Hacheebowl

Hacheebowl met bloemkoolrijst

Opgroeiend maakte mijn moeder zo nu en dan een stoofpot hachee. Met jeneverbes en laurierblaadjes. Althans dat is wat me vooral kan herinneren, want die vond ik altijd in mijn bord terug. Vooral dat laurierblaadjes. Ik probeer me nu te herinneren wat we erbij aten. Ik vermoed aardappelpuree en vast nog wel wat anders…

Anyway, toen ik begin van dit jaar gevraagd werd om voor Brox bottenbouillon een paar recepten te maken voor paleo magazine schoot die hachee me meteen weer te binnen.

Ik bedacht vervolgens dat het misschien wel verrassend zou zijn om die hachee nou eens niet traditioneel te serveren als stoofschotel met aardappelpuree, maar in een bowl. Een soort poke bowl maar dan anders zeg maar.

Heerlijke bowl

En die bowl die was me toch een potje lekker! Je kunt de hachee warm gebruiken of laten afkoelen. Dat smaakt ook heel erg lekker. In combinatie met de rode kool, tomaatjes, bloemkoolrijst en romige avocado is het echt een gerecht voor de herfst en de winter.

De rode kool vond ik wel weer grappig als referentie naar de hachee met rode kool. Maar dan zonder de appeltjes. Alhoewel ik maar zo denk dat de hacheebowl ook lekker is met een appeltje in blokjes erbij. Dat ga ik gewoon de volgende keer proberen.

Slowcooker

Ik vind dit soort gerechten perfect voor de slowcooker. Heb je die nou niet dan kun je het natuurlijk ook in een gewone pan doen. In dat geval moet je de kooktijd ongeveer halveren. Hou 3 tot 4 uur aan als je het vlees in de stoofpan maakt. Check dan wel af en toe of er nog genoeg vloeistof in zit. In een slowcooker zal het niet droogkoken maar dit kan wel snel gebeuren in een gewone stoofpan. Iets om rekening mee te houden.

Nu krijg ik spontaan zin om deze hacheebowl te maken! En overigens is het niet verplicht om dit in een bowl te eten. Je kunt natuurlijk ook heel goed kiezen om dit te serveren met traditionele aardappelpuree en rode kool met appeltjes.

Hacheebowl

Hacheebowl met bloemkoolrijst

5 van 3 stemmen
GangHoofdgerecht
Keukenpaleo

Een verrassende manier om hachee te serveren. En je kunt het natuurlijk altijd ook op de traditionele manier verwerken.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
Slowcooker7 uur

4 personen

Ingrediënten

  • 750 gr runderlappen in blokjes
  • 1 pot runder brox 500 ml. Andere bottenbouillon kan uiteraard ook
  • 2 blaadjes laurier
  • 70 gr tomatenpuree
  • 800 gr bloemkoolrijst ongeveer 1 hele bloemkool
  • 1 rijpe avocado gesneden in blokjes
  • ¼ rode kool geraspt
  • 100 gr kerstomaatjes in kwartjes of helften
  • Verse peterselie om te serveren

Dressing:

  • 2-3 el kookvocht
  • 2-3 el mayonaise
  • Peper en zout

  • Heb je een slowcooker doe dan de bouillon, runderlappen, laurier en de tomatenpuree in de slowcooker en zet op de hoge stand voor ongeveer 6-7 uur of tot het vlees uit elkaar valt.
  • Dit kan uiteraard ook in een pan met dikke bodem. In dat geval verhit je de pan eerst. Voeg je eerst wat olie toe aan de pan en bak de blokjes rondom bruin. Voeg de laurier, bouillon en tomatenpuree toe. Hou rekening met het feit dat je meestal meer vocht nodig hebt in een gewone pan dus check regelmatig of er nog genoeg vocht in de pan zit. Zo niet voeg dan nog wat extra bouillon of water toe. Kook op laag vuur voor ongeveer 3-4 uur of tot het vlees uit elkaar valt.
  • Giet het vlees af en vang het kookvocht op.
  • Laat afkoelen tot lauwwarm. Je kunt het ook heet in de bowl doen. Wat je zelf het lekkerste vindt.
  • Bouw de bowl op als volgt: begin met een laag bloemkoolrijst. Verdeel daarover de rode kool, de avocadoblokjes en de kerstomaatjes en eindig met het rundvlees.
  • Maak een dressing door een paar eetlepels van het kookvocht te mengen met mayonaise en breng op smaak met peper en zout. Serveer de dressing bij de bowl en bestrooi met wat verse peterselie
  • Bewaar ook de rest van het kookvocht voor de volgende dag als een heerlijke basis voor een saus.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 521kcal | Koolhydraten: 22g | Eiwit: 50g | Vet: 27g | Verzadigd vet: 7g | Cholesterol: 119mg | Natrium: 458mg | Kalium: 1820mg | Vezels: 9g | Suiker: 9g | Vitamine A: 1048IU | Vitamine C: 141mg | Calcium: 92mg | Ijzer: 6mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.