Op de snijplank… Snijbiet

Alles over snijbiet | simoneskitchen.nl

(Deze foto maakte ik voor de campagne Gavoorkleur.nl ter promotie van het eten van meer groente)

Iedere zaterdag sta ik op de markt in Haarlem naast de mega groente kraam van Peter Wijkhuizen.
Zij verkopen topkwaliteit groente en fruit en pakken ook nog eens ontzettend mooi uit. Altijd een feestje om ’s morgens (voor de marktdrukte begint) even te neuzen tussen al dit lekkers.
Even geleden werd mijn oog getrokken door een prachtig gekleurde groente. De stelen waren knalrood (en sommige ook felgeel) en aan de stelen zaten grote, stevige, koolachtige bladeren.
Voor het eerst sinds lange tijd had ik weer snijbiet gevonden!
Voor mij het teken dat het hoogste tijd was om deze ondergewaardeerde groente eens in het zonnetje te zetten in ‘Op de snijplank…’

Snijbiet valt onmiddellijk op door zijn aparte uiterlijk.
De stelen van (rode ) snijbiet lijken op rabarber en de bladeren hebben wel wat weg van boerenkool of cavallo nero met die krullen en dikke nerven.
De groenteman wist me te vertellen dat er nog veel meer variatie in snijbiet zit.
Zo heb je ook snijbiet met gele, witte en zelfs groene stengels. Stelen van snijbiet worden overigens ‘ribben’ genoemd.

Snijbiet met knoflook | simoneskitchen.nl

Het lekkerste om van snijbiet te eten zijn de bladeren. Qua smaak heeft het veel weg van spinazie en hier en daar proef je ook nog wel het aardse van bieten.
De stelen zijn ook te eten, maar hebben wel wat minder smaak en ook langer nodig in de bereidingstijd.

Deze rare biet gaat inmiddels ook al heel wat jaren mee, want de oude Romeinen en Grieken gebruikten de snijbiet al in hun keukens en dichtten er (hoe kan het ook anders) ook medische eigenschappen aan toe.
Een andere naam voor snijbiet is Warmoes. Wel grappig want mijn opa is jarenlang brigadier geweest op het politiebureau in de Warmoesstraat (yep, hetzelfde bureau van De Cock met Cee, Oo, Cee, Kaa).
Snijbiet heet snijbiet omdat het erg snel weer opgroeit wanneer je het afsnijdt in de tuin.
Vanaf het begin van de zomer tot laat in het najaar kun je iedere twee weken een portie van de snijbiet afsnijden en na twee weken heeft het plantje zijn volgende portie alweer voor je klaar gezet. Ideale groente voor in je eigen moestuintje, dus.

Snijbiet; lekker én ook heel gezond

Snijbiet is niet alleen lekker om te eten, maar ook nog eens heel gezond. De plantjes produceren heel veel vitamines (vitamine C, A en K) en ijzer.
Dingen die altijd welkom zijn in een gezond eetpatroon. Er zijn artsen die snijbiet aanbevelen in een voedingspatroon om de effecten van Alzheimer te remmen.
Dit heeft met de hoge hoeveelheid vitamine K in deze groente te maken.
En ook voor diabetespatiënten heeft snijbiet een gunstige uitwerking. Dit komt dan weer meer doordat snijbiet een ontzettend vezelrijke groente is.
Snijbiet bevat naast al die gezonde stofjes ook oxaalzuur (net zoals bijvoorbeeld rabarber en spinazie), dus mensen met nierstenen moeten hier wel rekening mee houden.
Wat wel een bijkomend voordeel is, is dat snijbiet naast oxaalzuur ook veel calcium en vitamine C bevat die het grootste deel van oxaalzuur neutraliseren

 Tips en trucs met snijbiet

Hier wat tips en trucs voor wanneer je zelf wat meer met snijbiet wilt gaan doen:

  • Let er bij het kopen van snijbiet op dat de stelen (ongeacht de kleur) er fel en lekker fris uitzien.
  • Ondanks dat je een stoere groente ziet, is snijbiet niet zo lang houdbaar. In de koelkast blijft deze gezonde jongen nog een dag of twee goed, maar het is het beste om de snijbiet te eten op dezelfde dag wanneer je hem koopt of uit je tuin haalt.
  • Besluit je toch om snijbiet langer te willen bewaren, kook hem dan eerst kort en vries hem dan in. Dan kun je tot drie maanden na dato de snijbiet nog gebruiken.
  • Wat kun je allemaal in de keuken met snijbiet? Eigenlijk kun je snijbiet op dezelfde manieren bereiden als spinazie. Dus rauw in een salade (ik vind het dan altijd wel net even lekkerder wanneer je de bladeren even ‘masseert’ met wat olijfolie. Daar wordt het blad wat zachter van) doet hij het goed. Maar ook lekker stoven of roerbakken is een goede optie. Houd bij het koken een kooktijd van tien minuten tot een kwartier aan.
  • Let erop dat snijbiet tijdens het koken of roerbakken erg slinkt, dus zorg dat je voldoende hebt meegenomen.

Ga gewoon zelf eens lekker aan de slag met snijbiet en laat je verbazen door dit ondergewaardeerde stukje groente.

Alle op de snijplank artikelen vind je hier

Tenslotte vind je hier nog een recept met snijbiet van onze site om alvast wat inspiratie op te doen.

Hou je van lekker eten? Dan ben je hier aan het goede adres..

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - ook gratis mijn 10 tips om je foodfotografie te verbeteren. Via de nieuwsbrief houden we je op de hoogte van nieuwe recepten en foodfotografie nieuws!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.

1 comment

  1. Pingback: Noodles met snijbiet en de geboorte van een recept | Simone's Kitchen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *