Gevulde pastaschelpen

Gevulde pastaschelpen met spinazie en ricotta

Spinazie en ricotta is natuurlijk een klassieke combinatie. En in combinatie met pasta kan het eigenlijk niet fout gaan!

Mijn plan voor deze pasta was duidelijk; ik wilde van die reuze schelpen gebruiken en die dan mooi vullen met spinazie en ricotta. Klinkt leuk alleen kun je die hele grote schelpen niet goed vinden in de standaard supermarkt.

Ik was al zelfs enigszins verbaasd dat ik wel grote schelpen kon vinden dus ik blij. Tijdens het vullen bleek echter al snel dat ze toch een tikkie aan de kleine kant waren om goed te vullen.

Maar of je de gevulde pastaschelpen nou groot of klein eet, maakt eigenlijk niet uit.

Gevulde pastaschelpen

Waar het komt is het donker

Een gevleugelde uitspraak van mijn moeder. Die altijd riep; waar het komt is het toch donker als een gerecht er minder mooi uitzag. En dat is natuurlijk ook waar, alhoewel ik het al met al nog best ok vind. En lekker dat het is!

De gevulde pastaschelpen kookte ik niet van tevoren. In principe hoeft dat ook niet, als je zorgt dat alle schelpen een beetje vocht krijgen. Anders krijg je kneiterharde stukjes erin. En dat is niet de bedoeling.

Het afdekken van de schaal voor de eerste twintig minuten zorgt voor een goede garing van de pasta (mits dat vocht dus aanwezig is) Als je twijfelt of je genoeg vocht in en rondom de gevulde pastaschelpen hebt kun je er ook nog voor kiezen om iets meer tomatensaus rondom te gieten.

Gevulde pastaschelpen van boven

Gevulde pastaschelpen

In dit geval koos ik ervoor om de gevulde pastaschelpen vegetarisch te houden. Dat past goed bij de combinatie van spinazie en ricotta, maar je kunt er ook voor kiezen om een bolognese achtige saus te maken en dat rondom de schelpen te doen. Op die manier heb je het beste van beide werelden.

Dit recept vind je ook weer terug in het overzicht van alle pastarecepten.

Gevulde pastaschelpen

Gevulde pastaschelpen

4.34 van 3 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaans

Een heerlijke vegetarische pasta gevuld met spinazie en ricotta. Een klassieker dus
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 40 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 150 gr grote schelpen 18-20 stuk
  • 125 gr ricotta
  • 200 gr spinazie geroerbakt en uitgeknepen
  • 1 teen knoflook
  • 1 ui gesnipperd
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 100 gr geraspte kaas
  • 250 ml passata
  • 1 tl tijm gehakt
  • 1 tl rozemarijn gehakt
  • peper en zout

  • Roerbak de spinazie tot deze goed geslonken is. Laat uitlekken en knijp goed uit.
  • Verwarm de oven voor op 200˚C
  • Verwarm een pan met olijfolie. Bak hierin de ui tot deze glazig is. Voeg dan de knoflook toe. Voeg uitgeknepen spinazie toe, chilivlokken, de helft van de geraspte kaas, ricotta en een beetje water tot een dikke romige saus.
  • Breng de passata op smaak met peper, zout, tijm en rozemarijn.
  • Doe de tomatensaus onderin de ovenschaal en verdeel daarop de pastaschelpen. Vul deze met het ricottamengsel en verdeel de rest eromheen. Verdeel de rest van de kaas erover, maar zorg dat je nog wel wat van de schelpen ziet.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet voor 20 minuten afgedekt in de oven. Haal de folie eraf en bak nog eens 20 minuten tot goudbruin en gaar.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 686kcal | Koolhydraten: 79g | Eiwit: 35g | Vet: 27g | Verzadigd vet: 16g | Cholesterol: 84mg | Natrium: 492mg | Kalium: 1469mg | Vezels: 8g | Suiker: 11g | Vitamine A: 10942IU | Vitamine C: 47mg | Calcium: 640mg | Ijzer: 7mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.