Eieren in een bakje – oftewel oeuf en cocotte
Eieren uit de oven
Om heel eerlijk te zijn weet ik ook niet precies waarom ik dit gerecht nou ‘oeuf en cocotte’ noem en negen anderen die ook uit de oven komen gewoon “eieren uit een potje”. Haha… Uiteindelijk maakt het niet uit hoe je dit makkelijke paleo ontbijtje noemt. Het is snel, het is lekker en ik vind het ideaal voor een zondagochtend als je wat meer tijd hebt.
Paleo ontbijtje
Het is grappig maar afhankelijk van de persoon tegen wie je aan het praten bent is gebakken ei, in elke vorm, voor het ontbijt een no-go. Veel mensen vinden het zwaar op de maag en dan zitten ze de hele dag vol.
Maar juist mensen die paleo eten vinden dat een pluspunt. Want geen suikerdips en meer van die ellende na je ontbijt. Voor ieder dus wat wils.
Oeuf en cocotte
Maar goed oeuf en cocotte dus. Van oorsprong komt dit gerecht uit – je had het misschien al geraden door de naam – Frankrijk. Van oorsprong maakte de chef dit in een ondiepe schaal en bakte het in de oven in een waterbadje.
Het fijne van dit gerecht is dat het zo eenvoudig is dat je er ook zonder enige probleem dingen aan toe kunt voegen.
In dit geval maakte ik een hele simpele variant waarbij ik begon met de spek, dan het ei en dan nog wat asperges.
Uit de airfryer
Hoewel je dit natuurlijk prima in de oven kunt bereiden is het nog makkelijker en handiger om het in de airfryer te doen. In dat geval kost het je welgeteld slechts een minuutje of 6-7 om gaar te bakken en dat maakt he dan weer ideaal voor een snel ontbijtje. Kun je het zelfs op een doordeweekse dag maken.
Ben je wel fan van een lekker eierrijk ontbijtje? Check dan hier dit recept voor quiche met gerookte zalm.
Pin dit recept
Wil je dit recept makkelijk terug kunnen vinden? Pin het dan op je eigen pinboard met onderstaande foto!
Oeuf en cocotte
Benodigdheden
Ingrediënten
- 4 eieren
- 8 plakjes ontbijtspek
- 100 gr aspergepuntjes
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 ˚C.
- Neem vier kleine ovenschaaltjes of ramekins en leg in elk bakje twee langwerpige plakken ontbijtspek. Het moet over de bodem en aan de zijkanten weer omhoog lopen.
- Breek in elk bakje een eitje en leg de asperge aan de zijkant van het bakje.
- Zet in de airfryer of oven en bak voor de aangegeven tijd.
- Serveer met tuinkers.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.