Dit heerlijke recept voor geroosterde koolrabi is makkelijk om te maken en weer eens heel anders dan je gewend bent.

geroosterde koolrabi

Geroosterde koolrabi met parmezaanse kaas

Opgroeiend aten we nooit koolrabi. Ik kende het eigenlijk ook helemaal niet en nog steeds is het volgens mij een iets minder bekende groente. Maar koolrabi is ontzettend veelzijdig. Meestal gebruik ik het in een lekkere salade zoals hier in deze broccoli-koolrabi salade. De smaak van rauwe koolrabi is namelijk heerlijk. Het lijkt in de verte een beetje op appel en heeft ook diezelfde knapperigheid. Ideaal dus om door een salade te doen.

Maar dit keer wilde ik eens iets anders doen en besloot om uit te proberen wat er gebeurd als je het roostert. Hiervoor gebruikte ik een gietijzeren pan, maar een andere ovenbestendige pan kan natuurlijk ook. Het voordeel van een gietijzeren pan is dat het de hitte lekker goed vasthoudt.

Geroosterde koolrabi closeup

Eenvoudig recept

Het recept voor de geroosterde koolrabi is echt mega eenvoudig. Ik had enorm veel knoflook in huis doordat ik bij een aantal shoots van de leverancier knoflook mee kreeg. Gelukkig al in gepureerde vorm in een potje. Ik hou daarvan. Gemak dient de mens tenslotte.

Ik schil voor de geroosterde koolrabi eerst de koolrabi en snij hem dan in blokjes. Omdat het een rond geval is, zijn die blokjes allemaal een beetje ongelijk. Maak ze vooral niet te groot want je wilt wel dat het goed gaart. Hoewel je koolrabi rauw kunt eten is dat niet de bedoeling hier.

Ik bak ze vervolgens in veel roomboter met veel knoflook. Bestrooi ze met de parmezaanse kaas en zet het in de oven. Afhankelijk van hoe dik of hoe dun je de koolrabi hebt gesneden heeft het ongeveer een minuutje of 20 nodig in de oven. Vervolgens serveer je het met verse peterselie en nog wat extra geraspte kaas en je hebt een heerlijk bijgerecht.

geroosterde koolrabi in de pan
Geroosterde koolrabi

Geroosterde koolrabi met knoflookboter

4 van 1 stem
GangBijgerecht
KeukenHollandse

Een hele andere manier om koolrabi te bereiden is door het te roosteren in de knoflookboter en met lekker veel parmezaanse kaas
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 30 minuten

2 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 1 koolrabi
  • 50 gr roomboter
  • 2 tl geraspte knoflook
  • 50 gr parmezaanse kaas geraspt
  • 2 el verse peterselie gehakt

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Maak de koolrabi schoon en snij in stukken. Verhit een koekenpan met de boter en de knoflook en bak de koolrabi even mee.
  • Haal van het vuur en strooi de geraspte parmezaanse kaas eroverheen.
  • Zet in de oven voor ongeveer 20 minuten of tot goudbruin en gaar.
  • Bestrooi met de gehakte peterselie

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 303kcal | Koolhydraten: 7g | Eiwit: 11g | Vet: 27g | Verzadigd vet: 17g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 7g | Transvet: 1g | Cholesterol: 71mg | Natrium: 579mg | Kalium: 324mg | Vezels: 3g | Suiker: 2g | Vitamine A: 1167IU | Vitamine C: 52mg | Calcium: 330mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze recepten met koolrabi

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.