeuren op marktjes of de lokale supermarkt bezoeken. Je komt er altijd dingen tegen waar je nog nooit van gehoord hebt en waarvan je geen zinnig idee hebt wat het zou kunnen zijn… Maar ja echt praktisch is het meestal niet om dat ter plekke mee te nemen want wat moet je er mee? Aangenomen dat je geen appartement met kookgerei hebt en dus gedwongen bent om naar je ingredient te kijken maar er niks mee te kunnen. Plus – ook niet onbelangrijk – het is soms handig om even te kunnen googlen wat je hebt gekocht.

Maar je hoeft natuurlijk niet naar verre oorden om gekke dingen te vinden. Een bezoek aan een goed gesorteerde toko geeft ongetwijfeld hetzelfde resultaat. En misschien zijn er zelfs dingen in je supermarkt die een mysterie voor je zijn. Maar affijn, ik was aan het inkopen voor een Aziatische shoot waarvan de gerechten binnenkort langs gaan komen, maar ik bleef dralen bij de groente afdeling. Daar ligt echt een schat aan dingen die we hier normaal niet zoveel zien. En er ontpopte zich een ideetje in mijn hoofd. Hoe leuk is het om elke keer iets te kopen, waarvan ik geen idee heb wat het is en dat thuis uit te proberen?

Kailan met oestersaus | simoneskitchen.nl

Het onbekende ingredient

Ik zag een soort bladgroente met de naam kai lan en nam het mee naar huis. De eerste ‘google’ leverde al meteen duidelijk resultaat op. Het blijkt dat het om Chinese broccoli gaat. Dat klonk dan ineens een stuk minder exotisch. Kailan is dus familie van de broccoli en de wat bekendere bimi is een kruising tussen de gewone broccoli en de kailan. Als je dat eenmaal weet zie je ook meteen de overeenkomsten met bimi en grappig genoeg heb ik tien jaar geleden in Hong Kong deze groente of zijn look-a-like op de foto gezet. Ik denk eigenlijk dat dit choy sum is, wat heel erg op elkaar lijkt, maar wel een andere smaak blijkt te hebben.

Het oordeel

Wat vonden we ervan? Is het de moeite waard om nog een keer te kopen of laat ik deze aan me voorbij gaan?

Ik vond het erg lekker. De stelen zijn wel vrij hard dus die moet je echt even kort blancheren voor het lekkerste resultaat maar met de knoflook en de oestersaus waan je je eigenlijk meteen weer terug in Azie. Dus zeker de moeite waard om nog eens te maken. We waren die avond toevallig met zijn vieren en iedereen vond het lekker dus missie geslaagd!

En dan natuurlijk hieronder het recept!

Wat is kailan | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
No ratings yet

Kailan (Chinese broccoli) met knoflook en oestersaus

Totale tijd: 15 minuten
Porties: 1 persoon

Ingrediënten

  • 1 bos kailan Chinese broccoli
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gember geraspte verse
  • 2-3 el oestersaus
  • 1 el sesamzaadjes geroosterde
  • olie om te bakken

Instructies

  • Snij de stelen van de kailan in stukjes en blancheer deze even voor een paar minuten in kokend water. Haal eruit.
  • Snij de rest van de kailan grof. Het slinkt heel erg dus hoeft niet te klein. Verhit de olie in een wok en doe hier eerst de stengels bij. Voeg de knoflook en de gember toe en bak even goed mee.
  • Doe de rest van de kailan erbij en wok tot het geslonken is. De stengels zullen nog knapperig zijn. Doe op het laatst de oestersaus erbij, verhit even kort en serveer met de sesamzaadjes.
Gang: Bijgerecht
Trefwoord: Chinese broccoli, kailan

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
Wat is Kailain | simoneskitchen.nl

Delen is fijn!