Simone's Kitchen

Kersencake met kokos en sinaasappel

Kersencake met kokos en sinaasappel | Simoneskitchen.nl

Kersencake met heerlijke zomerse Hollandse kersen

Als het kersenseizoen is aangebroken kan ik er slecht weerstand aan bieden. Als ik op de markt ben of in de supermarkt en ik zie van die mooie donkerrode kersen liggen dan móet ik ze kopen. Dat heb ik dan alweer een keer verwerkt in een fijne salade met kersen maar iets lekkers en zoets kan natuurlijk niet achterblijven.

Kersencake met kokos en sinaasappel | simoneskitchen.nl

Nu is het probleem een beetje dat ik vorige week op de weegschaal moest in de sportschool en laten we het zo zeggen: kersencake opsnoepen is niet het ideale dieet om een paar kilo kwijt te raken. Ik had een vetpercentage van – schrik niet – 48,9% (!!) dus eh…misschien niet handig om dit naar binnen te werken als jij dat ook hebt.

Ik ben dus heel braaf geweest al zeg ik het zelf. Heb het gemaakt en een klein stukje ervan gegeten (die eerste foto waar dat vierkantje uit is? Dat vierkantje heb ik opgesnoept) Want ik vind niet dat ik iets kan maken en het dan niet proeven. Dat is raar. Ga ik tegen jullie vertellen dat het héérlijk is terwijl het misschien wel niet te kanen is. Kan niet. Dus proeven moet.

Kersencake met sinaasappel en kokos | simoneskitchen.nl

Daarna heb ik het snel weggegeven aan de buren. Ik weet niet of die er blij mee waren want het buurmeisje deed open en die lust geen kersen, maar geloof me als ik zeg dat dit een winnaar is. Het ging me een beetje aan het hart om het weg te geven, maar voor de gezondheid van mijn hart is het dan wel een aanrader zeg maar.

Ik maakte de cake in een brownie bakblik, maar het kan ook goed in een ronde vorm. Het is een lage cake en dat zorgt ook voor de juiste verhouding met de crunchy bovenkant en de sappige kersen dus doe hem niet in een te klein blik.

Kersencake met kokos en sinaasappel | Simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Kersencake

Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 25 min
Totale tijd: 40 min
Porties: 12 personen

Ingrediënten

 • 150 gr zelfrijzend bakmeel
 • 50 gr suiker
 • 2 tl anijszaad
 • rasp van 1 sinaasappel
 • 2 el geraspte kokos
 • 1/2 tl kaneel
 • 1 ei
 • 60 ml melk
 • 85 gr gesmolten boter
 • 300 gr kersen zonder pit

Topping

 • 2 el kokos
 • 1/2 tl kaneel
 • 25 gr suiker
 • 25 gr boter op kamertemperatuur

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 180˚C
 • Doe de bloem, kaneel, suiker, kokos en anijs bij elkaar in een mengkom en roer even door. Voeg ei, gesmolten boter en melk toe en mix dit even goed door. Voeg sinaasappelrasp toe en roer dit even door met een lepel. (met de mixer kan natuurlijk ook maar ik vind dat het dan altijd aan de kloppers blijft hangen)
 • Neem een bakblik en bekleed met bakpapier. Doe het beslag hierin. Het is een dun laagje dus smeer het goed uit.
 • Druk je ontpitte kersen in de bovenkant van je beslag.
 • Maak de topping door de ingredienten (behalve de kokos) in een kommetje te doen en meng dit met je handen tot een massa. Verdeel het in klontjes over je kersenbeslag. Strooi als laatste de kokos eroverheen en zet in de oven.
 • Bak dit voor ongeveer 25 minuten of tot de bovenkant goudbruin en krokant is. Check even met een houten prikker of de cake gaar is.
Kersencake met kokos en sinaasappel

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

16 comments

 1. Wat fijn dat het kersenseizoen weer begonnen is he! Bij mij komen er geloof ik ook 3 recepten met kersen online deze maand haha! Zooooo lekker. Deze taart ziet er heerlijk uit, kan me voorstellen dat je moeite had met hem weggeven 🙂

 2. Iedereen aan de kersen! Ik had zelfs kersen aan mijn kersenboom! Drie stuks maar liefst! hahahaha En zal ik je iets vertellen? Ze smaakten net zo naar kers als degene die ik gekocht had!
  🙂

 3. Hi Simone.
  Ik wil vanavond je recept proberen!! Hoe groot was je bakblik?

 4. Als ik dit zo allemaal lees (en zie!) moet ik echt snel een grote bak met kersen gaan halen.

 5. Oh ik wou dat ik je buurmeisje was maar ja dan zit je weer met gluten pleur dus dan is alleen Johann blij.
  Ziet er prachtige uit. Ik kan het zien tussen de bloemen door haha, grapje.

  Liefs Suus

 6. Volgens mij had jouw dokter een glaasje teveel op toen hij je vetpercentage berekende. 😉
  Liefs
  Myriam

 7. Dat is een blijvertje! Ik had geen zin om de kersen te ontpitten dus heb de pitten er op goed-clafoutiaanse wijze in gelaten, en het venkelzaad licht geroosterd en gevijzeld. Ook na twee dagen nog zeer lekker en met meer uitgesproken venkelsmaak!

 8. Kan dit ook met kersen uit een pot? Lijkt me lekker voor de kerst:)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.