Nu ik zelf geen blindedarm meer heb (dat verhaal staat helemaal onderaan) leek het me wel nuttig om eens wat meer te weten te komen over dit kleine stukje van je darmen. Voor mij iets te laat maar voor jullie hopelijk niet.

Wat is je blindedarm?

Je blindedarm, zoals het in de volksmond heet, is het wormvorming aanhangsel oftewel de appendix vermiformis. Heel lang werd gedacht dat het een volledig nutteloos aanhangsel was en dat je er dus ook prima vanaf kon bij een ontsteking of zoiets is. De laatste tijd komen er steeds meer wetenschappers achter dat de blindedarm eigenlijk een heel belangrijk orgaan is.

blindedarm

Functies van de blindedarm

De geleerden zijn er nog niet helemaal uit dus het zou kunnen dat de blindedarm inderdaad een nutteloos ding is, maar zoals ik zei meer en meer stemmen gaan op dat dat niet zo is. De blindedarm schijnt een belangrijke opslagbron te zijn voor gunstige darm bacterieën. En zorgt er op die manier voor dat je sneller herstelt na bijvoorbeeld een darminfectie of een fikse periode van diarree. Persoonlijk lijkt me dat ook wel logisch omdat er in je lichaam maar heel weinig dingen zitten zonder een goede functie…

Wat is een blindedarmonsteking?

Een blindedarmonsteking ontstaat bij een blokkade. Dat is vaak een brokje ontlasting maar kan ook een vreemd object zijn (iets wat je per ongeluk hebt ingeslikt en er aan de andere kant niet helemaal goed uitkwam) of door een infectie.

Blindedarm operatie

De oplossing voor een ontsteking van de blindedarm is bijna altijd een operatie. De gevolgen van het laten zitten en mogelijk perforeren van de blindedarm zijn ernstig. Dit kan een buikvliesontsteking tot gevolg hebben en onbehandeld, uiteindelijk de dood.

Symptomen blindedarmonsteking

De symptomen van een blindedarmonsteking kunnen nog best wel flink variëren. Mijn symptomen waren redelijk mild maar bleek uiteindelijk toch flink ontstoken te zijn. Maar wat kunnen de symptomen zijn:

  • Buikpijn. Dat kan beginnen in het midden en dan afzakken naar beneden. Het kan een plotselinge hevige pijn zijn maar bij mij was het al dagen een wat zeurderig gevoel
  • Gebrek aan eetlust
  • Misselijkheid of overgeven
  • Opgezwollen buik
  • Last bij aanraken van de blindedarm. En last bij het loslaten van de pijnlijke plek. Dit schijnt ook typisch te zijn maar ook niet bij mij aanwezig. Die pijn bij aanraking was wel duidelijk aanwezig dus ook voor mij de reden dat ik naar de huisarts ging.
Blindedarm ontsteking

Diagnose

Vaak zal je eerst naar de huisarts gaan. Die doet een onderzoek naar je buik en zal een urine en/of bloedtest doen. Afhankelijk van de resultaten wordt je doorgestuurd naar het ziekenhuis. Hier doen ze wederom een bloedtest om de ontstekingswaarde te bepalen en het aantal witte bloedlichaampjes. Een normale ontstekingswaarde ligt op 10. Bij een blindedarmonsteking kan dat oplopen tot zo’n 150-200. Het aantal witte bloedlichaampjes neemt ook toe aangezien die aan komen rennen om de ontsteking te remmen.

Behalve dat kan er nog een echo worden gemaakt en een ct scan om te kijken hoe de blindedarm eruit ziet. De CT wordt meestal gemaakt als de echo niet genoeg laat zien.

Operatie

Is vastgesteld dat het om een blindedarmontsteking gaat dan zal er meestal snel geopereerd worden. Dit om te voorkomen dat de blindedarm doorbreekt met alle ellende van dien. De operatie zelf zal meestal gebeuren met een kijkoperatie. Hierbij worden er een paar gaatjes in de buik gemaakt en wordt de blindedarm via je navel er uit gehaald. Voor deze operatie is evengoed een volledige narcose nodig omdat je “opgeblazen” wordt met lucht zodat de organen goed zichtbaar zijn voor de chirurg. Als alles goed is, niks kapot is gegaan, dan is dat het en mag je vaak de volgende dag alweer naar huis.

Complicaties

Dat het ook wel eens anders kan gaan bleek maar weer toen ik donderdag naar huis mocht en vrijdag met gezwinde spoed weer terug het ziekenhuis in moest. Ik kreeg koorts en had – bij checken in het ziekenhuis – een extreem hoge ontstekingswaarde van 400. Ik werd weer opengemaakt maar eigenlijk was niet helemaal duidelijk waar die hoge waarde nu vandaan kwam. Maar goed, buikholte afgezogen (er zat wel wat teveel vocht in), schoongespoeld, drain geplaatst en hop weer naar de afdeling. Na een antibiotica kuur mocht ik uiteindelijk maandag weer naar huis.

Andere risico’s na een blindedarmoperatie zijn dat er toch iets geraakt is waardoor een perforatie ontstaat. Verklevingen van sommige stukken van de darm kan gebeuren. Kortom; een relatief simpele ingreep kan ook maar zo verkeerd gaan.

Twijfel je of je een blindedarmonsteking hebt? Ga altijd even langs de huisarts want te lang wachten kan nare gevolgen hebben!

Meer lezen over blindedarmonsteking? Check hier de Maag Lever Darmstichting

Delen is fijn!