Eenvoudig is dit gerecht met gebakken zalm met geroosterde groente zeker, maar ook extra feestelijk! Het is een klassieker, maar ook een die je op elk moment van het jaar kunt serveren. Vooral tijdens de feestdagen is dit een gegarandeerde winnaar!

Gebakken zalm met geroosterde groente

Gebakken zalm met geroosterde groenten

Deze makkelijke gebakken zalm is het perfecte hoofdgerecht voor de kerst. Ik gebruik graag wilde zalm voor dit recept, maar je kunt elke soort zalm gebruiken die je lekker vindt.

Ik begin met het maken van de marinade voor de verse zalm in een kommetje. Hiervoor gebruik ik coconut aminos, maar je kunt dit vervangen door sojasaus als je dat liever hebt. Het recept is min of meer wat je zou verwachten van een teriyaki zalm, maar niet zo zoet omdat er geen suiker is toegevoegd aan de marinade. Als je wel van zoet houdt, kun je ook nog een beetje honing aan de marinade toevoegen.

Je mengt de marinade goed en verdeelt het dan in twee porties. De ene helft gaat in een afsluitbare plastic zak of grote kom en daar doe je de zalmfilets in. Zorg ervoor dat de zalm bedekt is met de marinade en zet minstens een half uur in de koelkast terwijl je de groenten bereidt.

Welke groenten gebruiken

In dit geval heb ik gekozen voor een combinatie van drie groenten; spruitjes, broccoli en bloemkool. Natuurlijk kun je ook voor andere groenten kiezen. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van paprika, courgette of krieltjes. Het toevoegen van zoete aardappelen is ook een goede optie. In principe worden de groenten gebakken op een grote plaat of bakplaat. Ik gebruik eigenlijk nooit bakpapier op de bakplaat omdat de groenten besprenkeld zijn met olie en ik heb nog nooit problemen gehad met vastplakken, maar als je het liever schoon houdt, kun je absoluut papier gebruiken bovenop de grote bakplaat die je gebruikt.

Gebakken zalm met geroosterde groente

Ik heb alle groenten in ongeveer dezelfde grootte gesneden. Sommige spruitjes snijd ik doormidden, maar dat hangt grotendeels af van hun grootte. Zorg ervoor dat je de groenten in een enkele laag legt. Ik bestrooi de groenten met zeezout, zwarte peper en een beetje olijfolie of avocado-olie. En strooi natuurlijk ook de noten erover. En zet ongeveer een half uur in de oven.

Terwijl de groenten roosteren kun je verder met het makkelijke zalmrecept.

De zalm bakken

Nadat de zalm een half uur heeft gemarineerd is het tijd om hem te bakken. Daarvoor verhit ik wat olie in een grote koekenpan en leg de zalmfilets met de velkant naar beneden in de pan. Afhankelijk van de grootte van je zalm zal hij korter of langer moeten bakken. Het is altijd moeilijk om exacte tijden te geven bij een vis als zalm die enorm kan variëren in grootte. Gebruik je gezond verstand. Ik hou van zalm met een beetje roze in het midden. Als je hem ongeveer 3-4 minuten aan elke kant bakt, is hij klaar. Maar gebruik ook hier een thermometer (vleesthermometer werkt meestal) als je niet zeker bent.

De saus

Voor de gebakken zalm met geroosterde groenten hebben we ook een heerlijke saus nodig. Daarvoor giet je de tweede helft van de marinade in een klein steelpannetje. Je voegt een klein beetje bruine suiker of honing toe aan de pan, evenals 1 theelepel arrowroot of maïsmeel om de saus in te dikken. Zorg ervoor dat je de arrowroot of maïzena eerst mengt met een beetje water voordat je het toevoegt aan de marinade, om klontvorming te voorkomen.

De saus is vrij zout, net als de marinade, dus het is meestal niet nodig om extra zout aan de zalm toe te voegen, maar je kunt er altijd wat zout bij serveren.

Je kunt ook een beetje citroensap aan de saus toevoegen als die wat frisser moet zijn. Als de groenten geroosterd zijn en de zalm gaar, serveer ik de zalm bovenop de groenten. Het is een gezond en makkelijk diner. Het is perfect voor drukke doordeweekse avonden, maar ook feestelijk genoeg om te serveren voor kerst of pasen. Het is een complete maaltijd en geserveerd met gebakken aardappeltjes is het een van mijn favorieten!

Variaties

Met dit makkelijke recept kun je ook gemakkelijk variëren hoe je zelf wilt. Het is ook perfect te gebruiken met wortelgroenten en het toevoegen van een paar teentjes knoflook en wat rode ui is ook superlekker. Het is een geweldig gerecht en zalm heeft ook nog eens veel gezondheidsvoordelen, dus wat is er niet lekker aan?

Gebakken zalm met geroosterde groente

Gebakken zalm met geroosterde groente

5 van 2 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenKerst

Een heerlijk gerecht met gebakken zalm met lekker veel geroosterde groente en knapperige noten. Het ideale makkelijke kerst hoofdgerecht!
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 45 minuten
totaal 45 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo wilde zalm of 4 kleinere van 250 gr per stuk
  • 150 gr ongezouten en ongeroosterde noten
  • 500 gr Spruitjes geschoond en eventueel doormidden gesneden
  • 500 gr Broccoli in roosjes
  • 500 gr bloemkool in roosjes
  • 2 el olijfolie
  • Peper en zout

Marinade

  • 1 tl geraspte gember
  • 125 ml coconut aminos
  • 1 el balsamico azijn
  • 1 el sesamolie
  • 1 tl arrowroot
  • 1 bosuitje voor garnering
  • Sesamzaadjes voor garnering

  • Begin met het maken van de marinade door de coconut aminos te mengen met de balsamico, sesamolie en de geraspte gember.
  • Meng goed door en verdeel in twee gedeeltes. Het eerste gedeelte doe je in een afsluitbaar plastic zakje of bakje en hierin marineer je de zalm voor minimaal een half uur in de koeling.
  • De andere helft giet je in een steelpan en dit zet je even apart.
  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Verdeel alle groenten over een bakplaat en strooi de noten hierover heen. Besprenkel met wat olie en peper en zout naar smaak.
  • Rooster de groente en de noten voor ongeveer 30 minuten in de oven of tot gaar.
  • Verhit een koekenpan met wat kokosolie, haal de zalm uit de koeling en bak in de koekenpan voor ongeveer 4 minuten per kant of tot de zalm goudbruin en gaar is.
  • Zet het pannetje met de extra marinade op, voeg hier ongeveer 1 tl honing aan toe en maak 1 tl arrowroot aan met wat water. Breng aan de kook en voeg de arrowroot toe en laat even opwarmen tot de gewenste dikte.
  • Serveer de zalm op de geroosterde groente en bestrooi met sesamzaadjes en een gesneden bosuitje.
  • Drizzle de saus eroverheen.

Notities

Tip: De saus/marinade is zout genoeg dus gebruik geen extra zout op de zalm.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 841kcal | Koolhydraten: 45g | Eiwit: 66g | Vet: 47g | Verzadigd vet: 7g | Meervoudigd onverzadigd vet: 13g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 24g | Cholesterol: 138mg | Natrium: 942mg | Kalium: 2714mg | Vezels: 14g | Suiker: 8g | Vitamine A: 1857IU | Vitamine C: 279mg | Calcium: 198mg | Ijzer: 7mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.