loaded zoete aardappel

Loaded zoete aardappel

Dit is er weer eentje in de categorie ‘gekke namen’. Want zeg nou zelf ‘loaded zoete aardappel’ klinkt toch best maf. Het komt natuurlijk van oorsprong uit de States (denk ik maar zo) waar ze alles loaded serveren maar in dit geval is dat loaded wel van toepassing.

De zoete aardappel zie je er nog net een beetje onder vandaan piepen. Het is eigenlijk een gevulde zoete aardappel. Dat zou het moeten zijn. Maar als je wel eens geprobeerd hebt om een zoete aardappel vol te stoppen dan weet je ook dat die al snel bezwijkt.

Dus in dit geval heb ik dat zelf maar gedaan. Kun je er bovendien veel meer topping op kwijt.

Roosteren

Om de loaded zoete aardappel te maken begin je natuurlijk met het roosteren van de zoete aardappels. Dat is tevens het meeste tijd, want de rest is snel klaar.

Voor deze versie van de loaded zoete aardappel gebruikte ik gehakt en dat vulde ik aan met ui, knoflook, gele paprika en kerstomaatjes. En om het af te maken natuurlijk een lekkere saus voor erop.

Wil je nou gewoon wat sneller eten en heb je geen zin om te wachten tot de oven klaar is met roosteren? Dan zou je dit zelfde gerecht ook prima kunnen maken door zoete aardappel blokjes te maken en die even te koken of te bakken. Scheelt een minuut of 30 van de roostertijd.

Dat gezegd hebbende; ik vind de smaak van het roosteren wel echt lekkerder maar weet dus dat die optie er wel is.

Je kunt het gehakt desgewenste variëren voor vega gehakt, maar ook geroosterde kikkererwten zijn hier heel lekker bij. Of stukjes kip. Of spekjes of een combinatie van alles. Kortom dit flexibele gerecht is makkelijk om aan te passen aan jouw wensen!

loaded zoete aardappel

“Loaded’ Zoete aardappel

4.20 van 5 stemmen
GangHoofdgerecht
Keukenpaleo

Het roosteren van de zoete aardappel kun je doen terwijl ze al doormidden zijn gesneden. Je kunt ze ook in het geheel roosteren, gewikkeld in aluminiumfolie. Dit duurt langer maar de binnenkant blijft dan wel mooier en smeuïg
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 40 minuten
totaal 40 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 4 zoete aardappels
  • 300 gr gehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 gele paprika in blokjes
  • 100 gr kerstomaatjes in halfjes of kwartjes

Saus

  • 3 el mayonaise
  • 1 el fijngehakte bieslook
  • Rasp van 1 limoen
  • Sap van ½ limoen
  • Peper en zout

  • Verwarm de oven voor op 200˚C. Borstel de zoete aardappels schoon en snij ze in de lengte doormidden.
  • Leg ze in een ovenschaal en bestrijk met wat olijfolie. Prik met een vork een paar keer in
  • Rooster ze in de oven voor 30-40 minuten of tot een vork er makkelijk in geprikt kan worden.
  • In de tussentijd verhit je een koekenpan met wat olijfolie. Hierin bak je de ui glazig. Voeg nu de knoflook toe en de gele paprika en bak tot deze gaar zijn.
  • Voeg het gehakt toe en bak deze rul.
  • Maak de saus door de ingrediënten hiervoor goed te mengen en breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de geroosterde zoete aardappel over 4 borden en top elke zoete aardappel met de gehaktmix. Bestrooi met de kerstomaatjes en serveer met de saus erbij.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 480kcal | Koolhydraten: 51g | Eiwit: 17g | Vet: 23g | Verzadigd vet: 7g | Meervoudigd onverzadigd vet: 5g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 8g | Transvet: 1g | Cholesterol: 58mg | Natrium: 245mg | Kalium: 1129mg | Vezels: 8g | Suiker: 11g | Vitamine A: 32284IU | Vitamine C: 68mg | Calcium: 97mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.