Anti oxidanten en vrije radicalen wat zijn het en wat doen ze?

We hebben ze allemaal: vrije radicalen. Maar wat zijn dat nou precies en wat doen ze? En nee het heeft niks te maken met radicale geloofsovertuigingen.. 🙂

Vrije radicalen worden in het lichaam gemaakt onder invloeden van buitenaf maar ook door processen in het lichaam zelf. Je kunt het dus ook niet (volledig) voorkomen dat ze worden aangemaakt.

Waardoor ontstaan vrije radicalen?

  • Roken
  • Zonlicht
  • Sporten
  • Alcohol
  • Milieuvervuiling
  • Asbest
  • Suiker
  • Immuunsysteem
  • zuurstof
  • Stofwisseling

Antioxidanten en vrije radicalen

Een normaal atoom in ons lichaam bestaat uit een even aantal elektronen. Bij een vrije radicaal mist er een en is een oneven aantal elektronen ontstaan waardoor de cel instabiel is geworden. Dit kan een kettingreactie in het lichaam veroorzaken met meer vrije radicalen en de daarbij horende celschade. Vrije radicalen zorgen voor schade in het celweefsel, veroudering van de cellen en schade aan het dna.

Anti-oxidanten

Anti-oxidanten to the rescue! Anti-oxidanten zijn bioactieve stoffen die ons lichaam beschermen. Een kenmerk van bioactieve stoffen is dat ze geen directe energie leveren in de vorm van calorieën.  Groente en fruit zitten er vol mee. De belangrijkste anti-oxidanten zijn:

  • Vitamine E
  • Vitamine C
  • Selenium
  • Zink
  • Beta caroteen

Maar naast de belangrijkste zijn er duizenden stoffen die onder de noemer anti-oxidanten vallen. Deze vallen grofweg in de volgende groepen te verdelen:

  • Carotenoiden (o.a. felgekleurde groentes)
  • Flavonoiden (o.a. chocola, rode wijn)
  • Glucosinolaten (o.a. in broccoli, knoflook, uien)
  • Fyto-oestrogeen (o.a. soja, lijnzaad, hop)
  • Zwavelhoudende stoffen (knoflook, uien, bieslook)
  • Polysacchariden (paddenstoelen)

Wat is de rol van anti-oxidanten tegen vrije radicalen?

Antioxidanten kunnen er voor zorgen dat de vrije radicalen in je lichaam onschadelijk worden gemaakt. Op die manier voorkom of repareer je celschade aangebracht door de vrije radicalen. De anti-oxidant doet dit door als het ware een electron af te geven aan die radicaal, waarmee het aantal electronen weer even wordt en de vrije radicaal onschadelijk wordt gemaakt.

Er zijn zo ontzettend veel antioxidanten dat de heren geleerden nog niet precies weten hoe het allemaal in zijn werk gaat, maar er is een ding waar ze het allemaal over eens zijn. Een zo gevarieerd mogelijk eetpatroon van met name veel verschillende groentes zorgt voor een zo breed mogelijk aanbod aan antioxidanten. En veel antioxidanten zorgt ervoor dat je lichaam zo goed mogelijk is uitgerust om die vrije radicalen te lijf te gaan.

Natuurlijk bevatten al die groentes en fruit niet alleen maar antioxidanten. Ze zitten vol met allerlei andere bouwstoffen voor ons lichaam en elke dag een goede variatie aan verschillende kleuren groentes en fruit eten is altijd een goed idee!

Supplementen?

Misschien denk je nu: dan slik ik toch gewoon een pilletje vol met antioxidanten en ik ben er klaar mee. Maar zo eenvoudig is het helaas niet. Onderzoek wijst keer op keer weer uit dat de stoffen uit een pilletje vaak minder goed werken. De reden is dat het fruit of de groente vol zit met allerlei verschillende stoffen die met elkaar samenwerken in je lichaam. Haal je één van die stoffen eruit en isoleer je hem van de rest dan is het effect niet hetzelfde. Wil je zo optimaal mogelijk gezond zijn dan kan een supplement soms een goede aanvulling zijn zoals bijvoorbeeld vitamine B12 als je vegan eet of vitamine D als je weinig buiten komt, maar de beste oplossing is altijd om veel verschillende groenten en fruit te eten. Kies voor een brede variëteit aan verschillende kleuren en eet minimaal 300-500 gram groente per dag.

Delen is fijn!