Oeuf en cocotte

Eieren uit de oven

Om heel eerlijk te zijn weet ik ook niet precies waarom ik dit gerecht nou ‘oeuf en cocotte’ noem en negen anderen die ook uit de oven komen gewoon “eieren uit een potje”. Haha… Uiteindelijk maakt het niet uit hoe je dit makkelijke paleo ontbijtje noemt. Het is snel, het is lekker en ik vind het ideaal voor een zondagochtend als je wat meer tijd hebt.

oeuf en cocotte

Paleo ontbijtje

Het is grappig maar afhankelijk van de persoon tegen wie je aan het praten bent is gebakken ei, in elke vorm, voor het ontbijt een no-go. Veel mensen vinden het zwaar op de maag en dan zitten ze de hele dag vol.

Maar juist mensen die paleo eten vinden dat een pluspunt. Want geen suikerdips en meer van die ellende na je ontbijt. Voor ieder dus wat wils.

Oeuf en cocotte

Maar goed oeuf en cocotte dus. Van oorsprong komt dit gerecht uit – je had het misschien al geraden door de naam – Frankrijk. Van oorsprong maakte de chef dit in een ondiepe schaal en bakte het in de oven in een waterbadje.

Het fijne van dit gerecht is dat het zo eenvoudig is dat je er ook zonder enige probleem dingen aan toe kunt voegen.

In dit geval maakte ik een hele simpele variant waarbij ik begon met de spek, dan het ei en dan nog wat asperges.

Uit de airfryer

Hoewel je dit natuurlijk prima in de oven kunt bereiden is het nog makkelijker en handiger om het in de airfryer te doen. In dat geval kost het je welgeteld slechts een minuutje of 6-7 om gaar te bakken en dat maakt he dan weer ideaal voor een snel ontbijtje. Kun je het zelfs op een doordeweekse dag maken.

Ben je wel fan van een lekker eierrijk ontbijtje? Check dan hier dit recept voor quiche met gerookte zalm.

Pin dit recept

Wil je dit recept makkelijk terug kunnen vinden? Pin het dan op je eigen pinboard met onderstaande foto!

Oeuf en cocotte
Oeuf en cocotte

Oeuf en cocotte

3 van 1 stem
GangOntbijt
Keukenpaleo

Een hele dure naam voor een ei in een bakje.. Maar wel gewoon erg lekker en makkelijk. Heb je een airfryer dan hoef je de bakjes slechts 5-6 minuten in de airfryer te bakken. Ideaal voor een snel ontbijt!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 7 minuten

4 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 8 plakjes ontbijtspek
  • 100 gr aspergepuntjes
  • peper en zout

  • Verwarm de oven voor op 200 ˚C.
  • Neem vier kleine ovenschaaltjes of ramekins en leg in elk bakje twee langwerpige plakken ontbijtspek. Het moet over de bodem en aan de zijkanten weer omhoog lopen.
  • Breek in elk bakje een eitje en leg de asperge aan de zijkant van het bakje.
  • Zet in de airfryer of oven en bak voor de aangegeven tijd.
  • Serveer met tuinkers.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 251kcal | Koolhydraten: 2g | Eiwit: 12g | Vet: 22g | Verzadigd vet: 7g | Cholesterol: 193mg | Natrium: 354mg | Kalium: 198mg | Vezels: 1g | Suiker: 1g | Vitamine A: 443IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 31mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.