Simone's Kitchen

Kokosijs met geroosterde kokos

Kokosijs met geroosterde kokos

Kokosijs met geroosterde kokosnoot en malibu

Een heerlijk kokosijs met wat extra bite door het gebruik van geroosterde kokos die door het ijs heen zit. Het is dus geen glad ijs, maar zo verschrikkelijk lekker! Proberen dus.

Ik ben gek op ijs. Echt. En ik vind het heerlijk om een beetje te prutsen met ijssmaken en het dus zelf te maken, maar de ijsmaker die ik had voldeed niet echt (echt niet) met als gevolg dat het laatste echte ijs dat ik maakte alweer een eeuwigheid geleden is. En dat is droevig… In een zomer die van zichzelf al erg droevig is, heb je toch af en toe wat nodig om jezelf blij te maken of niet?

Kokosijs met geroosterde kokos

Een leenmachine!

Dus hoe blij was ik toen Miljuschka, na de fotoshoot van twee weken geleden, haar ijsmachine wel even bij mij wilde parkeren? En dat het dan toch nog twee weken heeft geduurd voor het eerste ijs werd gemaakt, had meer te maken met mijn enigszins hectische schema dan met de ijsmachine zelf… Want wat een verschil met dat knullige ding dat ik eerst had! Dus je ziet het: soms heb ik gewoon een beetje mazzel….

Ijs met een bite

Het kokosijs ziet er een beetje korrelig uit en dat klopt want er zit namelijk kokos doorheen, dus dan wordt het niet glad. De optie was om het eruit te zeven, maar dat vond ik zonde dus erin gelaten. En nu ik de smaak te pakken heb zit ik al te broeder op allerlei ijs experimentjes… ik weet tenslotte niet hoelang de machine nog bij me logeert… 😉

Dit is een recept van Linda Lomelino, uit het boek Ijspret. Als je van ijs houdt, een absolute aanrader. Ik heb het boek al een tijdje, maar aangezien mijn ijsmaak pogingen op een laag pitje stonden, is dit het eerste recept dat ik uit het boek maak. Het is ook nog eens een ijsje dat laag is in suiker, althans in verhouding tot ‘gewone’ ijsjes.

Kokosijs met geroosterde kokos

Ik ga verder met het ijsjes maken en dan hoop ik alleen nog dat het weer me een excuus geeft om het allemaal op te eten.. 😉

Wil je dit kokosijs maken dan heb je wel een ijsmachine nodig. Heb je die nou niet probeer dan zeker eens dit heerlijke mangoijs waarbij geen machine aan te pas komt.

Kokosijs met geroosterde kokosnoot | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Kokosijs met geroosterde kokosnoot en malibu

Heerlijk zomers ijs met geroosterde kokos en een scheutje malibu likeur
Voorbereidingstijd: 30 min
Bereidingstijd: 30 min

Ingrediënten

 • 75 gram geschaafde kokos
 • 150 ml melk
 • 70 gram kristalsuiker
 • 200 ml kokosmelk
 • 200 ml slagroom
 • 2 el kokoslikeur bijvoorbeeld Malibu
 • 1 eetlepel rasp van limoen

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 175 C. Spreid de kokosrasp daarop uit en rooster het in de oven tot het lichtbruin is. Even opletten want het gaat heel snel. Vijf minuten is soms al teveel. Even bijblijven dus.
 • Doe de melk samen met de geroosterde kokosnoot in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Zet het vuur uit, doe de deksel op de pan en laat dit een half uur staan.
 • Meng de kokosmelk, de suiker  en de slagroom in een andere kom met de kokoslikeur en de limoenrasp (optioneel trouwens, maar wel lekker) en roer dit goed door.
 • Als je geen stukjes kokos in je ijs wilt zeef je het melk/kokosmengsel eerst. Maakt het je niet uit dan doe je het bij je slagroom mengsel en roert dit goed door.
 • Zet in een kom in de koelkast tot het goed koud is geworden (of zet in een grotere kom met ijsblokjes gevuld)
 • Doe het mengsel in de ijsmachine en laat de machine draaien tot het ijs klaar is. Schep het vervolgens in een kom en zet deze in de vriezer.
Gang: Ijsje
Trefwoord: ijs, kokosijs

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

10 comments

 1. Hallo Simone,
  Ik ben al een tijdje opzoek nar een goed kokosijs recept (ben er gek op). Dus het komt goed uit dat je dit recept deelt. Ik ga straks boodschappen doen en alles in huis halen. Ik ga het meteen dit weekend maken. Je hoort van me.
  groeten, Caroline

 2. Hoi Simone, 
  Jaaaaah, ijs maken is voor mij ook onverwacht leuk. Dank voor het delen van een goed recept. Ik heb zojuist het boek Ijspret cadeau gekregen. Kan niet wachten om allerlei recepten uit te gaan proberen.  Als je overweegt een eigen ijsmachine aan te schaffen kan ik je de Magimix zelfvriezende ijsmachine van harte aanbevelen.  Daarbij hoef je geen kom in de vriezer te bewaren. En deze maakt sorbet of roomijs in 20 tot 30 minuten. Een echte krachtpatser! Of heb je die al toevallig te leen?

  • Haha… Ja hoor dat is degene die ik te leen heb! En ik ben verliefd op het ding geworden… Maar niet echt goedkoop dus ik weet nog even niet of ik hem ga kopen zelf… (ik weet nu al wel wat het antwoord gaat zijn, maar nog even sparen!) Top apparaat!

 3. Hahaha, dat is te grappig! Je weet niet dat je hem hebben wilt totdat je hem in handen krijgt (toevallig). Zo ging het bij mij ook. Daarom zei ik ook: “onverwacht leuk”. Even sparen, maar dan heb je ook wat. Als je logé weg is, kun je de mijne ook lenen hoor…. heel eventjes. 😉

 4. Het ijs  was lekker. Ik had de helft van de kokos weer terug gedaan in het ijs, omdat ik bang was dat je anders de kokos niet zou proeven. Als ik ergens kokos-extract tegenkom, doe ik dat er volgende keer ook in om nog meer de smaak van kokos te proeven.
  groeten, Caroline

 5. Hoi Simone,
  Ben nu het cocos ijs aan het maken, maar toch een opmerking.

  Heb de cocos rasp bij de melk gedaan, en verwarmd zoals het recept zegt. Na afkoeling was de melk eigenlijk volledig geabsorbeerd door de cocos en viel er weinig te zeven. Heb dus alles bij het room mengsel geschept en dat gaat straks in de ijsmachine!
  Ben heel benieuwd naar het resultaat!

 6. Hoi Simone,

  Wat een heerlijk recept! Ik had van t kokos en melk mengsel ook alleen maar pulp over, dus kon niet zeven. Ik dacht ik meng t gewoon door elkaar en doe t in de ijsmachine. Nu achteraf denk ik, ik had t moeten zeven nadat ik het kokosmengsel door de room/kokosmelk/suiker/limoen/Malibu mengsel had geroerd. Want naar mijn smaak zit er te veel kokos in. Volgende keer zeef ik t en doe ik de helft van de pulp terug. Maar de smaak is heerlijk! Ik heb wel 4 eetlepels Malibu toegevoegd ?.

  Groetjes,
  Simone

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.