De messen die wij gebruiken in de keuken hebben behoorlijk wat te lijden. En niet alleen de messen in de studio, maar ook de messen die ik hier thuis heb worden vroeg of laat toch een beetje bot. Dus als je veel geld besteed aan dure messen dan is het logisch als je die messen ook goed onderhoud. Maar waar moet je nou eigenlijk rekening mee houden?

Het begint met het snijwerk

De keren dat ik iemand een prei, bleekselderij of wat dan ook, zie snijden met een aardappelschilmesje? Behoorlijk vaak dus. En ja natuurlijk is een klein mesje handig, maar snijden begint met het snijden met de juiste messen. Je hebt niet voor niks verschillende soorten. Ik moet wel zeggen dat ik bijna alles snij met een koksmes. Dat is een redelijk universeel mes. De uitzonderingen zijn vlees, het fileren van vis en het schillen van een aardappel.. 🙂

Maar ook over een plank schaven met een mes is niet handig. Daar is een mes niet voor bedoeld. Wil je nou de gesneden zaken bij elkaar schrapen gebruik dan de achterkant van het mes. Dan heb je geen problemen met het snijvlak. Ga je dus keukenmessen kopen? Let dan op dat je je messen daarna ook goed behandeld.

Waar snij je op?

Een tweede aandachtspunt voor messen onderhoud is je snijplank. Er zijn diverse material te vinden op de markt, maar mijn all time favoriet is de houten plank. Je ziet vaak plastic planken en je komt ze ook tegen van glas. Die laatste vind ik echt niet snijden. De plastic plank is handig en gebruik ik vooral voor het snijden van ingrediënten zoals vis of vlees. Je kunt de diverse “officiële” kleuren aanhouden voor het bepalen waar je wat op snijdt. Dat wordt vooral gebruikt in de professionele keuken maar voor zaken als vis, kip en ander vlees kan het ook thuis handig zijn.

  • Blauwe planken – vis
  • Gele planken – kip en ander gevogelte
  • Rode planken – voor rauw vlees
  • Groene planken – voor groente en fruit

En dan heb je nog bruin (voor gebraden vlees en worst) en wit (voor brood en kaas). Ik heb zelf alleen blauw en wit. En de witte gebruik ik dus niet voor brood en kaas maar wel voor kip. Eh… als het maar duidelijk is voor jezelf toch?

Maar qua hygiene en gemak kies ik altijd voor de houten plank. Als je die goed behandeld en regelmatig insmeert met wat olie dan gaat een houten plank heel lang mee. En – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – is het ook hygiënischer dan een kunststof plank.

Bovendien is een houten plank de beste keuze als je ook je messen goed wilt houden.

Schoonmaken

Het gebeurt in de studio nogal vaak dat mensen de messen in de vaatwasser mikken. Het maakt niet uit hoe vaak ik zeg dat ik dat niet wil. Je kunt messen namelijk het beste schoonmaken met gewoon water en zeep. In de vaatwasser – in de mijne in ieder gevallen – worden ze vaak op elkaar ‘gegooid’ waardoor het snijvlak kan beschadigen. Bovendien is het funest voor messen met een houten handvat en de agressieve stoffen die in een vaatwasblokje zitten kunnen het mes ook beschadigen.

Genoeg reden dus om je dure messen met een sopje af te wassen. Laat ze ook niet in een wasbak liggen want er kan dan roestvorming optreden of etensresten kunnen vlekken op het mes veroorzaken.

Slijpen

Vroeg of laat komt er een moment dat je messen bot worden. Ook de messen die zogenaamd nooit geslepen hoeven te worden worden toch echt botter op zeker moment. Ik heb nog niet anders meegemaakt in ieder geval.

Nu heb ik sinds kort deze Skerper slijpset voor mijn messen onderhoud omdat goed slijpen essentieel is. Mensen denken vaak dat een scherp mes gevaarlijk is, maar een bot mes is veel gevaarlijker en als je jezelf wilt snijden? Gebruik dan een bot mes.

Natuurlijk vergt een dergelijke set wel enige oefening. Ik heb hier vast een filmpje voor je, want ik ben nog aan het oefenen! Binnenkort komt er een filmpje waarbij ik je zelf laat zien hoe je het doet, maar zo goed als deze meneer kan ik het niet uitleggen denk ik.

Opbergen

Last but not least moet je je messen natuurlijk ook nog opbergen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik in de studio zoveel messen heb dat de oudere (goedkopere) messen in een la liggen. Dat is niet de beste mannier, want net als in de afwasmachine kunnen ze beschadigen als je de messen op elkaar legt. De beste manier is een messenblok of een magneetstrip. Thuis heb ik zo’n magneetstrip, in de studio staat een messenblok.

En mijn dure messen? Die verstop ik in de studio zodat ik alleen zelf ermee snij. Je hebt trouwens ook messenbeschermers en messentassen voor als je je messen ergens mee naar toe moet nemen (of ze in de studio wilt verstoppen. Hahaha)

Disclaimer: Deze post is een samenwerking met Knivesandtools. Alle meningen zijn zoals altijd van mij.

Delen is fijn!